Szukam charakterystyk fotoogniwa selenowego

Jeżeli bezskutecznie poszukujesz danych technicznych elementów elektronicznych to jest to dobre miejsce do zadawania pytań.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Szukam charakterystyk fotoogniwa selenowego

Post autor: c4r0 » 27 wrz 2009, 15:15

Szukam noty katalogowej jakiegoś ogniwa selenowego. Konkretnie chodzi mi o charakterystykę czułości od długości fali.

Awatar użytkownika
Alek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Alek » 27 wrz 2009, 18:00

Z ciekawości:
do czego Ci to potrzebne? Mi się wydaje, że maksimum przypada tam na czerwień lub nawet podczerwień. Zobaczę w mojej literaturze.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 27 wrz 2009, 18:30

Mam miernik mocy lasera z detektorem jak na obrazku. Zastanawiałem się jak to możliwe że zakres pomiarowy jest od 450 do 900nm a nie ma żadnego przełącznika do wyboru mierzonej długości fali. Podpowiedziano mi, że ten detektor to może nie być ogniwo krzemowe tylko jakieś inne, np. właśnie selenowe (i tak chyba wygląda), które ma bardziej płaską charakterystykę czułości od krzemowych. Dlatego chciałbym zobaczyć jak ta charakterystyka wygląda. A masz może jakiś pomysł co to może być za ogniwo albo jak to stwierdzić?

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Alek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Alek » 28 wrz 2009, 9:55

Nie mogę znaleźć tej charakterystyki :neutral: . Ale wiem, że gdzieś tu coś takiego miałem. Wydaje mi się, że istotnie, jest ona dość płaska, ale przesunięta właśnie ku falom dłuższym.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 28 wrz 2009, 19:39

No, to kolejne pocieszenie :) Cały w tym ambaras że nie mam kompletnie żadnych informacji o tym mierniku mocy i nie wiem czy poprawnie go używam. Mam nadzieję że charakterystyka tego detektora jest na tyle płaska, że można spokojnie mierzyć w tym zakresie który jest podany na przyrządzie i traktować pomiar jako może nie tyle precyzyjny co sensowny. Najbardziej obawiam się tego, że może w instrukcji była jakaś tabela ze współczynnikami dla różnych długości fali, przez które trzeba przemnażać wynik. Ale to byłoby dość dziwne rozwiązanie. Ciągle poszukuję sondy termoparowej do pomiaru mocy lasera, ale niestety, albo drogie albo nie ma :P

ODPOWIEDZ