Witajcie. Zdobyłem niedawno magnetofon MAK 2S który ma problem z pracą silnika przesuwu taśmy (silniki napędu szpul działają prawidłowo, tor audio też). Silnik główny po włączeniu magnetofonu rusza na 2-3 sekundy po czym staje nieruchomo i tak aż do ponownego włączenia magnetofonu. Zauważyłem, że w momencie gdy wyłączę magnetofon to silnik główny cofa się o około 1/4 obrotu (w tym momencie pojawia się na nim napięcie o odwrotnej polaryzacji, sam silnik to silnik prądu stałego Mikroma typ SM-2) i jeśli ponowne włączenie zasilania magnetofonu nastąpi przed cofnięciem się silnika głównego to wtedy w ogóle on nie rusza. Usterka pojawiła się nagle, przy pierwszym włączeniu silnik działał prawidłowo, jednak nie włączałem magnetofonu na długo z uwagi na to, że koło zamachowe (napędzane tym silnikiem bezpośrednio) ocierało o głowicę układu tachometrycznego. Przy którymś z następnych uruchomień magnetofonu (jeszcze przed usunięciem obcierania) pojawiła się opisywana wyżej usterka - nagle i niespodziewanie, nie towarzyszą jej żadne inne dziwne objawy, nic się nie grzeje, nie dymi, nie pali, itp. Napięcie na silnik podawane jest przez 2-3 sekundy od włączenia magnetofonu, po usunięciu obcierania i regulacji położenia głowicy tachometrycznej względem koła zamachowego (niestety "na oko" z braku serwisówki) silnik zaczął pracować normalnie ale tylko gdy górne obudowy były przykręcone do magnetofonu - bez nich usterka od razu powracała. Aktualnie niestety silnik znów nie działa, zarówno z obudowami jak i bez nich. Schemat który znajduje się na dnie magnetofonu jako przekładka izolacyjna jest schematem uproszczonym, bez podanych wartości poszczególnych elementów ani wartości napięć w poszczególnych punktach układu. Ma ktoś może serwisówkę wraz z dokładnym schematem tego magnetofonu ? Szukając informacji w internecie odnoszę wrażenie, że jest on nadal tajny

Na koniec prezentuję kilka fotek i filmik z moim magnetofonem
https://www.youtube.com/watch?v=IA_W3lu ... e=youtu.be
Pozdrawiam i proszę o pomoc.