Strzelanie w głośnikach podczas wyłączania / włączania się l

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
Marcinva
-
Kontakt:

Post autor: Marcinva » 06 maja 2012, 6:28

Panowie bez kłótni ;)
Ok to co polecacie kupić ?
Możecie podać jakiś link do allegro ?

Szukałem ale znajduje tylko jakiejś filtry przeciwzakłóceniowe / filtry zasilania do CB radia i pralek :O

Takie coś np.
http://allegro.pl/gniazdo-zasilania-250 ... 33275.html

?

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 06 maja 2012, 10:38

kosa
-

Post autor: kosa » 06 maja 2012, 10:41

Witam
Też mam głośniki LogiTech X530 i tem sam problem "z pykaniem".
Zastosowałem bardzo podobny filtr z linku powyżej, poznaje po schemacie, ale poprawy nie było. Filtr miałem wpięty między gniazdo sieciowe a wtyczkę listwy zasilającej komputer i głośniki.
Wina leży po stronie głośników. Sprawdzane były w innym miejscu - przy lepszej instalacji elektrycznej - to samo.
Trzeba by dobrać jakiś filtr specjalnie pod ten sprzęt.
Nie rozbierałem sasilacza od tego zestawu, jednak możby by spróbować podać zasilanie za transformatorem z akumulatora, podejrzewam, że nie było by tych trzasków i sprawa jasna.

1. Włączenie żarówki - obciążenie rezystancyjne - zakłócenie jest spowodowane drganiem styków - wtedy filtr dobrany pod częstotliwość drgań.
2. Właczenie lodówki - agregat - silnik, obciążenie indukcyjne, nagły wzrost prądu - udar prądowy (wiem, że nie jest on duży, jak np. przy rozruchu 3f silników indukcyjnych) tu już należy dobrać filtr o innych parametrach niż w ptk 1.

A może pomyśleć nad takim głównym filtrem zamontowanym w rozdzielnicy, by nie montawać takiego przy każdym podatniejszym na zakłocenia sprzęcie.

Takie są moje przemyślenia, zapraszam do dalszej dyskusji.

Pozdrawiam

Rozwiązania nie znalazłem. Nadal mam pykanie, jest to, przyznam, irytujące i podejrzewam, że niezdrowe dla membran głośników.

Ja stosowałem filtr włączony szeregowo, dokładne był to filtr przeciwzakłóceniowy od odkurzacza.
Rdzenia nakładanego na przewód nie stosowałem. Jak znajdę jakiś, to założę i napiszę czy coś to zmieniło.
Ostatnio zmieniony 06 maja 2012, 12:58 przez kosa, łącznie zmieniany 1 raz.

Marcinva
-
Kontakt:

Post autor: Marcinva » 06 maja 2012, 12:02

joon czy to na pewno pomoże ?:) Skoro kosa pisze że to nic nie pomogło ;/
kosa jak sie uporałeś z tym problemem ?
Nie chciałbym wydać kasy na coś co nie pomoże :)

marek1846
-

Post autor: marek1846 » 06 maja 2012, 12:43

[quote="Marcinva"][b]joon[/b] czy to na pewno pomoże ?:) Skoro [b]kosa[/b] pisze że to nic nie pomogło ;/
[b]kosa[/b] jak sie uporałeś z tym problemem ?
Nie chciałbym wydać kasy na coś co nie pomoże :)[/quote]
Co was napadło z tymi filtrami. Proponuję sprawdzić co się dzieje z radiem odbierającym program AM. Trzaski, szumy itp a następnie przełączyć na FM. Zasilacz ten sam, sieć ta sama, zjawiska te same.
Podobnie jest i w tym przypadku, "głośniki" czyli wzmacniacz, mówiąc prosto wyłapują zakłócenia powodowane przez włączające się odbiorniki energii i wzmocnione powodują trzaski. Trzeba zaekranować wzmacniacz i po kłopocie.

Marcinva
-
Kontakt:

Post autor: Marcinva » 06 maja 2012, 12:57

marek1846 pisze:Trzeba zaekranować wzmacniacz i po kłopocie.
A jak to zrobić :P

Marcinva
-
Kontakt:

Post autor: Marcinva » 10 maja 2012, 19:47

Poradzi ktoś coś ?.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 10 maja 2012, 23:14

blacha stalowa grubość 2cm na urządzenie :)

A tak na poważnie: w dzisiejszych czasach coraz więcej urządzeń generuje lub jest wrażliwe na zakłócenia typu wyższe harmoniczne, czy fale EM.
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi co pomoże- czasem dolutowanie kondka 1nF na wyjściu mostka prostowniczego po możesz, czasem zastosowanie lepszych (ekranowanych) przewodów sygnałowych...

Z autopsji: parę razy już wymieniałem przewód UTP na światłowód jedno modowy właśnie ze względu na zakłócenia które nie dało się inaczej wyeliminować, i co najgorsze nie były to budynki przemysłowe lecz mieszkalne- koszty- możecie się domyślić....

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 10 maja 2012, 23:41

Przecież te zakłócenia idą po przewodach zasilających, więc w jaki sposób miała by pomóc ta blacha?!? Jeżeli wcześniej nie było takich problemów to najprawdopodobniej winny jest zasilacz albo filtr w głośnikach. Najlepiej było by podmienić zasilacz na nowy i sprawdzić czy problem dalej występuje. Jak się okaże, że to nie jest wina zasilacza to trzeba szukać we wzmacniaczu. Może elektrolity straciły pojemność?
Ostatnio zmieniony 10 maja 2012, 23:49 przez e-lektryk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 10 maja 2012, 23:46

ekran kolego, ekran. na fale EM o częstotliwości 50Hz nie starczy jedno milimetrowa blaszka aluminiowa.
Najlepiej było by podmienić zasilacz na nowy i sprawdzić czy problem dalej występuje. Jak się okaże, że to nie jest wina zasilacza to trzeba szukać we wzmacniaczu. Może elektrolity straciły pojemność?
Ja bym się nie rozdrabniał tylko kupił nowe głośniki :mrgreen:

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 10 maja 2012, 23:50

Blacha musi być stalowa, no ale bez przesady. Nie widziałem jeszcze urządzenia, które miało by 2 cm blachę. Te filtry co pokazałeś jak mają 1 mm blachy to dobrze. Z resztą ja mam podobne głośniki i w nich nie ma żadnej blachy, a mimo to nie mam żadnego pogłosu, zakłóceń, ani niczego podobnego. Nie wiem co musiał bym zrobić, żeby takie zakłócenia dochodziły do głośników, chyba obwiązać je przewodami do około, chociaż nie wiem czy i to by coś dało. A ta skrętka to była ekranowana?!? Umieszczenie jej w stalowej rurce też powinno pomóc.

Marcinva
-
Kontakt:

Post autor: Marcinva » 11 maja 2012, 5:22

W 100% jest to wina głośników teraz mam włączony komputer od 40 minut a wyłączone głośniki i lodówka nie raz już się wyłączała i włączała tak samo światło w łazience zapaleniem i nic zero strzałów.
Wiecie Panowie nie mam za bardzo kasy aby tak eksperymentować że kupie to a może zadziała i pomoże a może nie.

Jeżeli ktoś naprawdę się zna ( nie tak jak ja ) to będzie wiedział co trzeba kupić aby zamontować nie wiem na przewodzie od głośników (?).

Sprzedaż głośników raczej odpada nie chciałbym znów bawić się w chowanie przewodów itd. po za tym na te głośniki nie narzekam po za właśnie tymi strzałami, a nie mogę również długo czekać ponieważ jak wspomniałem podczas strzału obrywa również monitor - ostatnio również mi padł lecz jakoś po wymianie zasilacza działa nie chciałbym doświadczać tego ponownie.

Nie wiem czy tak się da ale fajnie by było jak by ktoś napisał kup to i to zamontuj tu i już ( da się tak ? ) również aby te części były nie za drogę bo jak wyżej wspominałem na razie jestem ograniczony finansowo.

Tak jak niektórzy pisali aby iść do sąsiada i sprawdzić ja bym z wyjęciem i ułożeniem przewodów się bawił z godzinę więc to raczej odpada.
Jak ktoś wspomniał " podmienić zasilacz na nowy " a skąd ja wezmę zasilacz do takich głośników ? kupić aby sprawdzić ?

Cóż zostało mi napisać jeszcze na jednym forum może tam ktoś coś konkretnie doradzi :(

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 11 maja 2012, 22:26

Musisz rozebrać głośnik, wyjąć elektronikę i zrobić parę wyraźnych fotek to może coś uradzimy o ile problem nie występował od nowości. Bez wyciągania raczej się nie obejdzie.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 11 maja 2012, 22:42

miszczu :p

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 11 maja 2012, 22:49

Poczytaj sobie tutaj:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic257567.html

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1868190.html

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1945391.html

Spróbuj czy z wyjętym na zewnątrz zasilaniem nie będą trzeszczały. Jeżeli się poprawi to trzeba by zasilanie obudować blachą stalową, albo wyciągnąć na zewnątrz i dać na nie jakąś obudowę.

ODPOWIEDZ