Poszukuje obudowy QFN20 w Eagle

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
slawek55
Użytkownik

Poszukuje obudowy QFN20 w Eagle

Post autor: slawek55 » 30 kwie 2010, 12:39

Cześc.
Potrzebuje pomocy.
Poszukuję elementu z bibloteki w obudowie QFN20 (jak w załaczniku).
Musze zrobic sobie przejściówkę z QFN20 na DIP, ale, ani w Eagle, ani w Protel99SE nie mogę odnaleźć dowolnego elementu w takiej obudowie.
Poradźcie coś?

A... musialem spakować ponieważ nie mam pod ręka programu do zamiany bmp do jpg.
Załączniki
QFN20.zip
(5.57 KiB) Pobrany 624 razy

arturix
-

Post autor: arturix » 30 kwie 2010, 13:52

Proponuje odnaleźć sobie pdf elementu w takiej obudowie, na końcu zawsze podane są wymiary obudowy i stworzyć sobie bibliotekę samodzielnie, w przypadku eagle nie jest to skomplikowane. W twoim przypadku wystarczy narysować parę kwadracików w odstępach i rozmiarach, które znajdziesz w pdf.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 30 kwie 2010, 17:12

Ok. QFNów ci u nas dostatek. Sam mam parę w bibliotekach. Musisz znać pitch, rozmiar pinów, rozmiar obudowy i rozmiar thermal pada. Bez tego będziemy szukać igły w stogu siana. Co to za układ? Bo na rysunku nie masz QFNa, one nie mają padów w rogach.

slawek55
Użytkownik

Post autor: slawek55 » 30 kwie 2010, 17:41

Tan układ to Si4735.
Byłbym wdzięczny za pomoc. Ja przeszukałem zawartość obudów Eagle'a i nie znalazłem takiej, która ma na rogach pady.

Link do krótkiej noty:
http://www.electrosnab.ru/silabs/pdf/Si ... _short.pdf

arturix
-

Post autor: arturix » 30 kwie 2010, 19:09

Kolego,

Podałeś wersję short dokumentacji do tego układu, po wpisaniu w google "si4734" drugi link od razu wskazuje wersję pełną owej dokumentacji, w której na stronie 36 jest tzw. PCB pattern, co w przełożeniu oznacza sugerowane przez producenta rozmiar (wymiary, rozstaw padów etc.) obudowy. Czyli mamy gotowy wzór jak ma wyglądać nasza obudowa. Potrzebna jest chwila chęci i odszukania w google kursów eagle albo znaleźć takowy w EP (zresztą bardzo dobry). Zaowocuje to nie tylko poszerzeniem wiadomości ale także w przyszłości w dosłownie w parę minut stworzysz sobie dowolny element jaki potrzebujesz.

slawek55
Użytkownik

Post autor: slawek55 » 01 maja 2010, 15:21

Słuchaj, aż tak nie znam Eagla, aby tworzyć własne bibloteki.
Masz rację, że stworzenie takiej od podstaw to dobra lekcja, ale skoro ja dość rzadko takie rzeczy (bibloteki) robie, więc o tyle nie ma to sensu, że i tak zapomnę.
Z drugiej strony, skoro jest coś takiego, to po co robić jak można skorzystać.
Mam przy okazji pytanie, tak z drugiej strony.
Dlaczego jak poprosiłem o pomoc to jedyną pomocą od Was jest - sam sobie poradź - a jak inni na forum proszą o tak proste rzeczy czasami to bez problemu się im pomaga.
Mam wrażenie, że to trochę nie fair.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 01 maja 2010, 16:59

Sugestia o narysowaniu własnoręcznie takiego elementu, jak się ma już wzorcowy rysunek, to też jest forma pomocy i to nawet większa niźli ktoś by Ci to dał i powiedział "A masz!". Bo tak możesz się nauczyć tylko brać i nic innego robić nie będziesz potrafił. Czego się Jaś nie nauczy to Jan umiał nie będzie. Smutne, ale prawdziwe.

arturix
-

Post autor: arturix » 01 maja 2010, 17:29

Sprawa wygląda następująco: jak stwierdził kolega powyżej istnieją różne typy obudowy QFN i tak abyś miał dobrą obudową ktoś albo Ty sam musisz to sprawdzić (wymiary padów, rozstaw). Niestety nie ma czegoś takiego jak jeden standard obudów. Osobiście popełniłem przez to parę błędów, a mianowicie okazuje się, iż u jednego producenta SOT-23 jest inny niż u drugiego. I co na to poradzić ? No właśnie to co pisałem wyżej sprawdzić lub stworzyć samodzielnie. Co do biblioteki eagle jest to naprawdę proste, wystarczy ustawić sobie grida (siatkę) i porozmieszczać pady. Jak będziesz miał pytania co do tego to Ci pomogę.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 01 maja 2010, 17:38

No dobra. Sam land pattern. Sybol sobie sam już tworzysz.
Załączniki
QFN20.zip
(928 Bajtów) Pobrany 641 razy

slawek55
Użytkownik

Post autor: slawek55 » 01 maja 2010, 19:09

Dziękuję, dziękuję i jeszcze raz dziękuję.
Przelotke z tego zrobię.
Oboje macie racje, brakuje mi tylko doby na ogranięcie wszystkiego i może dlatego moje prośby o pomoc. Dziękuje jeszcze za wyrozumiałość.

ODPOWIEDZ