Brak komunikacji między Logitech RX 650, a odbiornikiem

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Brak komunikacji między Logitech RX 650, a odbiornikiem

Post autor: e-lektryk » 04 sie 2012, 18:14

Myszka przestała komunikować się z odbiornikiem. Nie mam jak jej za bardzo sprawdzić. Zasilanie dochodzi. Dioda mruga, więc niby wszystko ok. Poprawiłem lutowania na płytce, ale niestety nic to nie zmieniło. Słuchałem tej myszki przy pomocy Phaser'a 777 i niby piszczy i buczy, nawet zmieniają się tony podczas przyciszania klawiszy, ale Logitech connect nie wykrywa myszki. Jak znaleźć i rozwiązać problem? Może, któryś z kolegów ma serwisówkę do tej myszki i jest się gotów podzielić? Na płytce myszki są jakieś testpointy, ale nie wiem jakie konkretnie powinny być tam napięcia. Komputer normalnie wykrywa odbiornik, ale czy antena w odbiorniku działa to nie wiem.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 10 sie 2012, 13:31

Najprawdopodobniej nie działa układ nadajnika lub odbiornika. Jak mogę sprawdzić obydwa układy?

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 10 sie 2012, 14:26

Czy sprawdzałeś myszkę na innym komputerze? Może doszło do drobnych błędów w systemie i myszka nie działa.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 10 sie 2012, 17:34

Ja miałem problem z nadajnikiem Trusta , okazało się że płytka z odbiornika nie styka na wszystkich liniach. Dokładniej jedna linia daty nie stykała. Rozwiązanie było banalne ale i genialne - ostrożnie rozebrałem moduł i pod płytkę i w miejsce styku podłożyłem kawałek kartki papieru i znów działało kilka miesięcy. Nie jest to rozwiązanie na lata, ale zawsze jakieś wyjście. :wink:

Nie mówię że jest to dokładna przyczyna w tym przypadku, ale jakaś opcja do sprawdzenia.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 11 sie 2012, 23:42

Po wielu próbach myszka wystartowała. Prawdopodobnie gdzieś w gnieździe USB jest słaby styk. Dzięki za pomoc. Wymiana wtyczki w dongl'u coś da czy winne są gniazda?

ODPOWIEDZ