uszkodzona plytka pendriva

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
r0bert600
-
Posty: 4
Rejestracja: 13 lut 2010, 1:05
Lokalizacja: b-stok

uszkodzona plytka pendriva

Post autor: r0bert600 » 13 lut 2010, 1:10

witam. nie wiem czy trafilem na dobre forum ale mam nadzieje ze znajdzie sie ktos kto mi pomoze. chodzi o to ze moj pendraiv zostal plamany.nadepnieto na niego.obudowa polamana, wyjelem z niego plytke razem z wtyczka ktora wklada sie w kompa i zauwazylem ze koniec plytki jest troszke ulamany..malutka czesc zostala gdzies w obudowie. nie wykrywa mi jego komputer..reszta na plytce czyli rozne kosci(nie wiem jak to sie nazywa) itp sa cale. czy z takiego pendriva da sie zgrac jakos pliki ktore na nim sa??bardzo mi na nich zalezy sa mi potzebne

zaba
Użytkownik
Posty: 384
Rejestracja: 27 gru 2009, 19:15
Lokalizacja: Zakliczyn nad dunajcem

Post autor: zaba » 13 lut 2010, 1:30

Jak ma kolega możliwość to niech wrzuci jakieś zdjątko.
W zależności od uszkodzeń można zdrapać lakier i połączyć zerwane ścieżki, ale to nie będzie łatwe, mogły uszkodzić się elementy dyskretne, na przykład złamać, układy, jeśli wyglądają na całe nie koniecznie takie są, mogą mieć naderwane ścieżki, albo zerwane połączenia, wiem, wiem mało prawdopodobne, straszę, ale mam zły humor ostatnio.

Teraz wiadomości dobre (częściowo), możesz spróbować uzupełnić ubytek, albo oddać pena do jakiegoś punktu gdzie go wylutują i zgrają z niego informacje, nie powinny być uszkodzone, ale to będzie kosztować i na pewno pena powrotem nie dostaniesz.

Tak przy okazji oprócz kilku, kilkunastu elementów dyskretnych powinny znaleźć się tam jeszcze pamięć (powinna to być największa z kostek), sterownik i układ taktujący najczęściej w postaci kwarcu, ewentualnie dodatkowy mikroklocek, wyświetlacz i przyciski.

kaliska5
Użytkownik
Posty: 348
Rejestracja: 01 maja 2008, 8:24
Lokalizacja: z nienacka
Kontakt:

Post autor: kaliska5 » 13 lut 2010, 8:40

Wątpię ze da się coś takiego naprawić w warunkach domowych.Płytki są nieraz wielowarstwowe.Najlepiej jak oddasz go do naprawy bo samemu grzebiąc można jeszcze pogorszyć sprawę.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Posty: 2040
Rejestracja: 28 lip 2005, 16:57
Lokalizacja: Sanok
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 13 lut 2010, 11:09

Jeśli chodzi o odzyskanie danych, to tu akurat jest szansa. Kupujesz identycznego pendriva i wymieniasz tylko kości pamięci. To zwykle te największe czarne. Naprawić będzie ciężej, ale jeśli zależy ci tylko na danych to nie jest tak tragicznie :mrgreen:

r0bert600
-
Posty: 4
Rejestracja: 13 lut 2010, 1:05
Lokalizacja: b-stok

Post autor: r0bert600 » 13 lut 2010, 12:13

no witam panowie..nie zalezy mi na tym pendrivie chodzi tylko o odzyskanie danych..jest jedna kosc tak jakby od spodu plytki i jest najwieksza ma jakies 10mmx20mm. jest nie naruszona czy na niej wszystko bedzie??tam jest ok 3 gb zdjec ktorych nigdzie nie mam..ktryh nie moge stracic. tylko do kogo moge takie cos zaniesc.. nie znam zadnego elektronika u mnie w miescie:/ i ciekawe za ile to bedze chcial zrobic

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 13 lut 2010, 12:33

Witam , najlepiej udaj się do serwisu komputerowego , tą pamięć idzie bardzo szybko uwalić, przekonałem się na własnej skórze.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik
Posty: 1375
Rejestracja: 27 lis 2007, 17:17
Lokalizacja: Polska

Post autor: Luminofor » 13 lut 2010, 15:03

Ta pamięć to pewnie CMOS?
W takim razie lepiej ostrożnie z nią. Ona jest w podstawce czy wlutowana na zasadzie smd?
Jeżeli w podstawce to można ją wyjąć, a jeżeli wlutowana to pewnie SMD trzeba by mieć lutownicę na gorące powietrze żeby ją wylutować.

Poprawcie mnie jeżeli się mylę.

Tu masz zdjęcie przykładowego pena i widać że pamięć jest wlutowana w technologii SMD
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 13 lut 2010, 15:07 przez Luminofor, łącznie zmieniany 1 raz.

MiW
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 28 sty 2007, 11:32
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: MiW » 13 lut 2010, 15:07

Dobrze byłoby, gdybyś jednak załączył ostre zdjęcie nadłamania i całego pendrive'a, z obu stron.

r0bert600
-
Posty: 4
Rejestracja: 13 lut 2010, 1:05
Lokalizacja: b-stok

Post autor: r0bert600 » 13 lut 2010, 15:09

no moj pendriva ma tak samo zamocowana kosc jak na tym obrazku..ale to jest plytka wielowarstwowa chyba bo od spodu nie widac lutow czy cos..nie znam sie niestety.. i ta kosc ktora jest na rysunku jest troszke mniejsza..ja rowniez mam taka jak tutaj i na okolo jakies podzespoly a z drugiej strony najwieksza kosc..kurde zastanawiam sie ile bedzie kosztowala taka usluga..mam nadzieje ze nie wiecej niz cena kilku pendrive'ow...tak sie boje ze strace te zdjecia :/ tak to jest jak sie ufa dla takich pamieci na drugi raz sobie zrobie kopie zapasowa i poprzegrywam na kilka cd i schowam

zaba
Użytkownik
Posty: 384
Rejestracja: 27 gru 2009, 19:15
Lokalizacja: Zakliczyn nad dunajcem

Post autor: zaba » 13 lut 2010, 21:45

Pamięciom jest największa kość trochę mniejszy może być kontroler, ważna jest pamięć, ale nie wiem ile ten pendrajw ma lat jak jest już po gwarancji to ja bym z wymianą nie ryzykował może się okazać, że nie wystartuje, a przy okazji pamięci są znacznie delikatniejsze niż mogłoby się wydawać. Ile może coś takiego kosztować no różnie nawet ponad 200zł.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 13 lut 2010, 21:49

Za spytanie w serwisie jeszcze nie widziałem żeby się płaciło, generalnie ceny w serwisach są indywidualne.

r0bert600
-
Posty: 4
Rejestracja: 13 lut 2010, 1:05
Lokalizacja: b-stok

Post autor: r0bert600 » 13 lut 2010, 21:52

niestety nie mam aparatu:/ wiec narazie fotki nie wrzuce..no to mnie pocieszyles z tymi 200zl:/ w poniedzialek zajade gdzies do elektronika i zapytam czy uda im sie odzyskac dane..pendriva moga sobie wyrzucic do smieci aby zdjecia udalo sie odzyskac...

zaba
Użytkownik
Posty: 384
Rejestracja: 27 gru 2009, 19:15
Lokalizacja: Zakliczyn nad dunajcem

Post autor: zaba » 13 lut 2010, 22:09

Ewentualnie w żywice i dane masz na 100 lat zatrzymane

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Posty: 2040
Rejestracja: 28 lip 2005, 16:57
Lokalizacja: Sanok
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 14 lut 2010, 10:22

200zł to spore przepłacenie. Gdybym miał hotaira i dostarczyłbyś mi drugiego identycznego pendriva to bym ci to zrobił za darmo ;) Niestety hotaira kupię dopiero za kilka miesięcy...

ODPOWIEDZ