Zresztą znalazłem chipcon.lib i są rozdzielone masy.
KiCAD - poradnik dla początkujących
-
keruseykaryu
-
keruseykaryu
-
arturromarr
- -
-
keruseykaryu
-
arturromarr
- -
-
arturromarr
- -
Dzięki 
A czy można obrócić całą płytkę tak by ścieżki i elementy od spodu znalazły się na górze?. Chodzi mi o to że mam elementy smd po obu stronach płytki i łatwiej byłoby pracować na obróconej płytce kiedy rysuje coś i ustawiam po spodniej stronie (nawet same oznaczenia są trudniej czytelne na odbitych elementach).
A czy można obrócić całą płytkę tak by ścieżki i elementy od spodu znalazły się na górze?. Chodzi mi o to że mam elementy smd po obu stronach płytki i łatwiej byłoby pracować na obróconej płytce kiedy rysuje coś i ustawiam po spodniej stronie (nawet same oznaczenia są trudniej czytelne na odbitych elementach).
-
arturromarr
- -
-
keruseykaryu
W Altium Designer jest taka opcja "Flip Board". Niestety Altium Designer to droga zabawka...KrzysiekK pisze:W innych tego rodzaju programach zresztą też chyba nie ma takiej funkcji.
I tu przydała by się jeszcze jedna opcja, którą co prawda KiCAD ma, ale nie można jej wyłączyć. Chodzi o coś w stylu "Transparent layers". Często bywa tak, że mamy obsadzone dwie strony i do tego wylane już strefy. W takim przypadku obraz płytki jest mało czytelny. Gdyby można było wyłączyć przenikanie warstw to dolne warstwy nie przeszkadzałyby tak bardzo.KrzysiekK pisze:Co najwyżej można wyłączyć wyświetlanie górnej warstwy, aby nie przesłaniała widoku dolnej.
[ Dodano: 2011-03-14, 09:16 ]
Jest lista dyskusyjna na Lauchpad, ale możesz otrzymać trzy wersje odpowiedzi, że:Skoro program jest rozwijany to , może można gdzie poddawać pomysły autorom?
- nie interesują ich zachcianki amatorów (Dick Hollenbeck dał to ostatnio do zrozumienia w jakiejś dyskusji),
- możesz to zrobić samemu przecież kod jest otwarty,
- ok. przetoczy się dyskusja, ale realizacja może być znacznie opóźniona.
Oczywiście to tylko moje zdanie na ten temat, choć śledzę tą listę już rok.
-
arturromarr
- -
Cóż, czyli autorzy nie są zbyt wsłuchani w opinie użytkowników.
Szkoda bo napewno mieli by oni wiele ciekawych pomysłów i program często może małym nakładem pracy wiele by zyskał.
Jestem programistą, ale nie czuję się na siłach rozwijać obcy projekt.
W dyskusji nie wezmę udziału bo słabo z ang.
Może pozbieramy jakieś pomysły i ktoś kto dobrze zna język zaproponuje je autorom, co Wy na to? Może jednak coś się spodoba i wprowadzą do kolejnych wersji.
Szkoda bo napewno mieli by oni wiele ciekawych pomysłów i program często może małym nakładem pracy wiele by zyskał.
Jestem programistą, ale nie czuję się na siłach rozwijać obcy projekt.
W dyskusji nie wezmę udziału bo słabo z ang.
Może pozbieramy jakieś pomysły i ktoś kto dobrze zna język zaproponuje je autorom, co Wy na to? Może jednak coś się spodoba i wprowadzą do kolejnych wersji.
-
keruseykaryu
Bynajmniej jeden z iluśtam, który miał "jaja" by się przyznać...arturromarr pisze:Cóż, czyli autorzy nie są zbyt wsłuchani w opinie użytkowników.
Próbować, próbować i jeszcze raz próbować.arturromarr pisze:Może pozbieramy jakieś pomysły i ktoś kto dobrze zna język zaproponuje je autorom, co Wy na to? Może jednak coś się spodoba i wprowadzą do kolejnych wersji.