ZK 145 - Dziwny problem .
ZK 145 - Dziwny problem .
Witam , mam dziwny problem ze znanym szpulowcem ZK 145 ( lampowy )
Jak się puknie w obudowę , lub nawet jak się przełącza funkcje , magnetofon zaczyna grać na cały regulator a potencjometr odmawia posłuszeństwa .Nie wiem co mu dolega , wszystkie kondensatory dokręcone , lampy sprawne .
Jak się puknie w obudowę , lub nawet jak się przełącza funkcje , magnetofon zaczyna grać na cały regulator a potencjometr odmawia posłuszeństwa .Nie wiem co mu dolega , wszystkie kondensatory dokręcone , lampy sprawne .
-
000andrzej
- Użytkownik
-
000andrzej
- Użytkownik
Trudno powiedzieć co zrobiłeś. Zobacz doświadczalnie, czy listwa jest "na swoim" miejscu. Powiedz jeszcze czym i jak czyściłeś. Czasem "blaszki" nie dociskają z obu stron do styku...
Najlepiej jeszcze sprawdzić poruszając (śrubokrętem) listwą podczas odtwarzania. Jeśli trafisz na trefne złącza - trzeba je poprawić. Mogą też wystąpić gdzieś zimne luty, które podczas wstrząsów wywołują podobne objawy.
Najlepiej jeszcze sprawdzić poruszając (śrubokrętem) listwą podczas odtwarzania. Jeśli trafisz na trefne złącza - trzeba je poprawić. Mogą też wystąpić gdzieś zimne luty, które podczas wstrząsów wywołują podobne objawy.
-
000andrzej
- Użytkownik
Spirytusem może nie dać erezultatu. Szczególnie, że to już lata minęły. Pasowałoby preparatem do styków (np. "kontakt").
Listwy nie zdemontujesz, bo jest zaciśnieta i szkoda ją rozkładać. Do styków się dostaniesz i to najważniejsze.
Potencjometr możesz spróbować rozebrać, jednak na początek wpuść tam do środka kilka kropel tego "kontaktu" i poruszaj energicznie w obie strony, tak, żeby w razie czego ślizgacz się przetarł. Jeśli ścieżka jest dobra to powinno pomóc. Jeśli ścieżka jest wytarta - potencjometr do wymiany.
Listwy nie zdemontujesz, bo jest zaciśnieta i szkoda ją rozkładać. Do styków się dostaniesz i to najważniejsze.
Potencjometr możesz spróbować rozebrać, jednak na początek wpuść tam do środka kilka kropel tego "kontaktu" i poruszaj energicznie w obie strony, tak, żeby w razie czego ślizgacz się przetarł. Jeśli ścieżka jest dobra to powinno pomóc. Jeśli ścieżka jest wytarta - potencjometr do wymiany.
-
000andrzej
- Użytkownik
-
ZbeeGin
Głowica może się zanieczyszczać podczas dłuższej pracy. Zwłaszcza gdy taśmy były przechowywane w nieodpowiednich warunkach. Wypadałoby je rozmagnesować.doman30 pisze:Dodam że jak magnetofon pochodzi dłużej np około godziny dźwięk jest taki buczący czy jak to nazwać , nie wiem co to za problem ?
Druga przyczyna to rozregulowywujący się tor przesuwu taśmy. Chodzi głównie o propstopadłość rolki dociskowej. Drobny skos może skutkować przesunięciem się taśmy w dół lub w górę względem szczeliny głowicy.
-
000andrzej
- Użytkownik
-
ZbeeGin