Powiedzcie mi na czym polega skaner który jest używany do odczytywania lini.
Moze inaczej jak działa skaner cen produktów ??
A takze jak dziala czujnik podczerwieni odleglosci ??
prowadenie po lini czytnikiem
Re: prowadenie po lini czytnikiem
W środku jest laser, detektor światła i wirujące zwierciadło. Laser świeci sobie przez dziurkę na kod paskowy, światło odbija się od kodu i wraca (rozproszone) do skanera, gdzie jest odbierane przez detektor. Na podstawie natężenia światła odbitego skaner stwierdza czy punkt w który świeci laser jest jasny czy ciemny. Do tego całego zamieszania dochodzi jeszcze wirujące zwierciadło, które powoduje że plamka lasera (oraz razem z nią punkt obserwowany przez detektor) przesuwa się po linii. Dzieje się to tak szybko, że dla ludzkiego oka wygląda to jak by skaner emitował linię światła. Dzięki przesuwaniu się plamki skaner znajduje obszary ciemniejsze (paski kodu) i jaśniejsze (przerwy między paskami) i na podstawie ich długości generuje ciąg cyfr odpowiedni dla danego kodu. Jeśli chcesz to mogę zrobić i wrzucić tutaj zdjęcie wnętrzności tego rodzaju skanera.oneat pisze:Powiedzcie mi na czym polega skaner który jest używany do odczytywania lini.
Moze inaczej jak działa skaner cen produktów ??
Nie wiem do końca o jaki czujnik Ci chodzi.oneat pisze:A takze jak dziala czujnik podczerwieni odleglosci ??
- przemotronik
- Użytkownik
Zapewne chodzi Ci o czujnik Sharpa, który działa w oparciu o triangulacyjną metodę pomiaru z pomocą wiązki podczerwieni. Działa jak "ulepszony" radar IRed: jedna jego część to nadajnik (dioda podczerwona), a druga to linijka fotoelementów odbiorczych. Wiązkla odbita od przeszkody, trafia na odpowiedni fotoelement i pozwala na pomiar z pomocą zależności trygonometrycznych. Wyjście sygnału cyfrowe lub analogowe (ale, niestety, nieliniowe), a to dzięki odpowiednim scalonym kontrolerom wewnętrznym. Wady: czujniki drogie, poza tym nie działają dobrze z czarnymi powierzchniami. Zalety: małe wymiary, dobra dostępność rynkowa, pomiar bezdotykowy...oneat pisze:A takze jak dziala czujnik podczerwieni odleglosci ??
Pozdrawiam,
Przemotronik
Sorry ale nie mogę tego znaleźć, gdzieś mi przepadło :/ Znalazłem za to taki schemacik: http://members.misty.com/don/barcode1.gif