szukam stron z procesorami opis wyprowadzeń

Jeżeli bezskutecznie poszukujesz danych technicznych elementów elektronicznych to jest to dobre miejsce do zadawania pytań.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
81575
-
Kontakt:

szukam stron z procesorami opis wyprowadzeń

Post autor: 81575 » 15 wrz 2005, 21:12

Poszukuję stron internetowych lub innych informacji dotyczących mikroprocesorów, dokładnie chodzi mi o procesory INTEL stosowane w PCtach takie jak 286/386/486/itd. :mrgreen: a także firmy AMD SIRIX interesują mnie też opisy procków firmy ALPFA :lol: wiem że mają bardzo wydajne procesory. 8)
A dlatego chodzi mi o te dane bo dużo starych PC londuje w koszu a tak mając dane gdzie są jakie porty można ich używać jak mikrokontrolerów tylko trzeba im dawać dodatkowo pare elementów i mamy urządzonko w miarę bardzo tanie :idea:
Sam osobiście mam ich dość sporo ale wolę je zastosować, niż tylko kolekcjonować w jakiejś gablotce z opisem wyprodukowano wtedy zakończono wtedy był i padł wtym a wtym roku???
Dziękuję za pomoc!!!!!!!!!!!!
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2005, 21:50 przez 81575, łącznie zmieniany 1 raz.

Passage
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Passage » 15 wrz 2005, 21:56

Witam
nie powiedzialbym, ze wystarczy dolaczyc pare elementow. zauwaz, ze trzeba podpiac zewnetrzna pamiec programu i pewnie jeszcze sporo innych rzeczy, moim zdaniem taniej bedzie wykorzystac stara plyte glowna.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Re: mikroprocesory

Post autor: gaweł » 15 wrz 2005, 23:48

81575 pisze:Poszukuję stron internetowych lub innych informacji dotyczących mikroprocesorów, dokładnie chodzi mi o procesory INTEL stosowane w PCtach takie jak 286/386/486/itd. :mrgreen: a także firmy AMD SIRIX interesują mnie też opisy procków firmy ALPFA :lol: wiem że mają bardzo wydajne procesory. 8)
A dlatego chodzi mi o te dane bo dużo starych PC londuje w koszu a tak mając dane gdzie są jakie porty można ich używać jak mikrokontrolerów tylko trzeba im dawać dodatkowo pare elementów i mamy urządzonko w miarę bardzo tanie :idea:
Sam osobiście mam ich dość sporo ale wolę je zastosować, niż tylko kolekcjonować w jakiejś gablotce z opisem wyprodukowano wtedy zakończono wtedy był i padł wtym a wtym roku???
Dziękuję za pomoc!!!!!!!!!!!!
Pozdrawiam
Zależy jakiemu procesorowi chcesz dać drugą młodość :D . W przypadku 8088, ewentualnie 80286 jest to w miarę prosto do zrobienia. Dla 80386 jak się mocno upierać to też da się. Z nowszymi modelami to radziłbym sobie opuścić. Komplikacja hardware'owa staje się tak duża, że możesz sam tego nie pokonać. Musisz pamiętać, że te procki są mikroprocesorami (nie mikrokontrolerami). Więc one w sobie integrują jedynie CPU. Na zewnątrz musisz dołożyć układy kontrolerów przerwań, generatory sygnałów typu chipselect, trochę peryferali ... i nie wiem co jeszcze, bo to zależy, co chcesz zrobić. Jak będziesz używał układów pamięci dynamicznych, to dokłada ci się jeszcze problem związany z odświeżaniem. No i w końcu pozostaje ci jeszcze jakieś oprogramowanie. Czy umieścisz jeden program w EPROM (FLASH), czy chcesz ładować programy?
Passage pisze:Witam
nie powiedzialbym, ze wystarczy dolaczyc pare elementow. zauwaz, ze trzeba podpiac zewnetrzna pamiec programu i pewnie jeszcze sporo innych rzeczy, moim zdaniem taniej bedzie wykorzystac stara plyte glowna.
Pozdrawiam.
Masz w zupełności rację. Zagadnienie z użyciem procków, z których budowane są komputery, nie należy do prostych. Pomysł z użyciem płyty od PC'ta też nie jest zagadnieniem trywialnym (to znaczy zależy jak je rozumieć). Jeżeli zamierzasz wymienić BIOS'a i zamiast niego włożyć jakiś swój program, wymaga to dogłębnej znajomości architektury samego PC. Swego czasu rozważałem napisanie drobnego artykułu na ten temat, ale jakośc z tym czasem jest .... no wiesz. Może do tematu wrócę ... zimą :mrgreen:

:arrow: 81575 A ten procek ALFA, to myślałeś o takim?
Załączniki
cuber2.jpg

Awatar użytkownika
81575
-
Kontakt:

Post autor: 81575 » 16 wrz 2005, 15:20

Dziękuję za zainteresowanie moim problemem, nie chodzi mi aby wywarzać drzwi ale mam kilka płyt sterowniczych z maszyn amerykańskich i niemieckich w których są właśnie wykorzystywane te układy firma MAX ALFA korzysta z 586 AMD a program jest zapisany w kompakt flaszu urządzenie steruje napędem silników typu permasyna z enkoderem absolutnym, ciekawostką jest fakt iż program jest w miarę prosty ale jeżeli są kłopoty z zasilaniem to wysypuje się układ wejściowy i cały system pada i nie ma mozliwości załadować programu bo nie wiadomo co poleciało a po wymianie procesora na nowy system staruje ale są kłopoty z portami.nie ma możliwości namierzania danej wartości
Wiem też że niemieckie firmy urzywają dużej ilości procesorów 80C186 dwa epromy i kilka układów typu GAL i aby wszystko chodziło OK GAL który się wysypie da się ominąć tylko trzeba znać topografię wyprowadzeń ja do tej pory rozgryzłem tylko wyprowadzenia odpowiedzialne za komunikację RS między procesorami płyty są używane 6 warstwowe wielkości kartki A4 napchane tego jest tyle że ino siąść i płakać jak coś padnie
Co do procka ALF to właśnie ten typ mam też ALFE 2,4G ze specjalnymi kołkami na których jest gwint calowy i złącza do podłączenia zasilania wentylatorka jak są nie podpięte to system milczy procek się nie uruchamia ciekawe zabezpieczenie co nie????

Pozdrawiam!!!!

zyraf
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: zyraf » 08 paź 2005, 13:42

8086/88 powinno sie dosyc latwo dac wykozystac, pewnie da sie wygooglowac pare podobnych projektow.
Moze by tak zastosowac troche 6502? Siedzialo to chyba w Atari, kiedys znalazlem taka stronke: UK101 Wyglada wiec na to ze mozna go calkiem prosto wykozystac (chociaz w sumie bedzie to prosty mikrokomputer, niewiem czy jest duzy sens robic to zamiast czegos na zwyklym uC).
A TUTAJ troche informacji prosto od Intel'a.
Chyba prosciej niz zwykly 386 byloby wykozystac cos w stylu AMD ELAN, to posiada juz w srodku chipset i chyba cos od grafiki tez, mam pare plyt glownych z nimi i dwa kompletne 386 PDA, calkiem one fajne, musze wykombinowac jak podlaczyc przez port szeregowy sensowna klawiature (pisanie kodami ascii jest niezbyt szybkie i wygodne :) )

Awatar użytkownika
81575
-
Kontakt:

Post autor: 81575 » 24 lis 2005, 21:12

zyraf dzięki za pomoc trochę mało ale lepszy rydz niż nic 8)

ODPOWIEDZ