Mieszadło magnetyczne MM6

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
Awatar użytkownika
Przemek133
-
Kontakt:

Post autor: Przemek133 » 30 gru 2011, 20:00

Witam!
Posiadam takie oto mieszadło i niby wszystko działa ale rezystory przy silniku strasznie się grzeją(zaznaczone na czerwono) mimo, że większość elementów została wymieniona(zaznaczone na zielono), a reszta sprawdzona(wylutowana na czas pomiaru oczywiście). Proszę o pomoc! :cry:
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 31 gru 2011, 0:52

Masz to od dłuższego czasu czy to świeży nabytek?
Możesz zrobić zdjęcie układu ścieżek na PCB?
Co to za element obok żarówki?!? To bezpiecznik czy rezystor?
Nie narysowałeś węzłów na schemacie. Jesteś pewien, że został narysowany właściwie?
Żarówka łączy się z L i N przez jeden z grzejących się rezystorów i przez ten element, którego nie opisałeś. Drugi rezystor łączy się z silnikiem, więc oba rezystory nie są od siebie zależne. Nie ma związku między grzaniem się jednego i drugiego rezystora, bo są to dwa niezależne układy. Chyba, że źle odczytałem ten schemat, ale to dla tego, że nie oznaczyłeś węzłów. Do czego służą te przełączniki? Silnik jest sprawny?

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 31 gru 2011, 10:56

Witam

Primo to neonówka i rezystor jest niezbędny, jedynie co jest nie jasne to: co to za silniczek i czy to jest zasilane z transformatora czy bezpośrednio z 230V?

Z drugiej strony jeśli tam jest neonówka to albo 110V albo 220V [-> patrz data produkcji ] .
Te rezystory prawdopodobnie właśnie dlatego są 8 watowe, bo one ograniczają napięcie = prędkość wirowania rotora.

Te mieszadełko ma jeszcze jakieś dodatkowe funkcje??

Awatar użytkownika
Przemek133
-
Kontakt:

Post autor: Przemek133 » 31 gru 2011, 11:13

Mieszadło kupiłem jakiś rok temu jako nie sprawne. Silnik działa i chodzi bez oporu. Obok żarówki(neon) jest rezystor. W tworzeniu schematów z już istniejącej płytki raczej mistrzem nie jestem :/ ale daję poprawiony schemat. Potencjometr P1 służy do regulacji szybkości, na drugim schemacie to coś z "?" to chyba jakiś dławik albo co-nie mam pojęcia. Mieszadło jest na 220V, ma jeszcze grzałkę ale jest odłączona(ale nie łączy się z układem silnika)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 31 gru 2011, 14:04

[?] to najprawdopodobniej kondensator filtracyjny, możesz go wymienić, a najlepiej to go wywal na czas testów i zobacz czy rezystory dalej się grzeją. Mi kiedyś taki kondensator zrobił zwarcie, że wywaliło bezpieczniki, a wcale nic przy silniku nie robiłem, po prostu padł ze starości. Teraz będzie ciężko kupić taki z trzema przewodami, więc jak nie znajdziesz zamiennika to kup z dwoma i podłącz równolegle do L i N. Ważniejsze, żeby wartość uF się mniej więcej zgadzała.
Kondensator wygląda jak ten ze stary Celmy, więc możesz użyć zamiennika, żeby nie zmieniać budowy urządzenia.

- kondensator Celma

Dla pewności daj jeszcze foto, żebym wiedział czy to akurat o tym piszę. Albo daj znać czy fotka, którą zamieściłem pasuje do tego elementu [?].

Obrazek

Obrazek

Kondensator filtracyjny

Płytka jest strasznie brudna, możesz poprawić lutowania za pomocą cyny i kalafonii (więcej kalafonii jak cyny), po zastygnięciu oczyścić mechanicznie i umyć denaturatem albo izopropanolem. Przewody wyglądają mi na przegrzane na końcach, bo zlazła z nich izolacja, ale może być to też wynikiem zestarzenia się samej izolacji. Ja bym to poprawił albo wymienił całe wiązki przewodów. Upewnij się też czy grzałka została całkowicie odłączona (na heater'ze jest jeszcze chyba jakaś dioda).

Awatar użytkownika
Przemek133
-
Kontakt:

Post autor: Przemek133 » 31 gru 2011, 15:44

To takie samo mieszadło. Odłączyłem ten kondensator ale nadal rezystory się grzeją :/
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 31 gru 2011, 16:23

Jak zachowują się te rezystory gdy włączasz "fast"? W ogóle co to znaczy, że się grzeją? Jaką osiągają temperaturę? Skąd wiesz,że silnik jest 100% sprawny? Może jest lekko uszkodzony. Trzeb by oszacować jaką powinien mieć rezystancję. Z moich obliczeń wynika, że około 234R dla silnika 30W na 220V, ale mogłem się pomylić w obliczeniach, więc niby jest ok, ale Ty napisałeś, że masz mniej niż 200R (ile dokładnie nie mogłem odczytać). Jak była podłączona grzałka? Silnik ma jakąś tabliczkę znamionową? Mogą być uszkodzone zwoje. Zmniejszona rezystancja silnika powoduje przepływ większego prądu, co w konsekwencji powoduje przegrzewanie się rezystorów, ale to są tylko moje dywagacje. Z tym, że jeśli dobrze to policzyłem to zmiana w rezystancji wynosi niecałe 3% i nie powinno mieć to większego wpływu na płynący przez rezystory prąd.
Ostatnio zmieniony 31 gru 2011, 17:09 przez e-lektryk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Przemek133
-
Kontakt:

Post autor: Przemek133 » 31 gru 2011, 17:06

Po włączeniu rezystory robią się coraz cieplejsze aż do momentu gdy nie mogę ich dotknąć palcem(w ciągu max 10 sekund). Na fast jest tak samo, może trochę szybciej się rozgrzewają. Grzałka była podłączona na przełączniku do którego prąd dochodzi od tego kondensatora, na pierwszym stopniu przez diodę a na drugim bez(dioda chyba "ucina" sinusoidę co daję połowę mocy)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 31 gru 2011, 17:14

Na urządzeniu jest napisane 220V czy 110V. Jest jakaś informacja z tyłu albo pod spodem?
20W wyciskarka do cytryn ma rezystancję prawie 0.8k

Awatar użytkownika
Przemek133
-
Kontakt:

Post autor: Przemek133 » 31 gru 2011, 17:56

Mieszadło jest na 220V. Silnik ma ok 144Ω i jest podłączone do pracy na 220V. Można ten silnik jakoś naprawić? Trzeba przewinąć uzwojenie?

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 31 gru 2011, 20:48

Najpierw trzeba by obliczyć rezystancję tego silnika, żeby mieć pewność, że jest sprawny albo, że jest uszkodzony. Z resztą tak wiekowy silnik na 90% może być uszkodzony. To co jest na zdjęciu nie wygląda mi na zwykły silnik, a bardziej przypomina motor, który widziałem w sokowirówce, albo w maszynce do strzyżenia włosów (chociaż w nich zdarzają się też tradycyjne silniki). Mógł byś go jeszcze wyjąć i obfotografować, tam jest jakaś przekładnia? Gdzie są uzwojenia? Znając długość uzwojenia i wiedząc ile ich jest oraz znając grubość przewodu można by oszacować rezystancję. Co do przewijania to samemu będzie ciężko. Zamiennik kupisz już za 50 zł + wysyłka, a przewinięcie 100 - 150 zł, więc się nie opłaca. Póki co proponuję się wstrzymać z zakupami. Trzeba dojść jaką rezystancję powinny mieć uzwojenia tego silnika. Jak to będziemy wiedzieć to będzie można dalej kombinować.
Ostatnio zmieniony 31 gru 2011, 21:03 przez e-lektryk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Przemek133
-
Kontakt:

Post autor: Przemek133 » 31 gru 2011, 21:02

Znalazłem takie silniki na wikipedii :arrow: http://en.wikipedia.org/wiki/Shaded-pole_motor
Licząc z podstawowych wzorów to przy takim oporze (144) pobierał by ok 300wat, a opór powinien wynosić 1571 ohm(nie wiem czy te wzory nadają się do silników).
-edit-
Przecież na tych zdjęciach widać, że pisze 2x1650 zwojów 0.22mm. W tym^ linku też są zdjęcia prawie, że identycznego silnika

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 31 gru 2011, 21:12

Moja 20W wyciskarka do cytrusów nie ma nawet żadnego kondensatora i wyszło mi prawie 800R, a silnik jest dość podobny do tego w Twoim urządzeniu.

Squirrel-cage rotor - to jest silnik "z klatką na wiewiórki" :) czyli silnik klatkowy
Obrazek

Tutaj jest trochę napisane o nich:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Silnik_ele ... y_klatkowy

Trzeba by wiedzieć jakiej długości jest 1 zwój. Wtedy liczy się prosto, bo resztę danych już mamy. Nie jest to 100% dokładny wynik, ale przybliżony.

długość zwoju * ilość zwojów i mamy długość przewodu.

Awatar użytkownika
Przemek133
-
Kontakt:

Post autor: Przemek133 » 31 gru 2011, 21:20

długość zwoju * ilość zwojów i mamy długość przewodu.
To by było trochę za łatwo ;) przecież nie jest jedna warstwa zwojów.
wymiary rdzenia to ok 15mmx18mm a długość/szerokość(na której są nawinięte zwoje) to 2 razy po 16mm

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 31 gru 2011, 21:28

To jest błąd przy tej metodzie. Możesz wybrać środek, wynik będzie zbliżony do rzeczywistej wartości. Z resztą i tak nie zmierzysz tego super dokładnie. Albo podaj wartości skrajne - najmniejszą i największą. Dodaj je do siebie. Podziel to na dwa i będziesz miał średnią. Pomnożyć to przez liczbę zwojów i wyjdzie wynik. Podobnie robi się z transformatorami.

ODPOWIEDZ