robot

Jeśli jesteś modelarzem lub interesujesz się robotami i chcesz się podzielić swoim doświadczeniem to weź udział w dyskusjach na tym forum.
ODPOWIEDZ
pawel17

robot

Post autor: pawel17 » 30 sie 2005, 21:10

Witam, w najblizszej przyszlosci ( w przeciagu 2 lat ) planuje zbudowac robota - odkurzacz. Chce aby wykorzystywal mikrokontroler z programem okreslajacym wielkosci pomieszczen tak aby robot dokladnie wiedzial gdzie sie znajduje i nie wjezdzal w sciany. Jezeli chodzi o przeszkody mialby je omijac za pomoca czujnikow. Problem w tym ze nie mialem jeszcze doczynienia z mikrokontrolerami i nie wiem czy dla takiego amatora programowania jak ja nie bedzie to zbyt duze wyzwanie. Sama budowa nie stanowi problemu - jedynie zaprogramowanie... Myslicie ze w razie czego na internecie znalazlbym potrzebne informacje? Dzieki

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 31 sie 2005, 12:55

popatrz tu:
:arrow: http://www.edw.com.pl/index.php?module= ... ay&ceid=72

i może skontaktuj się z opiekunem tego działu...

CANE
-

Post autor: CANE » 07 wrz 2005, 12:14

No dosc ambitne sprawa jek dla kogos kto nie mial do czynienia z mikrusami.No ale jak to sie mowi do odwaznych swiat nalezy.Mysle jesli posiedzisz troche na forum to napewno znajdzie sie ktos kto ci pomoze.Pozdrawiam i powodszenia

LordM
-
Kontakt:

Post autor: LordM » 04 lut 2006, 23:32

Witam!

hmm...sprawa nie jest taka prosta. Jeżeli nie masz jeszcze doświadczenia w budowaniu robotów, to może zacznij od złożenia robota-odkurzacza z gotowych-dostępnych części. Może do poruszania wykorzystać napęd gąsienicowy od jakiejś starej zabawki...
zamontować mały odkurzacz, a do sterowania użyć mikroprocesor z zaprogramowaną trasą jazdy? Oczywiście bez czujników robot będzie "wrażliwy" na wszelkie zmiany w otoczeniu, ale na początek ja bym tak właśnie zrobił. Mając już działający układ mechaniczny można będzie dodawać kolejne udoskonlenia, czujniki, itd...

ODPOWIEDZ