Ustawienia EAGLE

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
mentos416
-
Posty: 12
Rejestracja: 16 wrz 2011, 20:37
Lokalizacja: tomaszów lubelski
Kontakt:

Ustawienia EAGLE

Post autor: mentos416 » 24 wrz 2011, 8:28

Witam
Mam problem z programem EAGLE a mianowicie nie wiem jak ustawić gruboćś ścieżek na stałe
jak program robi mi ścieźki to robi je domyślną wielkością lecz są za wąskie i musze w je sam
zmieniać na większe ( 0,234 czy coś ) jak zrobić by od razu zeby program sam projektwał mi
ścieżki ??

Spanner
Użytkownik
Posty: 364
Rejestracja: 18 lip 2010, 18:29
Lokalizacja: Bielsko biała

Post autor: Spanner » 24 wrz 2011, 8:49

zainteresuj się Kicadem, Program będzie lepszy bo jest darmowy, a jak się przyzwyczaisz do EAGLE to bardzo szybko zabraknie ci miejsca, bo demo ma ograniczenie. Chyba ze masz pirata, ale pisał o tym gdzieś KrzysiekK , że mogą sie pojawić wtedy problemy. po za tym Kicada masz po polsku i bardzo szybko sie idzie przyzwyczaic do tego programu, na początku wydawał mi się bardzo trudny ( dobieranie bibliotek itp) a po około pieciu płytkach już gładko idzie. Po za tym massz jeszcze do kicada tutoriale.

mentos416
-
Posty: 12
Rejestracja: 16 wrz 2011, 20:37
Lokalizacja: tomaszów lubelski
Kontakt:

Post autor: mentos416 » 24 wrz 2011, 8:50

mam full wersje EAGLE

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1795
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 24 wrz 2011, 8:54

A wystarczy uzyc opcji -> SZUKAJ <-

-> USTAWIENIA EAGLE <-

mentos416
-
Posty: 12
Rejestracja: 16 wrz 2011, 20:37
Lokalizacja: tomaszów lubelski
Kontakt:

Post autor: mentos416 » 24 wrz 2011, 8:58

i nie mozna tak od razu( troche czegoś innego sie spodziewałem ale ujdzie )

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1795
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 24 wrz 2011, 9:10

mentos416 pisze:i nie mozna tak od razu( troche czegoś innego sie spodziewałem ale ujdzie )
A czego się spodziewałeś? Że wszyscy za Ciebie będą szukać? Podałem Ci na tacy tylko dlatego że sam zadawałem takie pytania i wiem gdzie to jest. W innym wypadku dałbym tylko link do szukajki, bo nic nie zwalnia nikogo z szukania na forum.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 24 wrz 2011, 9:15

mentos416 pisze:i nie mozna tak od razu
pewnie że można , ale popatrz na to z drugiej strony. Jak by tak każdy robił jak TY to raz, że są dublowane tematy , a dwa robi się burdel na forum i często powstają "nowotwory " typu " korzystałem z szukajki, znalazłem dużo postów, ale połowa nie na temat, inne nie są rzeczowe ". Potem takie konkretne posty lądują na 3,5,10,80 stronie wyszukiwarki, że trzeba się posługiwać bardzo złożonymi frazami/składniami czy nawet filtrowanie słowne- bo powstają takie tematy jak ten i ten wcześniejszy. Wystarczyło wcześniej użyć opcji szukaj ze słowem "eagle" , za dużo słów?, to dokładasz kolejne itd. jak to nie pomaga zawsze jest "ctrl +f" i też pomaga. Na tym forum nie ma tak dużo tematów i nawet przeglądanie odpowiednich działów z opcją "ctrl + f" nie zajęło by więcej jak 30-60 minut. Jak już tak nie potrafisz, to wystarczy jeden temat, bo problem dotyczy tej samej dziedziny jak i prawie opcji - kwestia umiejętnego tytułowania tematów, a tak powstaje kolejny "zrzut na stos wyszukiwarki " :razz:

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 24 wrz 2011, 9:26

Można z menu Edit edytora schematów programu Eagle wybrać funkcję Net classes... i zdefiniować poszczególne klasy połączeń dla poszczególnych sieci i przyporządkować im potrzebne szerokości ścieżek, średnice otworów oraz odstępy. Tyle, że tu też nie dzieje się nic "samo" i przy rysowaniu schematu trzeba z paska narzędziowego Net wybrać odpowiednią klasę połączenia dla danego połączenia - sieci. Później edytor płytek programu Eagle, na podstawie tych klas połączeń "wie" jakie szerokości ścieżek przyporządkować dla poszczególnych połączeń na płytce.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 24 wrz 2011, 13:47

mam full wersje EAGLE
LEGAL? Nie możliwe...

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1795
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 24 wrz 2011, 13:53

keruseykaryu pisze:
mam full wersje EAGLE
LEGAL? Nie możliwe...
Pewnie że niemożliwe. Zbyt drogi interes na kiermanę przeciętnego usera forum. ha ha.

atelszewski
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 12 sie 2005, 9:36
Lokalizacja: Banie

Post autor: atelszewski » 26 wrz 2011, 0:22

Witam,

Panie/Panowie pofolgujcie trochę z tym atakiem. Nie chcę tutaj bronić nikogo konkretnie, ale pamiętajcie, że tak mi, jak i Wam zdarza się zadać pytanie, na które odpowiedź jest już na forum, a której nie można było odnaleźć używając wyszukiwarki, czy przeglądając posty - bo mogła najzwyczajniej w świecie nie wpaść w oczy. A tym sposobem, to można każdemu odpowiedzieć, że odpowiedź gdzieś jest - jak nie na tym forum, to na innym. Albo w dokumentacji na stronie producenta. Albo w bibliotece w tym, czy w innym mieście. Bo przecież na większość, jeżeli nie na wszystkie zadane tu pytania, odpowiedź już gdzieś jest. Jeżeli jesteście na 100% pewni, że użytkownik liczył na gotowca i nie chciało mu się szukać, to najazd jest zupełnie uzasadniony. Ale jeśli spróbował wszystkiego, o czym ma pojęcie, to nie! Przypominam, że nie bronię nikogo, ale czasem trzeba się zastanowić, czy aby mamy pewność i prawo do takiego traktowania.
Pewnie że niemożliwe. Zbyt drogi interes na kiermanę przeciętnego usera forum. ha ha.
Nie wiesz, czy to jest przeciętny użytkownik forum, chyba, że znacie się osobiście? Ceny Eagle są zróżnicowane, jak się ktoś uprze, to może w supermarkecie robić nocki, żeby tylko kupić sobie pełną wersję. Trochę pokory - ludzie są różni, większość z nas nie zna się osobiście, nie wiemy kto jest lewusem, kto jaki ma portfel, etc, etc.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 26 wrz 2011, 5:53

atelszewski pisze:Ceny Eagle są zróżnicowane, jak się ktoś uprze, to może w supermarkecie robić nocki, żeby tylko kupić sobie pełną wersję.
Nie sądzę co by ten 18latek sobie kupił pełną wersję:
1. Nawet jakby miał dzianych rodziców i dali by mu te ileśtam set dolców to problemu by nie było bo ma przecież free support.
2. Jakby rodzic był zainteresowany projektowaniem i miał ten program na legalu to na tak banalne pytanie by mu dawno odpowiedział.
3. Jak ciężko by harował w tym supermarkecie to wiedziałby na co wydaje kasę i jak się tym posługiwać.

atelszewski
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 12 sie 2005, 9:36
Lokalizacja: Banie

Post autor: atelszewski » 26 wrz 2011, 8:15

Witam,

Myślę, że na 99% masz rację.

ODPOWIEDZ