Podczerwień - jaki nadajnik i odbiornik?

Dyskusje ogólne na temat "cyfrówki" czyli wszystko o TTL/CMOS, językach VHDL i VERILOG, bramkach, rejestrach, przerzutnikach... Dobre miejsce na pytania odnośnie uniwersalnych programatorów (np. Willem) a także podłączania własnych peryferiów do komputera PC.
maxxxior
Użytkownik
Posty: 210
Rejestracja: 19 mar 2010, 21:27
Lokalizacja: Skierniewice

Podczerwień - jaki nadajnik i odbiornik?

Post autor: maxxxior » 11 wrz 2012, 22:45

Witam, potrzebuję naprawdę dobrego nadajnik i odbiornika do sterowania przez RC-5. Zależy mi na kącie padania światła, tak żeby nie celować dokładnie w odbiornik, ponieważ będzie on ruchomy.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2073
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 12 wrz 2012, 14:26

A w czym problem zastosować kilka diod nadawczych, skierowanych pod różnym kątem, wtedy pokryjesz znaczną powierzchnię.

maxxxior
Użytkownik
Posty: 210
Rejestracja: 19 mar 2010, 21:27
Lokalizacja: Skierniewice

Post autor: maxxxior » 12 wrz 2012, 14:35

No właśnie też o tym myślałem, tylko nie wiedziałem czy to dobry pomysł. No ale OK, jeżeli tak to tak zrobię.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 12 wrz 2012, 17:24

Poza tym zwykłe odbiorniki podczerwieni, te na 36 kHz, są dość czułe. Odbicie od ściany czy nawet świecenie takiemu nadajnikiem "w plecy" przeważnie działa.

maxxxior
Użytkownik
Posty: 210
Rejestracja: 19 mar 2010, 21:27
Lokalizacja: Skierniewice

Post autor: maxxxior » 19 paź 2012, 14:51

A czy mogę tak sobie po prostu podłączyć kilka odbiorników podczerwieni pod jeden i ten sam pin w procku?

Spanner
Użytkownik
Posty: 364
Rejestracja: 18 lip 2010, 18:29
Lokalizacja: Bielsko biała

Post autor: Spanner » 19 paź 2012, 14:59

c4r0 pisze:Poza tym zwykłe odbiorniki podczerwieni, te na 36 kHz, są dość czułe. Odbicie od ściany czy nawet świecenie takiemu nadajnikiem "w plecy" przeważnie działa.
I mają ogromny zakres tolerancji. Ja się kiedyś głowiłem jak tu precyzyjnie dobrać częstotliwość, a tu odchyłka rzędu +/- 3Khz nie robiła mu różnicy.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2073
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 19 paź 2012, 18:33

Odchyłka 3KHz, to by był dobry wynik, mnie czujnik na 30KHz, bez problemu odbierał kod z pilota na 40KHz. Te czujniki mają ogólnie beznadziejną selektywność, nie mówiąc wprost żadną.

maxxxior
Użytkownik
Posty: 210
Rejestracja: 19 mar 2010, 21:27
Lokalizacja: Skierniewice

Post autor: maxxxior » 20 paź 2012, 9:07

a czy mógłby ktoś odpowiedzieć na moje pytanie?

I jeszcze jedno, czy jeden odbiornik może odebrać w tym samym czasie dwa różne kody z pilota? Ponieważ buduję pojazd sterowany podczerwienią wieć na przykład jak będę trzymał przycisk PRZÓD i w tym samym czasie wcisnął przycisk W_LEWO. ?

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 20 paź 2012, 15:54

A co masz dwa nadajniki podczerwienie? Pilot i tak wysyła dane szeregowo.

maxxxior
Użytkownik
Posty: 210
Rejestracja: 19 mar 2010, 21:27
Lokalizacja: Skierniewice

Post autor: maxxxior » 20 paź 2012, 16:42

nie no, mam jeden nadajnik

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2073
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 20 paź 2012, 19:37

Pilot nie jest w stanie wysłać naraz informacji że trzymasz 2 klawisze jednocześnie, to jeżeli chodzi o piloty RTV. Można zbudować taki pilot, oparty o mikroprocesor, lub układ scalonego kodera jak HT12, czy UM3758, ale to wtedy zupełnie inne bajka.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1796
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 20 paź 2012, 20:18

Układy z serii HT12 też nie wysyłają i nie odbierają dwóch kodów na raz. Mało tego, jak się ustawi inne adresy na dwóch nadajnikach i dwóch odbiornikach to nie będzie można nimi nadawać na raz. I tak się zakłócają.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2073
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 20 paź 2012, 22:58

Nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi, tu nie chodzi o przesłanie dwóch danych na raz, tylko o sposób ich kodowania, informacji o przyciskach. Pilot RTV nie prześle informacji o naciśnięciu dwóch przycisków bo nie potrafi, tak go zaprojektowano, ale HT12 potrafi, bo możesz przyciski podpiąć pod linie danych, i jak naciśniesz dwa, to ustawisz porostu odpowiednie bity w wysyłanym bajcie i tyle.
Mi tylko chodzi o to że na zwykłym pilocie RTV, nie zrobisz sterowania autkiem w taki sposób aby miało one sens. No chyba że rozbudujesz algorytm w autku, ale i tak nie będzie to wygodne sterowanie.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1796
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 21 paź 2012, 9:36

Zrozumiałem. Też miałem na myśli że jedyny sposób to wysłać komendę która będzie sumą dwóch komend które chcemy wysłać.

maxxxior
Użytkownik
Posty: 210
Rejestracja: 19 mar 2010, 21:27
Lokalizacja: Skierniewice

Post autor: maxxxior » 21 paź 2012, 11:55

Tzn pilot i tak będę budował swój. Czyli, jak zastosuję ten układ HT12 w nadajniku to uzyskam oczekiwany efekt tak?

ODPOWIEDZ