CD ROM LG 52X - problem z szufladą :-/

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Kontakt:

CD ROM LG 52X - problem z szufladą :-/

Post autor: mariusz_edw » 11 sty 2006, 11:24

Mam dwa napędy CD LG 52X i dwa takie same problemy. Szufladka, po naciśnięciu przycisku wysunięcia otwiera się prawidłowo tylko ok. jeden raz na dziesięć :-/ Żeby mu „pomóc” otworzyć się, należy średnio mocno stuknąć w szufladę CD, po naciśnięciu przycisku. Rozbierałem oba te napędy kilka razy, ale nie znalazłem przyczyny.

Czy ktoś miał podobny problem i udało mu się go rozwiązać?

Z góry uprzedzam, że nie pytam, czy się to opłaca (wiem, że w moim przypadku – tak). Pytam się tylko konkretnie – jak rozwiązać ten problem?

Z góry dziękuję za konkretne odpowiedzi.

Pozdrawiam serdecznie
Mariusz

Awatar użytkownika
pim
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: pim » 11 sty 2006, 19:46

W napędach LG zazwyczaj są paski gumowe służące do odmykania trzeba poprostu wziąść te paski i kupić troszeczke mniejsze i wszystko powinno byś oK
Pozdrawiam PiM_FM

Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mariusz_edw » 11 sty 2006, 19:50

pim pisze:W napędach LG zazwyczaj są paski gumowe służące do odmykania trzeba poprostu wziąść te paski i kupić troszeczke mniejsze i wszystko powinno byś oK
Pozdrawiam PiM_FM
Można spróbować... Pobawię się i powiadomię o rezultatach :) Paski gumowe, ale które masz na myśli?

ptolek
Użytkownik

Post autor: ptolek » 12 sty 2006, 17:37

W tym napędzie jest aż jeden pasek gumowy na silniku od otwierania szuflady :). Wymiana go może pomóc ale nie jestem przekonany, że to jest przyczyna problemu. Mam to samo w swoim. Wszystko jest OK dopóki go nie skręcę, rozkręcony otwiera się i zamyka jak należy. Zajrze do niego może w ten weekend, może wymyślę, dlaczego tak jest.

Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mariusz_edw » 13 sty 2006, 17:21

ptolek pisze:W tym napędzie jest aż jeden pasek gumowy na silniku od otwierania szuflady :). Wymiana go może pomóc ale nie jestem przekonany, że to jest przyczyna problemu. Mam to samo w swoim. Wszystko jest OK dopóki go nie skręcę, rozkręcony otwiera się i zamyka jak należy. Zajrze do niego może w ten weekend, może wymyślę, dlaczego tak jest.
Ok. Powiadom mnie o rezultatach. Ja też zaglądnę raz jeszcze, kiedy tylko znajdę chwilą czasu.

tomaha1
-
Kontakt:

Post autor: tomaha1 » 06 sie 2006, 20:39

Miałem kiedyś podobny problem z innym napędem też LG. Jedna z zębatek przy silniczku odpowiedzialnym za wysuwanie płyty miała powyłamywane ząbki. Trzeba wyjąć wszystkie zębatki i je pobadać, bo ząbki są połamane w wewnętrznej zębatce. Jeśli jeden ząbek jest wyłamany to można coś dosztukować na kropelkę (już próbowałem) a jeśli więcej to pozostaje tylko zdobycie takiej zębatki (serwisy itp.).

ODPOWIEDZ