[Protel99] Prezentacja 3D własnych elementów bibliotecznych.

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik
Posty: 736
Rejestracja: 13 sie 2005, 21:38
Lokalizacja: Szczecin

[Protel99] Prezentacja 3D własnych elementów bibliotecznych.

Post autor: M@ciej » 10 kwie 2009, 11:43

Witam wszystkich.

Niedawno przerzuciłem się z Circuit Makera na ProtelaSE99. Postępując według kursu z EdW stworzyłem własne biblioteki zarówno schematowe, jak i PCB. Jednak kiedy robię prezentację 3D płytki, elementy stają się szarymi prostopadłośnianami. Czy można jakoś edytować reprezentację graficzną 3D własnych elementów?

Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 10 kwie 2009, 19:11

W tym temacie omawiany był już ten problem.

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik
Posty: 736
Rejestracja: 13 sie 2005, 21:38
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: M@ciej » 10 kwie 2009, 20:02

Z tematu wynika,że albo kupię sobie jakiś (drogi) dodatek, albo pożegnam się z możliwością edycji nowych elementów 3D.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 24 lut 2006, 10:04
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 10 kwie 2009, 21:52

Dokładnie tak!

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 10 kwie 2009, 23:13

Jeżeli zależy Ci na możliwości tworzenia podglądu 3D płytki drukowanej to można to osiągnąć w programie Eagle oraz PovRay stosując się do wskazówek z tej strony. Uzyskany efekt jest o wiele lepszy niż z Protela 99 SE.

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik
Posty: 736
Rejestracja: 13 sie 2005, 21:38
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: M@ciej » 11 kwie 2009, 9:13

Na szczęście nie chodzi mi głównie o cieszenie oka wyglądem 3D płytki. Ta opcja pomaga mi wychwytywać różne błędy, głównie w prowadzeniu ścieżek (odległość od padów, niepotrzebne przelotki) a to można osiągnąć po wyłączeniu rysowania elementów.

Choć zastanawiam się, czy nie można "podstawić" w opcjach elementu odpowiedniej interpretacji 3D, tak jak można wpisać parametry dla symulacji. Nie znalazłem jednak takiej opcji.

Ale, jeśli tyle z tym zachodu, to sobie odpuszczę.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 24 lut 2006, 10:04
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 11 kwie 2009, 21:39

Za to mnie "szczena opadła" na widok wygenerowanego widoku 3D przy pomocy programu o którym wsponina KrzysiekK. Tylko nie wiem do końca jak to jest. PovRay to nakładka czy dodatek do Eagle czy jak?? Jestem gotów zainstalować Eagla i ten program tylko po to zeby zobaczyc jak to działa :)

pawel1991
-
Posty: 38
Rejestracja: 10 kwie 2009, 11:51
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Post autor: pawel1991 » 11 kwie 2009, 21:51

PovRay to nie zależny program graficzny. Skrypt w Eagle generuje odpowiedni kod w języku jaki używa PovRay.

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik
Posty: 736
Rejestracja: 13 sie 2005, 21:38
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: M@ciej » 11 kwie 2009, 21:56

A może jakiś zrzut ekranu z tego programu? Ciekaw jestem, jak taka płytka wygląda?

Nie poznałem jeszcze połowy możliwości Protela a już miałbym się przerzucać na Eagla? Chyba jednak poczekam.

snow
Użytkownik
Posty: 794
Rejestracja: 16 sty 2007, 3:44
Lokalizacja: lubelskie
Kontakt:

Post autor: snow » 11 kwie 2009, 22:06

Obrazek

pawel1991
-
Posty: 38
Rejestracja: 10 kwie 2009, 11:51
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Post autor: pawel1991 » 11 kwie 2009, 22:07

Obraz generowany przez PovRay jest w załączniku. Niestety na tym projekcie niema jednego elementu. Wada darmowych rozwiązań.
Polecam Eagle, jest bardzo łatwy w obsłudze, przynajmniej według mnie. Co prawda protel ma dużo większe możliwości.
Załączniki
modul_atmega8.jpg
modul_atmega8.jpg (187.55 KiB) Przejrzano 8314 razy

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik
Posty: 736
Rejestracja: 13 sie 2005, 21:38
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: M@ciej » 12 kwie 2009, 13:10

Wow, ta płytka z Eagla rzeczywiście robi wrażenie ilością detali. Dopiero po dłuższej chwili patrzenia widać, że to jest render a nie fotka.

Dzięki za fotki, spróbuje swego czasu Eagla. :)

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 13 kwie 2009, 16:18

Jeszcze program Proteus posiada dość realistyczny podgląd 3D płytki drukowanej, jak na obrazku poniżej.

Edit: Zauważyłem, że nie na wszystkich komputerach (np. u mnie w pracy) podany obrazek chce się wyświetlać. Tutaj jest link do strony z tym obrazkiem, który znajduje się niemal na samym dole tej strony.

Obrazek

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik
Posty: 736
Rejestracja: 13 sie 2005, 21:38
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: M@ciej » 26 maja 2009, 11:31

Nono, też niezły ten Proteus i chyba tego spróbuję na początek.

Co do Protela, to odkryłem pewną właściwość. Ważne jest, jak się nazwie elementy, wtedy w 3D wychodzą niektóre podstawowe elementy. i tak:

Rx - rezystor z losowo generowanymi kolorowymi paskami (x-numer)
Cx - kondensator. Jeśli footprint zawiera zamknięty okrąg, to domyślnie bedzie to elektrolit z zaznaczonym minusem.
Jx - złącze Goldpin, zarówno pojedyncze i podwójne w obudowie typu IDC
Dx - dioda. Dla niewielkich rozstawów zamianie ulega Anoda z katodą na rysunku 3D
Ux - układ scalony. Mam problemy z DIP8, ale pozostałe DIPy, jak i SMD wychodzą całkiem dobrze
Sx - przełącznik, dość dziwnie wygląda

ODPOWIEDZ