Przestrojenie radia Diora Safari 5

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AWS 303
Użytkownik

Przestrojenie radia Diora Safari 5

Post autor: AWS 303 » 19 sie 2008, 21:43

Witam.
Mam radyjko Diory Safari 5 i chcę go przestroić. Jest tam jakaś "niestandardowa" głowica, i nie wiem, czy to "wykonalne"... :mrgreen:
Jak go przestroić?
Radio jest sprawne.
Pomóżcie... :grin:

[ Dodano: 2008-08-19, 22:50 ]
Czy mogę kupić konwerter, w byle jakim elektronicznym, zamontować i będzie dobrze? O przełączaniu zakresów wiem w tym przypadku... :grin:

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 19 sie 2008, 22:14

Da sie w ten sposób zawsze :) Jakiś schemat masz?

Awatar użytkownika
AWS 303
Użytkownik

Post autor: AWS 303 » 20 sie 2008, 20:56

Witam.
Jai konwerter kupić?

ptolek
Użytkownik

Post autor: ptolek » 21 sie 2008, 7:29

Są 4 metody.
1. Jeśli szukasz wyzwania, to przestrój to radio klasycznie. Zachodzi przy tym potrzeba wymiany rdzeni cewek z mosiężnych na ferrytowe.
No dobra, żartowałem. Da się tak przestroić ale potrzebna jest duża wiedza, częstościomierz, a wyniki są i tak do niczego, próbowałem. Klasyczne przestrajanie zazwyczaj nie jest trudne, ale Safari 5 jest wyjątkiem.
2. W końcu zamiast cewek przestrajanych nawinąłem zwykłe, a zamiast kondensatorów dałem diody pojemnościowe. Do przestrajania dołożyłem potencjometr suwakowy. W ten sposób osiągnąłem pełne pasmo bez straty czułości. Największym problemem tej metody jest zamontowanie potencjometru, musi być miniaturowy i odpowiedniej długości. Zaletą tej metody jest niska cena (2 diody pojemnościowe, parę kondensatorów ceramicznych, potencjometr).
3. Jeszcze lepszy efekt można osiągnąć dzięki wymianie całej głowicy. Też próbowałem i czułość była lepsza, trzeba się tylko zastanowić nad dopasowaniem do toru pośredniej częstotliwości, choć ja się nie zastanawiałem a i tak było w porządku. W tej metodzie również potrzebny jest dodatkowy potencjometr.
4. Konwerter to może i najprostsza metoda, choć jeszcze nigdy nie musiałem go używać, a przestroiłem już ze 20 odbiorników, w tym 2 lampowe, jedno safari 5 i różne egzotyki. Z ofert, którę widzę w internecie, najciekawszy wydaje się ten (K8S):
http://www.mjm.pl/konwertery.html#konwertery_K8S
W tej samej cenie można kupić nową głowicę i potencjometr do regulacji, uzyskując lepszą czułość, ale trzeba czuć się na siłach, żeby zrobić taką przeróbkę. W przypadku konwertera musisz gdzieś umocować przełącznik (czyli jakaś dziura w przednim panelu).

Awatar użytkownika
king559
-
Kontakt:

Post autor: king559 » 23 sie 2008, 13:05

To ja mam pytankoo czy trzeba przestrajać radio Elekta EC-1000 bo z podziałki widze że nie.Ale nie odbiera żadnej stacji .

elemaniac
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elemaniac » 23 sie 2008, 13:08

king559, jeśli jest to zachodnie radio to najprawdopodobniej było przestrajane na starszy zakres ORIT (66,5 - 74 mhz) jak przywędrowało do Polski.

Awatar użytkownika
king559
-
Kontakt:

Post autor: king559 » 23 sie 2008, 18:05

Aha czyli jednak trzeba je prżestroić.Ale jak to zrobić najprościej ?? Może ktoś już miał z nim styczność i może pomuc :grin:

ptolek
Użytkownik

Post autor: ptolek » 23 sie 2008, 18:25

Możliwe są 4 opcje.
1. ktoś wstawił tylko konwerter, i wystarczy go wyrzucić i podłączyć tak jak producent przewidział
2. ktoś dolutował tylko kondensatory w głowicy, które pewnie łatwo odróżnić (widać, że nie lutował ich producent) i nie trzeba nawet zestrajać głowicy
3. ktoś przelutował odpowiednie kondensatory i zestrajał glowicę na OIRT, w takim przypadku jest najtrudniej i należy postępować jak przy przestrajaniu każdego radia
4. radio nie odbiera żadnej stacji, bo jest uszkodzone.

Awatar użytkownika
king559
-
Kontakt:

Post autor: king559 » 24 sie 2008, 9:21

Radio nie jest uszkodzone bo źle napisałem radio odbiera stacje ale tylko te zagraniczne u mnie akurat czeskie.A konwertera raczej w środku nie widze.

Alberto86
-
Kontakt:

Post autor: Alberto86 » 25 sie 2008, 9:01

Z tą niestandardową głowicą to myślę, że koledze chodzi o wariometr dość popularny w starszych odbiornikach samochodowych rodzimej produkcji. Jest na zakres OIRT.

Głowica UKF jest zmontowana na osobnej płytce drukowanej. Znajdują się na niej dwie cewki nawinięte grubą srebrzanką. Obie są przestrajane przez wsuwanie/wysuwanie z nich rdzeni mosiężnych.

Do każdej z tych cewek jest dołączony równolegle kondensator ceramiczny i trymer 2-10pF. Z tego co pamiętam to ceramiki trzeba było wywalić i doświadczalnie dobrać skrócenie cewki heterodyny (generatora głowicy). To wychodziło 2-3 zwoje. Skrócić można przez zwarcie kroplami cyny sąsiednich zwojów. A potem strojenie...

Kiedyś robiłem z takim radyjkiem ale już zapomniałem która cewka jest która.

ODPOWIEDZ