KiCAD - poradnik dla początkujących
- michalstec1
- Użytkownik
- Kontakt:
Dzięki. Skontaktowałem się z Carlem i możliwe, że uda mi się w ten sposób dorzucić swoją bibliotekę do kicada.
Wymagany jest format .kicad_mod i wystarczająca jakość samych bibliotek, po za tym chyba nie ma większych problemów.
Przy okazji chyba zrozumiałem na czym polegają wprowadzane rewolucje. Biblioteka to teraz folder .pretty, pliki w niej to pojedyncze elementy .kicad_mod. Przy robieniu bibliotek zawsze obowiązywała zasada, że należy wrzucić wszystko na PCB - dzięki temu teraz można szybko odtworzyć biblioteki w nowym formacie. Elementy schematowe i 3d są obecnie instalowane na dysku a footprinty nie, są one dostępne on line z github. Aby korzystać ze zgromadzonych na dysku footprintów .mod można po prostu w edytorze tabeli footprintów wpisać: dowolną nazwę, ścieżkę do pliku .mod i koniecznie wybrać typ "Legacy". Podobno da się też łatwo dodawać biblioteki eagle i geda.
Mi się podoba.
Wymagany jest format .kicad_mod i wystarczająca jakość samych bibliotek, po za tym chyba nie ma większych problemów.
Przy okazji chyba zrozumiałem na czym polegają wprowadzane rewolucje. Biblioteka to teraz folder .pretty, pliki w niej to pojedyncze elementy .kicad_mod. Przy robieniu bibliotek zawsze obowiązywała zasada, że należy wrzucić wszystko na PCB - dzięki temu teraz można szybko odtworzyć biblioteki w nowym formacie. Elementy schematowe i 3d są obecnie instalowane na dysku a footprinty nie, są one dostępne on line z github. Aby korzystać ze zgromadzonych na dysku footprintów .mod można po prostu w edytorze tabeli footprintów wpisać: dowolną nazwę, ścieżkę do pliku .mod i koniecznie wybrać typ "Legacy". Podobno da się też łatwo dodawać biblioteki eagle i geda.
Mi się podoba.
-
keruseykaryu
No właśnie. W edytorze schematów zarządzanie bibliotekami nie uległo zmianie. Natomiast w edytorze płytek zarządzenie bibliotekami jest praktycznie przebudowane od podstaw. Jak będzie wyglądała w praktyce odmienna obsługa bibliotek w tych edytorach tego nie wiem. Można przypuszczać, że mogą wystąpić problemy z kojarzeniem elementów w tak zarządzanych bibliotekach pochodzących z różnych źródeł i programów.
-
keruseykaryu
Co nie przeszkodziło paru osobom z grupy developerskiej na krzywe ruchy z przeniesieniem symboli na Github i zawłaszczeniem repozytorium.KrzysiekK pisze:W edytorze schematów zarządzanie bibliotekami nie uległo zmianie.
I stwarza pewne problemy. Pierwszy z brzegu. Tworzysz sobie własny FP-LIB-TABLE i wszystko musisz klepać ręcznie, bo... główny programista nie przewiduje by zrobić tam przycisku Przeglądaj.KrzysiekK pisze:Natomiast w edytorze płytek zarządzenie bibliotekami jest praktycznie przebudowane od podstaw. Jak będzie wyglądała w praktyce odmienna obsługa bibliotek w tych edytorach tego nie wiem.
I co? Świetnie! Użytkownicy Linuxa se będą mogli puścić skrypta shell-a, a użytkownicy Windy będą klepać z palca, bo tak. Cała dyskusja na ten temat przebiegła gdzieś poza listą dyskusyjną i tylko mogę się domyślać jak wyglądała (vide Kargule i Pawlaki).> * i’ve a clean machine so i have the problem to populate
> the Library table with my old legacy modules, could you
> implement an automatic “insert” of rows when it is empty
> using the Library Paths or add a button that makes this job ?
>
We talked about this at length and decided against putting this code in there. It has been done as a bash script to create templates/fp-lib-table.for-legacy.
You can edit that with a text editor and copy and paste it into one of your tables and save. See kicad-install.sh.
Problemy już są! Uruchamia się nową wersję z FP-LIB-TABLE i stare projekty musisz przepuścić przez CvPcb i Pcbnew na nowo bo plik CMP jest nieaktualny i ma starego typu wpisy. Jak zapiszesz nowy CMP to w starych wersjach zaś nie otworzysz bo już są nowe wpisy.KrzysiekK pisze:Można przypuszczać, że mogą wystąpić problemy z kojarzeniem elementów w tak zarządzanych bibliotekach pochodzących z różnych źródeł i programów.
Jak nowa wersja będzie oficjalnie to problemu prawie nie ma, no ale jak masz stabilną, testową sprzed FP-LIB i jeszcze tą całkiem nową to projekty możesz mieć później w rozsypce. No, ale zwykli użytkownicy raczej takich problemów nie mają.
Sorry za takie czarnowidzenie, ale tak to wygląda z mojego punktu widzenia. Dopuki nie wyjdzie jakaś stabilna wersja będzie za przeproszeniem bur#%#%l.
Skompilowałem sobie wczorajszą wersję KiCada BZR4598 i pomimo pozornego rozwijania się programu przyglądam się jej z dystansem w oczekiwaniu na wersję oficjalną. Niestety spory co i jak ma wyglądać forsowane przez grupy zwolenników i drobne niedociągnięcia nie sprzyjają popularyzacji programu. Na chwilę obecną lepiej pozostać przy oficjalnych wersjach KiCada, aby uniknąć problemów z kompatybilnością projektów.
Witam.
Oficjalnego pewnie prędko nie będzie ale zawsze można wypróbować testowe wydania.
https://forum.kicad.info/t/new-stable-version/106
http://kicad.nosoftware.cz/
https://launchpad.net/kicad-winbuilder
Pozdrawiam.
Oficjalnego pewnie prędko nie będzie ale zawsze można wypróbować testowe wydania.
https://forum.kicad.info/t/new-stable-version/106
http://kicad.nosoftware.cz/
https://launchpad.net/kicad-winbuilder
Pozdrawiam.
Widziałem wersie testowe ale nawet ich nie instalowałem.
Używam wersji BZR4022.
Od momentu pojawienia się ostatniej stabilnej wersji dla Windows nie interesowałem się zmianami w kicadzie.
Z tego co widzę zaszły tam jakieś spore zmiany pojawiło się to coś zwane winbuilder. Gdzieś w czeluściach forum widziałem coś na temat jakiś plików Pretty, kompletnie straciłem wątek czyż by zmiany były taki wielkie??
Używam wersji BZR4022.
Od momentu pojawienia się ostatniej stabilnej wersji dla Windows nie interesowałem się zmianami w kicadzie.
Z tego co widzę zaszły tam jakieś spore zmiany pojawiło się to coś zwane winbuilder. Gdzieś w czeluściach forum widziałem coś na temat jakiś plików Pretty, kompletnie straciłem wątek czyż by zmiany były taki wielkie??
- michalstec1
- Użytkownik
- Kontakt:
Zmiany w edytorze schematów są raczej niewielkie. W edytorze pcb można wybrać między wersją klasyczną, opengl i cairo. Wersja klasyczna raczej niewiele się zmieniła. Cairo - obecnie raczej bezużyteczne (ale ładnie renderuje). W widoku opengl brakuje jeszcze wielu narzędzi ale ogólnie zmiany są w nim bardzo duże (nie przypomina to "normalnego" kicada). Jest też więcej warstw i trochę różncyh drobnych zmian. Polecam filmy:
http://www.youtube.com/watch?v=CCG4daPvuVI
http://vimeo.com/99235812
Biblioteki footprintów, w nowym formacie, są na githubie i można korzystać z nich online. Dzięki temu użytkownicy mogą łatwiej współtworzyć biblioteki i korzystać z najnowszych wersji. (pojawiła się też specyfikacja wymagań dotyczących footprintów).
Tablica bibliotek raczej działa dobrze, ale trzeba się nauczyć jak z niej korzystać, nie jest to chyba jakaś znaczna zmiana dla zwykłego użytkownika.
Nie wiem czy są plany wydania wersji stabilnej z domyślnym interfejsem opengl, jeśli nie, to kolejne wydanie raczej nie będzie bardzo różnić się od poprzednich z punktu widzenia użytkownika, trochę problemów może sprawić tylko tablica footprintów.
http://www.youtube.com/watch?v=CCG4daPvuVI
http://vimeo.com/99235812
Biblioteki footprintów, w nowym formacie, są na githubie i można korzystać z nich online. Dzięki temu użytkownicy mogą łatwiej współtworzyć biblioteki i korzystać z najnowszych wersji. (pojawiła się też specyfikacja wymagań dotyczących footprintów).
Tablica bibliotek raczej działa dobrze, ale trzeba się nauczyć jak z niej korzystać, nie jest to chyba jakaś znaczna zmiana dla zwykłego użytkownika.
Nie wiem czy są plany wydania wersji stabilnej z domyślnym interfejsem opengl, jeśli nie, to kolejne wydanie raczej nie będzie bardzo różnić się od poprzednich z punktu widzenia użytkownika, trochę problemów może sprawić tylko tablica footprintów.
- michalstec1
- Użytkownik
- Kontakt:
Stare projekty otwierają się w obecnych wersjach testowych, wyskakuje przy tym komunikat, że kolejny zapis płytki będzie do nowego formatu. Footprinty umieszczone na pcb siedzą w pliku projektu płytki (nie są dołączane jak w eeschema) więc nie trzeba ich zmieniać. Stare biblioteki też działają w nowych wersjach testowych.
Witam kolegów !!! To jest mój pierwszy post także proszę o wyrozumiałość. Nie jestem zawodowym elektronikiem tylko cienkim amatorem hobbystą. Zrobiłem kilka prostych projektów w protelu i w kicadzie w starszej wersji. Teraz coś mi nie idzie. Mógłbym co prawda zrobić to na płytce uniwersalnej, ale zależy mi, żeby wyglądało to przyzwoicie. Czy ktoś z kolegów może mi trochę pomóc. Mam problem z prostym regulatorem obrotów na Ne555. Problem polega na tym, że za każdym razem podczas wczytywania net listy pojawia się problem z nieznalezionymi polami tranzystora MOSFET N. Korzystałem z porady na pierwszych stronach tego tematu, ale dalej jest to samo. Test ERC nie wykazuje żadnego błędu. Drugi problem to niemożność narysowania w Pcbnew wielkości płytki. Zaznaczam na warstwie rysunkowej prostokąt płytki, po czym po kliknięciu myszką obrys znika. To samo dzieje się na warstwie krawędziowej. Co jeszcze źle robię?
Z góry dziękuję za pomoc.
Z góry dziękuję za pomoc.
Usterka z brakującymi polami G, D, S tranzystora T1 polega na błędnie ponumerowanych wyprowadzeniach tego tranzystora. Elementy biblioteczne schematowy i płytkowy powinny mieć ponumerowane wyprowadzenia tego tranzystora jako 1, 2 ,3. Gdy jeden z elementów bibliotecznych ma wyprowadzenia ponumerowane jako 1, 2, 3 a drugi jako G, D, S to pojawi się błąd jak na zamieszczonym zrzucie ekranu. Trzeba w edytorze bibliotek schematowych i płytkowych sprawdzić symbol i obudowę płytkową (footprint) tego tranzystora i odpowiednio skorygować numerację jego wyprowadzeń.
Co do problemów z rysowaniem obrysu płytki i linii wymiarowych w Pcbnew to usterka może tkwić w programie. Tym bardziej iż jest to stosunkowo starsza wersja KiCada. Oficjalna najnowsza wersja na stronie domowej programu wersja KiCada pochodzi z 7 lipca 2013r. W tej wersji nie ma trudności z rysowaniem obrysu płytki i linii wymiarowych.
Co do problemów z rysowaniem obrysu płytki i linii wymiarowych w Pcbnew to usterka może tkwić w programie. Tym bardziej iż jest to stosunkowo starsza wersja KiCada. Oficjalna najnowsza wersja na stronie domowej programu wersja KiCada pochodzi z 7 lipca 2013r. W tej wersji nie ma trudności z rysowaniem obrysu płytki i linii wymiarowych.
Masz rację dzięki za pomocKrzysiekK pisze:Usterka z brakującymi polami G, D, S tranzystora T1 polega na błędnie ponumerowanych wyprowadzeniach tego tranzystora. Elementy biblioteczne schematowy i płytkowy powinny mieć ponumerowane wyprowadzenia tego tranzystora jako 1, 2 ,3. Gdy jeden z elementów bibliotecznych ma wyprowadzenia ponumerowane jako 1, 2, 3 a drugi jako G, D, S to pojawi się błąd jak na zamieszczonym zrzucie ekranu. Trzeba w edytorze bibliotek schematowych i płytkowych sprawdzić symbol i obudowę płytkową (footprint) tego tranzystora i odpowiednio skorygować numerację jego wyprowadzeń.