podstawka PLCC w protelu DXP

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
mlody_elfan
-

podstawka PLCC w protelu DXP

Post autor: mlody_elfan » 15 sie 2008, 21:58

W jaki sposób znaleźć podstawkę do układu w obudowie PLCC? Pod jaką nazwą szukać?

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 16 sie 2008, 8:00

Podstawki są w footprintach PGA, np. PLCC68 to PGA68x11. Pierwsza liczba określa ile pinów ma podstawka, druga ile jest w jednym rzędzie. Dlatego musisz wiedzieć jak fizycznie podstawka ma ułożone wyprowadzenia.

mlody_elfan
-

Post autor: mlody_elfan » 16 sie 2008, 10:45

Szukam podstawki PLCC52 po 7 pinów w rzędzie. Przejrzałem "wszystkie" (przynajmniej jakie miałem) footprinty z PGA i takowej nie znalazłem. Najmniejsza miala 11 pinów w jednym rzędzie. Troche to dziwne, że w takim programie jak protel nie mogę znaleźć takich rzeczy :(
Może jest jakiś sposób, żeby znaleźć takiego footprinta? Najlepiej byłoby znaleźć cały element podstawki. Rozwiązaniem optymalnym byłoby uzyskanie układu + podstawki, tak aby można było wygenerować odpowiedni widok 3D płytki.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 16 sie 2008, 11:27

Po prostu wykonaj ją sam poprzez edycję biblioteki.

mlody_elfan
-

Post autor: mlody_elfan » 17 sie 2008, 18:52

ZbeeGin pisze:Po prostu wykonaj ją sam poprzez edycję biblioteki.
Mam problemy z rysowaniem w protelu. Dopiero zaczynam. Może uda mi się samemu narysować, ale np. nie wiem jak się włącza przyciąganie do siatki padów :/ (nie wiem czy wyraziłem się jasno :), chodzi o to żeby pady były rozłożone równomiernie. Teraz jak rysuje mam wrażenie, że symbol umieszczam tam gdzie jest myszka, więc mogą wystąpić jakieś nierówne rozstawienia padów, więc jest to problem raczej za drobnej siatki.

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 17 sie 2008, 19:33

Jak klikniesz prawym na polu w którym rysujesz element i wybierzesz Library Option to tam gdzie masz Snap gird możesz sobie ustawić co ile ma "skakać" przy stawianiu padów.

ODPOWIEDZ