co to za dioda LED?

Jeżeli bezskutecznie poszukujesz danych technicznych elementów elektronicznych to jest to dobre miejsce do zadawania pytań.
ODPOWIEDZ
tytusek
-
Kontakt:

co to za dioda LED?

Post autor: tytusek » 15 lip 2007, 10:37

Wylutowałem z obwodu diodę LED przeźroczystą, ale świeci na zielono. Chciałbym się dowiedzieć jaki to typ, bo jest dosyć charakterystyczna. Kształt ma walca, a nie jak większość które dotychczas widziałem, mają kształt zaokrąglony. Ale nie o kształt chodzi tylko o optykę. Przy napięciu 3,5V i prądzie 20mA świeci bardzo jasno, kierunkowo. Sprawdzałem ją na zasilaczu z reg. napięciem, różnica między innymi diodami led jest taka, że od ok. 2,5V zaczyna się rozświetlać mały punkcik w środku koła, patrząc w jej "tarczę". Zwykłe diody rozświetlają się całym "kryształem". Zastosowana była w tablicy reklamowej. Średnica walca ok. 4,5mm. Czy te diody są drogie?
Załączniki
HPIM3057.JPG
HPIM3057.JPG (15.29 KiB) Przejrzano 5661 razy

Awatar użytkownika
gajosp2
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gajosp2 » 15 lip 2007, 12:35

Myśle, że jest to zwykły led tylko w nieco innej obudowie takiej aby swieciła punktowo.

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 15 lip 2007, 15:22

Wyglada to na zwyczajna diode LED. Ich cena waha sie w okolicach 1 pln lub nizej. Obudowa jest tylko troche nietypowa, ale powinna byc dostepna.
Co do punktowego swiecenia, raczej nie wynika to z faktu, ze producent chcial zrobic diode punktowa. Po prostu skupianie swiatla w jedna strone pozwala zwiekszyc jasnosc diody (i podniesc wartosc wyrazana w mcd). Inaczej mowiac, im dioda ma wezszy kat swiecenia, tym jasniej swieci (tzw. diody hyperjasne).

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 15 lip 2007, 16:16

W bytomskim sklepie DIAX za 1,90zł można kupić hiperjasną diodę zieloną. Z tą różnicą, że nie jest płaska tylko standardowa.

tytusek
-
Kontakt:

Post autor: tytusek » 15 lip 2007, 20:33

na allegro jest tego mnóstwo, ale żeby dobrać podobną to będę musiał tego trochę kupić i fizycznie porównać. Znalazłem też diody walcowe.

ODPOWIEDZ