Spowalniacz obrotów

Poszukujesz schematu układu lub urządzenia, badź wzoru płytki do niego - pytaj. Na pewno ktoś Ci pomoże.
ODPOWIEDZ
micho

Spowalniacz obrotów

Post autor: micho » 02 kwie 2006, 7:54

Witam,

Mam następujący problem. - zbudowałem obrotnice do anteny satelitarnej z silnika od wycieraczek samochodowych dołączonego do sterownika serwomechanizmu. Wszystko jest ok poza jednym mankamentem. Chciałbym aby silnik nie hamował gwałtownie (antena wpada w drgania) tylko żeby powoli zwalniał. Dlatego szukam schematu który można by wstawić pomiędzy już istniejący układ. Kompletnie nie mam pojęcia jak to w najprostrzy sposób wykonać - silnik może zacząć zwalniać w dowolnym momencie po prostu przesune skale na potencjometrze nastawczym. Za jakąkolwiek pomoc z góry dziękuję :) ...

icky
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: icky » 02 kwie 2006, 12:51

w EdW był taki sterownik pwm o łagodnym starcie i hamowaniu. tak, 9/2005 str 47 "regulator DC"

"...Układ ma możliwość płynnegowłączania i wyłączania obciążenia..." o ile masz silnik komutatorowy dc a nie krokowy to ten projekcik może ci się przydać. musiałbyś tylko za regulatorem wstawić przełącznik żebyś miał obroty w obie strony i dobrać czas hamowania (jest potencjometr)

jeżeli masz silnik krokowy radze zrobić sterownik na µK i hamowanie zrealizować programowo

(wprowadzam tą ewentualność bo niewiem jaki jest silnik od wycieraczek :P)

Arnold_S.

Post autor: Arnold_S. » 02 kwie 2006, 16:09

Można spróbować "na chama" ograniczyć prąd silnika odpowiednim rezystorem(zwieranym lub nie, za pomocą wyłącznika) - w ten sposób będą 2 stopnie regulacji(pełna prędkość i ograniczona).
:wink:

Druga opcja, to ingerencja(dorobienie elektroniki o jakiej pisał poprzednik) w "sterownik serwomechanizmu" - cokolwiek to znaczy. :roll:

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 26 kwie 2006, 23:55

no tak panowie tylko ze to jest steronik obrotnicy anteny i wydaje mi sie ze ciezko bedzie ustwic ten koncowy moment zwalnianie, zwlaszcza ze antena musi byc ustawiona dokladnie i przesto w orginale hamowanie jest tak gwaltowne
moze by tak zmniejszyc predkosc obrotowa silnika zwykle PWM moze by rozwizalo problem

ODPOWIEDZ