M@ciej pisze: Zbudowałem bufor wg. tego schematu.W strategicznych miejscach dałem potencjometry w szereg z rezystorami. Nie jestem zadowolony. Co prawda układ wzmacnia,ale poziom przydźwięku znacznie wzrósł. .
Witam! Nie piszesz jakiego typu jest przydźwięk, czy sygnałowy, czy sieciowy, a to jest ważne.
Tak samo jak nie piszesz do czego to dołączyłeś i co chciałeś tym osiągnąć, a to też jest bardzo ważne.
Zarówno jak i w jednym jak i w drugim wypadku nie można tak sobie dołączać wzmacniających układów, bez negatywnych konsekwencji.
Jeżeli ten przydźwięk był sieciowy, to winę ponosi za to nie odpowiednia filtracja, w stosunku do czułości układu, a jeżeli to był przydźwięk sygnałowy, to ze wzrostem wzmocnienia wzrasta czułość układu i tu się kłania idealne ekranowanie i prowadzenie toru sygnałowego.
Bardzo wielu łapie za wszelkiego typu konstrukcje wzmacniające, nie patrząc na wartość napięć sygnałowych, a to przecież jest najważniejsze w torze sygnałowym, a nie tylko napięcia zasilania czy prądy.
Pozdrawiam