CHce zacząc zabawę z 8051( jest duz materiałów) mam trochę teori .W ksiązkach nie piszą nic o podstawowych narzędziach.
Więc mam do dyspozycji : - trochę pieniędzy ( do 100 zł)
- dośc dobry komputer z rs232 i usb dostep do sieci
- dużo elementów analogowych
- swój warsztacik
- ksiazke "Mikrokontrolery dla początkujących" WKŁ
"ukł cyfrowe " głockiego dla III TE
mam pytania:- co musze kupic by zacząc pisac programy ( w jakim jezyku) zapisac je w mikrokontrolerze'51 ?
- jaką wersje kupic ( najtansza)?
- jaki program sciagrnąc (freewear , demo)?
mój cel to zrobienie prostego układu z mikrokontrolerem 8051 zeby wejsc w tajniki zwiazanie z programowaniem wykorzyst . uP itp. Układ to np. cykliczne sterowanie kilkoma diodami zapisane w programie .jezeli kots mógłby mi pomóc to zgóry dziekuje .!!!
Jak zacząc przygode z 8051 -naprowadzcie starsi stażem :)
Jak zacząc przygode z 8051 -naprowadzcie starsi stażem :)
Ostatnio zmieniony 24 paź 2006, 18:18 przez Gutek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
ZbeeGin
Dobry edytor, najlepiej dla programistów. Polecam TextPad, Notepad++, PSPad, Programmers Notepad. Do wyboru do koloru.Gutek pisze:co musze kupic by zacząc pisac programy ( w jakim jezyku) zapisac je w mikrokontrolerze'51 ?
Jeśli chodzi o procesor to:Gutek pisze:- jaką wersje kupic ( najtansza)?
- Atmel AT89s52 - większe możliwości, ma interfejs ISP do programowania w układzie. Są to tylko 4 przewody a programator można zrobić samemu.
- Atmel AT89c2051 - mniejsze nieco możliwości ale obudowa tylko 20 pinów. Programator też jest prosty do zrobienia. Są podobno wersje z ISP AT89s2051 ale trudno dostępne.
Pierwsza opcja to asembler - czyli programowanie w kodzie maszynowym. Tutaj wszystko możesz zaplanować jak chcesz. Niestety na początek jest trochę trudno, ale i tak warto go poznać - przyda się i to nie jeden raz.Gutek pisze:- jaki program sciagrnąc (freewear , demo)?
Jest wiele asemblerów np. ten możesz wypróbować na początek. Jego dokumentacja jest tutaj
Druga opcja, to Bascom 8051. Dla tych którzy chcą szybko pisać aplikacje i nie interesować się zbytnio tym jak to będzie wszystko wyglądało w kodzie maszynowym. Dostępna jest w pełni funkcjonalna wersja Demo, która posiada tylko ograniczenie co do wielkość kodu jaki może wygenerować. Obecnie jest to 4KB (Jak dobrze pamiętam). Zajrzyj na stronę www.mcselec.com
-
ZbeeGin
Program. Tak jak Notatnik dołączony do Windows. Choć polecam jeden z lepszych które przytoczyłem.Gutek pisze:a co to jest ten edytor ! to jest jakis program komputerowy czy jakis układ !?
Potrzebujesz odpowiedniego oprogramowania komunikującego się z procesorem, a to zależy od sprzętu.Gutek pisze:I jak sie wprowadza program do mikrokontrolera PRZEZ ISP ?