Program do symulacji układów elektronicznych

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Wojtek
Moderator
Kontakt:

Program do symulacji układów elektronicznych

Post autor: Wojtek » 09 maja 2012, 8:37

Czy ktoś używał tego oprogramowania B2 Spice V5 lub jego wcześniejszej wersji? Polecany jest przez producenta popularnego Eagla gdyż oba programy mogą ze sobą współpracować

Awatar użytkownika
Strzeminator
-

Post autor: Strzeminator » 09 maja 2012, 14:33

Niestety nie używałem tego programu, ale wypowiem się ogólnie o tych symulatorach. Chciałem sprawdzić jak zachowa się w symulatorze układ, którego działanie znałem (multiwibrator astabilny). Ściągnąłem polecanego i wychwalanego przez wszystkich PSpice, ale trzeba było uczyć się instrukcji, nie potrafiłem stworzyć głupiego schematu, co zwykle nie sprawia mi problemu (np. w Eagle czy KiCAD), więc dałem sobie spokój z tym programem. Symulator powinien pomagać w pracy, a nie ją komplikować. Sprawdziłem inne programy i najbardziej przypadł mi do gustu Multisim od National Instruments. Jest o wiele bardziej zrozumiały i "user-friendly". PSpice przy tym to dno :). Ale to nic. Co ciekawe przypomniałem sobie, że jest też taki symulator w javie, gdzieś na wykopie kiedyś znalazłem. Prostota obsługi jest boska, przydałoby się tylko dodać kilka pożytecznych funkcji i nieco go przyspieszyć np. napisać go w C/C++. Może istnieje podobny program?

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 09 maja 2012, 14:50

Jest wersja 45 dniowa tego B2 Spice o który pytam i po moich pierwszych próbach nawet fajnie to chodzi (ma w sobie również virtualne przyrzady pomiarowe np. oscyloskop), rysuje sie schematy prosto podobnie jak w Eaglu a ma ta zaletę ze moze współpracowac z Eaglem ale jak sie okazuje niekoniecznie dobrze z najnowszą wersją Eagla czyli 6.2.0 (taką mam), support z firmy potwierdził te niedogodność ale podobno ma być latem usunieta.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 10 maja 2012, 18:47

Strzeminator: chyba chodzi Ci o ten symulator: http://www.falstad.com/circuit/

Sporo w nim brak, w przypadku prostych migaczy albo generatorów RC+bramki wszystko pięknie ustawia się w stan idealnej równowagi.
Jeśli natomiast chodzi o proste układy kombinacyjne na bramkach + linie opóźniające RC, to świetnie się w nim pracuje. Coś jak stykówka, można wyjąć element w trakcie pracy i nie trzeba czekać na ponowną analizę schematu.

Awatar użytkownika
Strzeminator
-

Post autor: Strzeminator » 10 maja 2012, 19:06

Ertew pisze:Strzeminator: chyba chodzi Ci o ten symulator: http://www.falstad.com/circuit/
Dokładnie :). Wiem, że daleko mu do ideału, ale fajnie się z nim pracuje. Samo to, że jest napisany w JAVIE sprawia pewne problemy, czasem zdarzało mi się, że się "zawieszał", brakuje wielu elementów, funkcji, czasem są śmieszne sytuacje. Za to koncepcja jak dla mnie jest idealna.

ODPOWIEDZ