Mam pewien mały kłopot, a raczej ciekawostkę do rozwiązania (bo zawsze mogę oddać do sklepu
Otóż wprowadziłem się niedawno do nowego mieszkania i w nowym mieszkaniu wisiał stary dzwonek do drzwi. Raz działa, raz nie, podejrzewam, że ma mnóstwo lat. Wygląda obskurnie i wymaga wymiany. Kupiłem elegancki dzwonek do drzwi na 230VAC/11W o przyjemnym dźwięku gongu. W środku elektromagnes, dwie blaszki, z których dzwoneczek wydobywa dźwięk. Proste i skuteczne rozwiązanie nie wymagające własnego zasilania - i właśnie o to mi chodziło, przynajmniej nie będę musiał pamiętać o bateriach.
Niestety popełniłem zasadniczy błąd przyjmując, że napięcie zasilające stary dzwonek to 220VAC (dzwonek na pewno jest z czasów, kiedy 220VAC było napięciem obowiązującym). Po zmierzeniu okazało się, że to ledwie 12-14VAC. I nowy dzwonek oczywiście milczy
I tu pojawia się moje pytanie: czy można w łatwy i tani sposób zmienić to niskie napięcie na 230VAC? Jakaś mała wymiarami przetwornica małej mocy lub transformator 12VAC/230VAC? Cokolwiek co dałoby napięcie 230VAC i ok. 12W mocy? Szukałem w Internecie, ale jakoś nie mogę trafić na satysfakcjonujące rozwiązanie.
Ostatecznie mogę oddać dzwonek do sklepu, ale zanim to uczynię to chciałbym się dowiedzieć czy można coś z tym fantem zrobić. Skoro już kupiłem...