Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
-
keruseykaryu
Spanner pisze:Jak mam narysować np. gwiazdę pięcioramienną?
Jaki widzisz w tym problem, by z linii narysować gwiazdę pięcioramienną?
Spanner pisze: Jak rozmieścić diody led po okręgu żeby były równo? Próbuję od pół godziny i nic.
Przełącz się na współrzędne polarne i masz kąt i promień, potem mały skok siatki. Reszta to nieco matematyki.
-
Spanner
- Użytkownik
Spanner napisał/a:
Jak mam narysować np. gwiazdę pięcioramienną?
Jaki widzisz w tym problem, by z linii narysować gwiazdę pięcioramienną?
Przynajmniej u mnie, linią mogę rysować tylko poziomo pionowo i pod katem 45*. Więc problem jest i to spory.
Spanner napisał/a:
Jak rozmieścić diody led po okręgu żeby były równo? Próbuję od pół godziny i nic.
Przełącz się na współrzędne polarne i masz kąt i promień, potem mały skok siatki. Reszta to nieco matematyki.
Niestety nic z tego nie rozumiem. Czy mógłbym prosić o jakiś wzór jak wykonać obliczenia dla danej liczby diod i danego promienia okręgu?
-
keruseykaryu
Spanner pisze:Przynajmniej u mnie, linią mogę rysować tylko poziomo pionowo i pod katem 45*.
Gdzie? W edytorze bibliotek? Nie ma takich ograniczeń jakie piszesz.
A w samym Pcbnew można to wyłączyć.
Spanner pisze:Niestety nic z tego nie rozumiem. Czy mógłbym prosić o jakiś wzór jak wykonać obliczenia dla danej liczby diod i danego promienia okręgu?
Podręcznik do geometrii zdejmij z półki z książkami. Ale jakby co to okrąg ma 360* i to trzeba podzielić. A o współrzędnych polarnych też poczytaj w dokumentacji i w wiki.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Układ_wspó ... iegunowych
-
Załączniki
-

- Na dowód.
-
Spanner
- Użytkownik
W takim razie bardzo proszę o radę gdzie można to wyłączyć w PCBnew, bo właśnie oto mi chodzi.
-
keruseykaryu
KiCAD jest w wersji polskiej i wystarczyłby pierwszy rzut oka na Ustawienia Główne i wszystko by było jasne co wyłączyć.
-
Spanner
- Użytkownik
Dzięki za pomoc. Czy w kicad da się robić zaokrąglone ścieżki? Jeśli tak to gdzie to właczyć?
-
keruseykaryu
Tego jeszcze nie ma, ale możesz sobie zrobić aproksymacje liniową. To jes tak. Rysujesz okrąg na warstwie technicznej i potem dorabiasz do niego ścieżki styczne. Na koniec wywalasz okrąg. Jak zrobisz ich dużo to na kliszy wyglądać to będzie jak okrąg.
-
KrzysiekK
- Użytkownik
Możesz też narysować okrąg lub łuk na warstwie rysunkowej, a potem skorzystać z funkcji zamiany warstw. Menu Edytuj -> Zamień warstwy.
-
keruseykaryu
KrzysiekK pisze:Możesz też narysować okrąg lub łuk na warstwie rysunkowej, a potem skorzystać z funkcji zamiany warstw. Menu Edytuj -> Zamień warstwy.
Tylko, że taka operacja nie pozwoli by taki łuk/okrąg stał się ścieżką w danej sieci. Jak dobrze myśle to Spanner chce połączyć swoje diody taką scieżką.
-
Spanner
- Użytkownik
Witam mam mały problem. Chcę zrobić układ, w którym będzie taki wyświetlacz
http://sklep.avt.pl/p/pl/47226/wyswietl ... mm+wa.html .
Procesorem będzie attiny2313 SMD który będzie umieszczony od strony ścieżek, wraz z rezystorami i tranzystorami. Czyli wychodzi na to ze połączenia muszę wykonać na warstwie dolnej, tylko nie wiem jak ustawić attiny2313. Czy mam ja odbić, czy jakoś obrócić?
-
keruseykaryu
Spanner pisze:Czy mam ja odbić, czy jakoś obrócić?
Wstaw ją normalnie. Potem z podręcznego wybierz Odbij (albo ciśnij F), a program sam ją przeniesie na dolną warstwę.
-
Spanner
- Użytkownik
Ok dzięki.
-
Manerus
- -
Witam
Ściągałem biblioteki ze stron jakie podaliście ten ds18b20 to jakaś lipa wg mnie nie pokazuje nóżek itp. tak jak atmega8- nie za bardzo odzwierciedla stan ten którą chce zrobić . Znacie jakieś inne biblioteki ? macie już może zrobione na te najbardziej popularne ?
pozdrawiam
-
keruseykaryu
Manerus pisze:Ściągałem biblioteki ze stron jakie podaliście ten ds18b20 to jakaś lipa wg mnie nie pokazuje nóżek itp. tak jak atmega8- nie za bardzo odzwierciedla stan ten którą chce zrobić . Znacie jakieś inne biblioteki ? macie już może zrobione na te najbardziej popularne ?
Nie wybrzydza kolega? Nie pasują biblioteki to się robi własne.
-
Strzeminator
- -
Manerus pisze:
Znacie jakieś inne biblioteki ? macie już może zrobione na te najbardziej popularne ?
KiCAD ilością bibliotek nie zachwyca, ale można pożyczyć biblioteki z Eagle do KiCADa, tu jest napisane jak to zrobić:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1138871.html
Jeśli strona była już podana to przepraszam.