Witam
Chciałem wykonać kierunkowskazy do motoroweru (bez akumulatora) źródło prądu to iskrownik-prądnica 6V-20W (prąd zmienny), źródłem światła mają być diody LED. Mile widziane również rozwiązanie ze światłami awaryjnymi.
Za pomoc dziękuje i...
NMBZW (Niech Moc Będzie Z Wami)
Kierunkowskazy do motoroweru (bez akumulatora) zmienny6V-20W
można zastosować aplikację mostek prostowniczy+ układ na NE555+ tranzystory sterujące.
Ja do swojego ogarka kochanego będę montować układz Charta 50 elektronik.
Wygląda jak cewka zapłonowa, ma 3 złącza: plus, sygnał,masa. Wystarczy dostarczyć zasilanie i pod sygnał podpiąć przełącznik 3 pozycje + ew. dodatkowy do awaryjnych. (prawdopodobnie trzeba będzie dodać diody krzemowe żeby się nie świeciły oba migacze na raz
)
Ja do swojego ogarka kochanego będę montować układz Charta 50 elektronik.
Wygląda jak cewka zapłonowa, ma 3 złącza: plus, sygnał,masa. Wystarczy dostarczyć zasilanie i pod sygnał podpiąć przełącznik 3 pozycje + ew. dodatkowy do awaryjnych. (prawdopodobnie trzeba będzie dodać diody krzemowe żeby się nie świeciły oba migacze na raz
Tylko jest jeden problem, taka prądnica z motoroweru bez akumulatora potrafi dać bez obciążenia napięcie (po wyprostowaniu) nawet 60V. Więc albo specjalny stabilizator napięcia np. 5V potrafiący poradzić sobie z napięciem wejściowym od kilku do 60V, albo zmontować to tak, żeby nie dało się korzystać z kierunkowskazu bez włączonej przynajmniej lampy przedniej - wtedy napięcie spadnie. Sam nie wpadłem jeszcze na wystarczająco dobry pomysł, a mój kolega chciał podpiąć do WS-ki diody LED. Na pewno odpada LM7805, ale raczej coś z diodą zenera i tranzystorem będzie potrzebne. Ja na razie odpuściłem tą przystawkę dla kolegi
. Sam generator oczywiście może być na tranzystorach albo 555 albo czymkolwiek
.
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Re: Kierunkowskazy do motoroweru (bez akumulatora) zmienny6V
A czy ten motorower ma światła przednie długie i mijania, tylną lampę STOP i pozycję bo chyba tak a jak mi wiadomo powinno się jeździć na włączonych światłach mijania przez cały rok tak jest dla jednośladów czyli przepięcia nie powinno być bo poco prądnica 20W????kki pisze:Witam
Chciałem wykonać kierunkowskazy do motoroweru (bez akumulatora) źródło prądu to iskrownik-prądnica 6V-20W (prąd zmienny), źródłem światła mają być diody LED. Mile widziane również rozwiązanie ze światłami awaryjnymi.
Za pomoc dziękuje i...
NMBZW (Niech Moc Będzie Z Wami)
Jeżeli się nie myle to dodatkowe żarówki dadzą większe obciążenie to będą przysiadać światła mijania i wyjdzie efekt malucha 126p kierunki są tylko w zaniku
Dlatego może być NE555 +tranzystor na końcówce i przełacznik 3 pozycyjny typu prawo/lewy z 0 pośrodku a awaryjne jeden przełącznik i przekażnik na 5V podwujny i załatwia prawą i lewą strone kierunku.