Proxxon

Poszukujesz schematu układu lub urządzenia, badź wzoru płytki do niego - pytaj. Na pewno ktoś Ci pomoże.
ODPOWIEDZ
ryszard
-

Proxxon

Post autor: ryszard » 30 sty 2009, 23:06

Poszukuję schematu regulatora obrotów do miniwiertarki FBS12/E i zasilacza NG2/S.Wiertareczka fabrycznie nowa,ale nie działa regulacja obrotów są te najniższe.Wysłałem do serwisu gwarancyjnego,po dwóch tygodniach przysłali do mnie z informacją,że wiertarka jest sprawna i pracuje tylko z fabrycznym zasilaczem.Podłączałem ten sprzęcik do zasilacza stabilizowanego.Dzięki za pomoc Ryszard.

ROM
Użytkownik

Post autor: ROM » 31 sty 2009, 15:37

Do miniwiertarki nie posiadam, ale ostatnio odrysowałem do minipiłki tarczowej Proxxon, więc może się przyda.
Załączniki
Regulator obr_sil_pilki tarcz_Proxxon.zip
(25.13 KiB) Pobrany 815 razy

ryszard
-

Post autor: ryszard » 31 sty 2009, 23:11

Schemat dotyczy urządzenia zasilanego z sieci,natomiast moje urządonko zasilane jest napięciem stałym 12V i dziwnie się zachowuje.Przy zsilaniu napięciem stabilizowanym nie działa regulacja, a pobirany prąd 0,7A ale jak zasilę z prostownika do ładowania akumulatorów regulacja działa pobierany prad dochodzi do 4A na maksymalnych obrotach.Jakieś dziwne to sterowanie.

ROM
Użytkownik

Post autor: ROM » 01 lut 2009, 1:02

Jakieś dziwne to sterowanie.
No niekoniecznie.Wygląda na to, że masz zbyt małą wydajność zasilacza 12V (prawdopodobnie uszkodzony).
Sprawdź jak spadnie napięcie po włączeniu wiertarki.

ryszard
-

Post autor: ryszard » 01 lut 2009, 8:14

Zasilałem z akumulatora i taki sam efekt,prawdopodobnie producent zastosował silnik krokowy,przy pokręcaniu uchwytem zachowuje się jak rowerowe dynamo.Według danych producenta fabrycznego zasilacza napięcie bez obciążenia wynosi 16V a po włączeniu wiertarki spada do 12V.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 01 lut 2009, 10:19

Witam
nie wiem czy jesteś tego świadomy , ale napięcie z prostownika niema 12V tylko koło 14 albo jeszcze więcej . Co ciekawiej jest to napięcie tylko wyprostowane , ale nie odfiltrowane .

ryszard
-

Post autor: ryszard » 01 lut 2009, 10:39

Na prostowniku mam napięcie regulowane po stronie wtórnej i mogę ustawić wartosci od 10 do 16V ze skokiem co 1V.Wiem że nie jest filtrowane ale na takim właśnie napięciu działa regulacja obrotów.Producent w instrukcji zasilacza napisał,że napięcie wynosi 16V bez obciążenia a po podłączeniu wiertarki spada do 12V.Serwis gwarancyjny nie udziela infomacji na temat budowy zasilacz proponują zakup orginalnego.Orginalny ma oznaczenie NG2/S o obciążalności 2A,natomiast moc wiertarki wynosi 100W więc z wyliczenia wynika,że trochę za małą moc ma ten zasilacz zapewniają o prawdłowości zastosowania tego zasilacza z typem wiertarkiFBS12/E.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 01 lut 2009, 11:08

No jakoś nie bardzo się to kalkuluje :???:
Jak widać na Zdjęciu nie widać czy to jest stałe czy przemienne napięcie
http://www.tme.eu/pl/katalog/elektronar ... 3Dprn28706

można zaryzykować i podłączyć przemienne 12V tak na początek , wnioskując że z prostownikiem działa a z 12V stabilizowanym nie. Ale wcześniej bym zalecał tak jak kolega ROM wspomniał podłączyć wydajniejszy zasilacz stabilizowany.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 01 lut 2009, 11:22

Możliwe, że uda się wykorzystać starszy zasilacz AT / ATX z komputera. Często starsze i sprawne egzemplarze można kupić dosłownie za kilka złotych. Wystarczy taki zasilacz przełożyć do bezpiecznej plastikowej obudowy z serii KMxx i ewentualnie dodać małe obciążenie w postaci żarówki, np. 12V / 5W i gotowe, Choć w sumie silniczek wiertarki jest już obciążeniem, wiec dodatkowe obciążenie może okazać się zbędne.

:arrow: ryszard
Silniczki prądu stałego z komutatorem i magnesem trwałym przy kręceniu ich osią zachowują się właśnie podobnie podobnie jak dynamo rowerowe, czyli wytwarzają pewne napięcie. W końcu cewki silniczka poruszają się wtedy w polu magnetycznym.

ryszard
-

Post autor: ryszard » 01 lut 2009, 12:45

W linku podanym wyżej sklep TME w krótkim opisie podaje,że wiertarka posiada pięcio biegunowy silnik,natomiast zasilacz posiada na wyjściu napięcie stałe na zdjęciach nie widać dokłanie tabliczki znamionowej,ale w sklepie mialem okazję zobaczyć przy wartości napięcia symbol napięcia stałego.

V@M VampirE
-

Post autor: V@M VampirE » 03 cze 2009, 16:47

Witam.

Mam wiertarkę Proxxon FSB 12/EF i potwierdzam obserwacje kolegi. Wiertarka nie reaguje na regulacje na napięciu stabilizowanym.

Testowałem na transformatorze TS160/2 2*12V 2*6A i to moje wyniki.

Na wyprostowanym napięciu za pomocą prostownika dwu połówkowego silnik pracuje pulsacyjne tak 0.5s i wiertarka szarpie.

Po dołożeniu filtra z kondensatora 4700uF napięci rośnie do 18V i pracuje nawet ok ale w niskich zakresach obrotów lekko szarpie ( silnik znowu głupieje.

Po założeniu mostka i kondensatora (napięcie 32V) a za raz po tym stabilizatora liniowego na diodzie zenera 18V i 2n3055 działa ale regulacja siada.

Wniosek mostek i odwinąć trochę drutu z trafa, albo dowinąć tyle by prostownik dwu połówkowy dawał ok 16-18V a nie 10,5V.

Przy napięciu około 16V zgodnie ze wzorem P/U=I (100/16=6,25) trafo o wydajności 6A powinno jakoś sobie poradzić choć dostanie w żyły.

[ Dodano: 2009-06-03, 19:09 ]
Po odwinięciu jest ok, regulacja działa. Zasilacz to jak było pisane trafo i mostek. I tu uwaga, nie wiem dlaczego ale napięcia na mostku rośnie im wyższe obroty. Z trafem 18V szło do 21V, a po odwinięciu na 16V jest 18,5V więc mieści się w granicach podanych na szlifierce. Pomiary wykonywałem miernikiem UT60E, jak i w pełni analogowym zabytkiem, na obydwu to samo.

Więc najlepszą i najtańszą opcją dla sprzętu proxxon jest zwykłe trafo 16V 7A i mostek prostowniczy, zamiast firmowego zasilacza.

Pozdrawiam.

ryszard
-

Post autor: ryszard » 03 cze 2009, 20:36

Potwierdzam obserwacje kolegi,najlepszym rozwiązaniem okazało się zastosowanie mostka gretza,trafo mam o mocy okolo 30W napięcia podobnie i działa bezproblemowo.zastosowałem dwie diody z zasilacza ATX i napięcie roslo wraz ze wzrostem obrotów.Pozdrawiam Ryszard.

ODPOWIEDZ