Witam
Mam kilka pytań:
1.Jak dokładnie przebiega proces uruchamiania zasilacza? [Napiećie z fioletoweo kabelka ,+5V Power_Good, doprowadzane do plyty "uruchamia " zwieranie do masy zielony kabel?]
2.Jest jakaś możliwość żeby "wypalić" plyte przez port RJ45 ?
3.jeżeli przy niepodłaczonym zasilaczu do plyty na fioletowy kablu jest +5V i po podlaczeniu plyty pojawia sie tam rosnace napiecie do 1V ,opada i zaś rosnie [ w takt pisków w zasilaczu - piski dochodza z pomocniczej przetwornicy [ z której jest brane te +5V]
4. czy jest to możliwe że plyta niu ruchamia zasilacza ,bo któreś z napięć [3,3V , -5V ,-12V ,] przekaraca granice 5 , 10 % ?
5. co sie stanie gdy mechanicznie uruchomie zasilacz [Power_on do masy] i gdy napięcia nie bedą pasować [beda za niskie] , lub płyta bedzie uszkodzona [ powodowała zwarcie ] to czy wtedy : przypadek 1 - uszkodzi sie plyta , przypadek 2 uszkodzi sie zasilacz ?
aktus zasilacz jest sprawny pod tym pozorem że uruchomiony zasilacz [ Power_on do masy] wszystko działa dodatkowo pod napiecia 12V i 5V podlaczone 2HDD i 2 napedy , jedynie co przychodzi mi do glowy to ze gdy plyta potrzebuje te 5V [ Power_Good] a ta przetwornica pomocnicza jest cos nietak i niedaje tyle pradu co powinna . Jest to mozliwe?
[ Dodano: 2008-07-11, 10:06 ]
Po dodatkowych testach :
po obciazeniu potencjometrem [ zeby od szlagu nie obciazac max pradem] dochodze ze cos nietak jest z tym napieciem Power_Good , bo przy zwarciu = plynie prad 200mA , a podobno Imax wynosi 2A!
Wiec, czy winna jest ta przetwornica , bo przy tych 200mA wydobywa sie wlasnie taki dzwięk jak po podlaczeniu do plyt głównej i czy moge ja wymienic na inna [ z innego zasilacza] , czy po prostu w różnych zasilaczach są rożnie nawijane ?