Akumulatorek KingMAx 7,4v 1200mAh

Jeśli jesteś modelarzem lub interesujesz się robotami i chcesz się podzielić swoim doświadczeniem to weź udział w dyskusjach na tym forum.
Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2079
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Akumulatorek KingMAx 7,4v 1200mAh

Post autor: kayron » 19 wrz 2011, 13:48

Jestem w trakcie budowy robota, i potrzebuję zasilania do niego. Upatrzyłem sobie taki akumulatorek 7,4V

http://abc-rc.pl/p/81/2338/akumulator-7 ... -ceny.html
Co jednak mogę rozumieć przez jego parametry np.
Nominalny prąd rozładowania: 24A (20C) - co to oznacza że mogę z niego pobrać prąd o natężeniu 24A ? Jakoś mi się nie chce wierzyć że ma przewody o przekroju 2,5mm² i taka wydajność ciągłą.
Max. prąd rozładowywania : 36A (30 C) w czasie 20s - przez 20s mogę go obciążyć 34A ?
Wtyczka balansera: typ XH (zdj. B7)
Wtyk prądowy: JST (zdj. B3)

Po co są 2 wtyczki, i jakie mają zastosowanie ?Obrazek

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 19 wrz 2011, 13:59

1. nominalny prąd w tym przypadku może wynosić 24A- tylko przez ile sekund?
2. maksymalny prąd rozładowania: daruj sobie, przy takim prądzie napięcie mocno skoczy w dół...
3. wtyczki to chyba tylko do pomiaru napięcia bezpośrednio na aku/ nic nie powiedzą jak układ bez procka i analogowy...

Awatar użytkownika
kris74
Użytkownik
Posty: 270
Rejestracja: 16 sie 2006, 17:36
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Post autor: kris74 » 19 wrz 2011, 18:27

kayron złącze prądowe służy do zasilania docelowego układu, zaś złącze balansera do ładowania.
Balanser to urządzenie którego zadaniem jest utrzymywanie jednakowych* napięć na poszczególnych celach pakietu Li-Po podczas ładowania. Używanie balansera podczas ładowania pakietów Li-Po przedłuża ich żywotność.

Zasada działania:

Zasada działania balansera jest bardzo prosta. Urządzenie dokonuje pomiaru napięcia na każdej z cel pakietu Li-Po - podczas jego ładowania. W chwili gdy wykryje na którejś z cel wyższe napięcie niż na pozostałych to załącza się chwilowe rozładowanie celi o wyższym napięciu. W ten sposób utrzymywane jest jednakowe* napięcie na wszystkich celach pakietu.


* - różnica napięć na poszczegółnych celach podczas ładowania pakietu z podłączonym balanserem nie powinna wynosić wiecej niż +/- 0.05V

Spanner
Użytkownik
Posty: 364
Rejestracja: 18 lip 2010, 18:29
Lokalizacja: Bielsko biała

Post autor: Spanner » 19 wrz 2011, 18:33

24A w takim akumulatorku to nic takiego - modelarskie większe silniki pobierają prąd nawet 90 A i więcej - Trudno więc się dziwić że przy jakiejś awarii i zwarciu pożar nieunikniony. Pamietaj też ze z lipo nie ma żartów - jest gdzieś filmik jak przebite ogniwo zapala się po 200 sekundach. Oczywiście sprawdzenie ogniwa na iskrę zaprocentuje takim samym rezultatem, tak samo jak przeładowanie - Mam nadzieję że posiadasz jakąś ładowarkę porządną?

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1805
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 19 wrz 2011, 18:42

Jak napisał kolega wyżej. Z lipolami nie ma żartów. Mam lipola i tylko ładowanie dobrą ładowarką z balancerem jest tu wskazane. Podczas ładowania dobrze jest się wyposażyć w torbę do ładowania lipo. Poza tym z tych pakietów można wyciągnąć bardzo dużo prądu.
Mam taki pakiecik do swojego modelu:

Obrazek

i można z niego pobrać naprawdę duży prąd. Silnik w moim modelu ma 233W mocy przy napięciu 8,4V bo te pakiety właśnie do takiego napięcia można naładować. Więc policz sobie stały prąd obciążenia, bo już nie piszę o chwilowym.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2079
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 20 wrz 2011, 14:10

W takim razie czy poleciliście by taka łdowarkę ?
http://allegro.pl/ladowarka-turnigy-acc ... ?source=oo
No i z czego ja zasilać bo na tej aukcji tego tak jednoznacznie nie powiedzieli, nadaje się zasilać AT/ATX ?
Mój robocik Mini sumo ma silniczki 3V, ale tak naprawdę i tak trzeba je przewoltowywać dla osiągnięcia mocy. Pod obciążeniem na ~5V (4x1,2V aku Ni-mh.) biorą tak po 300mA (zblokowane normalnie ok 130mA na biegu jałowym obciążone gąsienicami) każdy, ale do tego pewnie dojdzie jeszcze jedno serwo TowerPRO Micro.
Robocik wygląda na razie tak.
Obrazek

Awatar użytkownika
kris74
Użytkownik
Posty: 270
Rejestracja: 16 sie 2006, 17:36
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Post autor: kris74 » 20 wrz 2011, 15:05

Owszem nadaje się, co do sposobu zasilenia tej ładowarki to spytaj sprzedającego.
Zasilacza at/atx nie używałbym, nigdy nic nie wiadomo, a jak strzeli to i ładowarkę załatwi.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1805
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 20 wrz 2011, 19:43

To ja rzeknę co najmniej dwie rzeczy:
1. Ładowarka to strzał w dziesiątkę, jest idealna.
2. Bierzesz zasilacz AT/ATX, obciążasz linię 5V żarówką samochodową, na przykład H4 i prąd na ładowarkę ciągniesz z linii 12V.

Ja tak robię ze swoim pakietem i większość nas modelarzy od Rc Driftu tak robi i żadnemu ładowarka się nie spaliła, więc raczej nie masz się co bać. Choć oczywiście gwarancji nie daję.

Jak będziesz pragnął bardzo to cyknę kilka fotek swojego sprzętu.

Pytanie:
Jak i z czego zrobiłeś takie fajne mini sumo?

Spanner
Użytkownik
Posty: 364
Rejestracja: 18 lip 2010, 18:29
Lokalizacja: Bielsko biała

Post autor: Spanner » 20 wrz 2011, 19:50

Tylko pamiętaj ze przy tej ładowarce mimo to należy sprawdzić czy dobrze rozpoznała ilość ogniw bo jak nie to kaput :mrgreen: :neutral: :roll:

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1805
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 20 wrz 2011, 21:08

Spanner pisze:Tylko pamiętaj ze przy tej ładowarce mimo to należy sprawdzić czy dobrze rozpoznała ilość ogniw bo jak nie to kaput :mrgreen: :neutral: :roll:
Możesz to wyjaśnić? Ja nie widzę opcji że ładowarka rozpoznaje ilość ogniw bo takiej opcji nie ma. Wybierasz program Lipo balance, wybierasz napięcie ładowania całego pakietu czyli tam chyba jest LiPo 2S - (około) 7,4V, wybierasz prąd ładowania i po jabłkach. Ja tak mam w swojej HOT POWER a to są bardzo podobne ładowarki. Notabene z Accuelem miałem tylko styczność.

Spanner
Użytkownik
Posty: 364
Rejestracja: 18 lip 2010, 18:29
Lokalizacja: Bielsko biała

Post autor: Spanner » 20 wrz 2011, 21:24

Możliwe ze się mylę, na forum pfmrc coś takiego przeczytałem, chodzilo wtedy o to ze łaodowarka moze potraktować pakiet niezbyt rozladowany napięciem dla pakietu z jedną celą więcej. Jednak nie mam stu procent pewności

Awatar użytkownika
kris74
Użytkownik
Posty: 270
Rejestracja: 16 sie 2006, 17:36
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Post autor: kris74 » 21 wrz 2011, 9:01

Najlepszy zasilacz do takiej ładowarki to transformator z ups-a, mostek prostowniczy, elektrolit i klasyka w pięknym stylu. Pewny i niezawodny, a jeśli będzie mało, to można szybko dorobić prostą i wydajną stabilizację.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2079
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 21 wrz 2011, 12:19

Z tego co się zorientowałem trochę to możliwości zasilania tej ładowarki są zasadniczo 3:
1 - bezpośrednio z akumulatora samochodowego 12V. Na innym forum ktoś o tym wspominał.
2 - wynika niejako z pierwszej czyli z prostownika samochodowego. :?:
3 - zasilacz AT/ATX z obciążoną dodatkowo linią 5V. Choć nie wiem szczerze po co obciążać dodatkowo linię 5V. Bo np. wentylatory 12V w kompach które mogą być zasilane z wtyków CD-ROM, nie obciążają niczym linii 5V.
Pytanie:
Jak i z czego zrobiłeś takie fajne mini sumo?
Spienione PCV i plexi. Znaczy się pierwotnie miało byś samo Plexi, ale przy tak precyzyjnej obróbce zwyczajnie pęka. Gąsienice to gotowe wyroby firmy Pololu, znanej bardziej z serii silniczków HP. Właściwie to był najtrudniejszy element do zdobycia.
Ogólnie robot ten rodzi się w ogromnych bólach, ale takie dzieci ponoć są zdrowsze :wink:
Z materiałów to jeszcze szukam gdzie można kupić Aluminium gr. 2 -3 mm na radiator do mostka L298. Bo cieniutkiego radiatora o wymiarach 65x 45 na razie nigdzie nie znalazłem.
Czarny oczywiście, zgodnie z założeniami technologi STEALTH®, aby obniżyć wykrywalność, Szczególnie dla popularnych radarów IR. Ogólnie całość jest projektowana z uwzględnieniem tej technologi.
PS. Nie ma ktoś z was malutkiego radiatora z 486, Pentium czy starej płyty głównej ?
Nie będę się tu wgłębiał w temat projektu i jego wykonania, bo to był offtop. Ale najpierw był Corel i rysunki szablonów, drukowane na papierze do naklejek. Jak robot będzie jeździł to założę cały temat o nim, ale nie na tym forum, bo ten projekt tu nie należy.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1805
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 21 wrz 2011, 19:19

kayron pisze:Z tego co się zorientowałem trochę to możliwości zasilania tej ładowarki są zasadniczo 3:
1 - bezpośrednio z akumulatora samochodowego 12V
Można, owszem.
kayron pisze:2 - wynika niejako z pierwszej czyli z prostownika samochodowego.
Zależy jaki masz prostownik i jakim prądem chcesz ładować pakiet? Jak będziesz chciał ładować prądem z 5A a zwykłe prostowniki tyle nie dają to nici z założenia.
kayron pisze:3 - zasilacz AT/ATX z obciążoną dodatkowo linią 5V. Choć nie wiem szczerze po co obciążać dodatkowo linię 5V. Bo np. wentylatory 12V w kompach które mogą być zasilane z wtyków CD-ROM, nie obciążają niczym linii 5V
Chodzi o to że gdy linia 5V nie jest niczym nie obciążona to linia 12V nie odda większego prądu. Wentylatorki nie pobierają prądu większego jak 1A. Sam sprawdź, nie obciążaj niczym linii 5V i podłącz jakieś obciążenie ze 4A. Zasilacz od razu się wyłączy. Jeszcze w ładowarce musisz ustawić napięcie wejściowe. Bo czasem może tak być że w ładowarce będzie ustawione wejściowe napięcie na jakieś 11,5V i pod obciążeniem ładowarka Ci się wyłączy bo napięcie spadnie.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2079
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 22 wrz 2011, 16:00

Dzięki. Jednak chyba się zdecyduję na tą ładowarkę.

ODPOWIEDZ