Opto coś wymontowane z fotokomórki CO TO?

Jeżeli bezskutecznie poszukujesz danych technicznych elementów elektronicznych to jest to dobre miejsce do zadawania pytań.
ODPOWIEDZ
wwmajor
-
Kontakt:

Opto coś wymontowane z fotokomórki CO TO?

Post autor: wwmajor » 10 paź 2004, 19:58

Witam serdecznie!
Właśnie rozmontowałem czujnik do fotokomórki i mam cos takiego:
http://wwmajor.webpark.pl/fotocos.jpg
Proszę powiedzcie mi jak to się nazywa. Najbardziej interesuje mnie jednak układ pracy czyli jak to należy podłączyć żeby działało. Chciałbym to podłączyć do mikrokontrolera czyli w przypadku wykrycia ruchu powinien zwierać wejście do masy albo dawać stan wysoki.

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 11 paź 2004, 9:18

Najprawdopodobniej są to fototranzystory, czyli coś co działa jak tranzystor (w ciemnościach). Oświetlenie go daje taki sam efekt jakby do bazy wpływał prąd.

ww

oj chyba nie to

Post autor: ww » 12 paź 2004, 22:50

Fototranzystor to to nie będzie bo jak wspomniałeś bramką jest okienko czyli element powinien mieć dwie nóżki. Poza tym fototranzystor już wymontowałem, bo to on odpowiadał za to żeby halogen działał tylko w nocy. Ten element odpowiada za wykrywanie ruchu i z tego co już ustaliłem wykrywa nie tyle ruch co zmiany temperatury i może to być tzw. PIR(pasywny czujnik podczerwieni ale nie mam pewności.
Najbardziej jednak interesuje mnie jak to się podłącza.

Gość

Post autor: Gość » 13 paź 2004, 8:28

Fototranzystor też ma 3 tóżki.
Jak masz na elemencie nadrukowany symbol, to trzeba przeszukać net, to tak z obrazka to ci nikt nie powie co z tym zrobić.

Awatar użytkownika
AndrzejS
-

Post autor: AndrzejS » 04 sie 2005, 20:45

To pyroelement. Na jego wyjściu zmienia się napięcie w zależności od średniej temperatury "widzianej" przez okienko. Do prawidłowego działania potrzebny jest układ optyczny.
Element pracuje zwykle w konfiguracji źródła napięcowego. Dwa wyprowadzenia są zwarte na mase, na trzecim pojawia się napięcie. Zbuforuj to wyjście wzmacniaczem operacyjnym, bo element ma niewielką wydajność. Napięcie pojawia się zwykle na wyprowadzeniu z ząbliem na obudowie.

ODPOWIEDZ