Pomocy
radio
Kupiłem 2 ,ale na razie mam problem duży dla mnie z Telefunken -Operetta 7, cały czas buczy na full, nie mam schematu ani dużej wiedzy, dlatego proszę pomoc na odległość spróbuje sam z waszą pomocą naprawić
S.S.ą
S.S.ą
przede wszystkim NIE ZABIJ SIĘ!!! najpierw muisz poczytać o tym. to nie jest zwykły układ. w środku są napięcia które potrafią zabić w bardzo krótkim czasie!
podaj mi dokładnie model bo "7" było kilka... napisz co dokładnie pisze na ściance tylnej odbiornika.
ale jeśli buczy to:
1. układ zasilania - kondensatory za prostownikiem, lampa prostownicza
2. lampy odbiorcze - jesli są zużyte to też może buczeć
3. układ regulacji głośności, układ regulacji barwy dźwięku
4. możliwe uszkodzenie mechaniczne - urwany drut, zjedzone luty.
lampowe odbiorniki to piękne urządzenia od których jestem uzależniony ale naprawdę są wymagające.
chodzi o to żeby nie zepsuć więcej niż jest. naprawdę po 50-60 latach niektóre elementy stają się tak delikatne że nawet potraktowanie ich gorącą wodą może je zniszczyć (m.in. skala a właściwie farba na skali).
pisz jak coś. ja bardzo chętnie pomogę
pozdrawaim i gratuluję pięknego odbiornika
[ Dodano: 2009-06-08, 07:22 ]
P.S.
buczeć też może przez odłączony ekran na podstawie. zobacz pod spód skrzynki - powinna być drewniana płytka z nalepioną aluminiową folią - to jest ekran i powinien być połączony średniej grubości drutem do metalowej podstawy.
[ Dodano: 2009-06-08, 07:26 ]
mam coś jakiś schemat... wersja U bez trafa sieciowego (UWAŻAJ) i wersja E z trafem i lampą prostowniczą
[ Dodano: 2009-06-08, 07:27 ]
sprawdź zgodność schematów (mniej więcej) bo to bywa różnie. odbiorników było tyle wersji co uzytkowników sieci...
podaj mi dokładnie model bo "7" było kilka... napisz co dokładnie pisze na ściance tylnej odbiornika.
ale jeśli buczy to:
1. układ zasilania - kondensatory za prostownikiem, lampa prostownicza
2. lampy odbiorcze - jesli są zużyte to też może buczeć
3. układ regulacji głośności, układ regulacji barwy dźwięku
4. możliwe uszkodzenie mechaniczne - urwany drut, zjedzone luty.
lampowe odbiorniki to piękne urządzenia od których jestem uzależniony ale naprawdę są wymagające.
chodzi o to żeby nie zepsuć więcej niż jest. naprawdę po 50-60 latach niektóre elementy stają się tak delikatne że nawet potraktowanie ich gorącą wodą może je zniszczyć (m.in. skala a właściwie farba na skali).
pisz jak coś. ja bardzo chętnie pomogę
pozdrawaim i gratuluję pięknego odbiornika
[ Dodano: 2009-06-08, 07:22 ]
P.S.
buczeć też może przez odłączony ekran na podstawie. zobacz pod spód skrzynki - powinna być drewniana płytka z nalepioną aluminiową folią - to jest ekran i powinien być połączony średniej grubości drutem do metalowej podstawy.
[ Dodano: 2009-06-08, 07:26 ]
mam coś jakiś schemat... wersja U bez trafa sieciowego (UWAŻAJ) i wersja E z trafem i lampą prostowniczą
[ Dodano: 2009-06-08, 07:27 ]
sprawdź zgodność schematów (mniej więcej) bo to bywa różnie. odbiorników było tyle wersji co uzytkowników sieci...
co do "ramki" - bierzesz kawałek płyty paździerzowej dość cienkiej (4-6mm) docinasz na wymiar, rysujesz na niej siatkę - kwadraty o boku 1-1,5cm na przecinających się liniach wiercisz kilkadziesiąt otworów wiertełkiem 4mm dziurki do obiegu powietrza. po tym zabiegu przyklejasz tasmę dwustronną cienką (taką jak do wykładzin PCV) i na to naklejasz ładnie folię aluminiową spożywczą. w jedną dziurkę montujesz śrubę z podkładką miedzianą i podkładką z polem lutowniczym (taką jak do masy się podłącza na pewno wiesz o co chodzi) i tam lutujesz drut i lutujesz do podstawy.
dodatkowo musisz sobie zrobić "rozładowywacz" kondensatorów - dość gruby przewód (może być jakiś z miernika) do niego rezystor co najmniej 5 watowy tak 1-2 kiloomy i z drugiej jego strony dajesz drugi przewód zakończony krokodylkiem. po wyłączeniu odbiornika krokodylka podłączasz do masy (podstawy - chassis) a drugą końcówką (sonda z miernika) do plusa kondensatora. ale uważaj ROBISZ TO JEDNĄ RĘKĄ!!! i za każdym razem po tej operacji sprawdzaj miernikiem jakie masz napięcie na kondensatorze. TEŻ JEDNĄ RĘKĄ. dlatego tak ważny jest ten krokodylek na jednej z końcówek miernika
dodatkowo musisz sobie zrobić "rozładowywacz" kondensatorów - dość gruby przewód (może być jakiś z miernika) do niego rezystor co najmniej 5 watowy tak 1-2 kiloomy i z drugiej jego strony dajesz drugi przewód zakończony krokodylkiem. po wyłączeniu odbiornika krokodylka podłączasz do masy (podstawy - chassis) a drugą końcówką (sonda z miernika) do plusa kondensatora. ale uważaj ROBISZ TO JEDNĄ RĘKĄ!!! i za każdym razem po tej operacji sprawdzaj miernikiem jakie masz napięcie na kondensatorze. TEŻ JEDNĄ RĘKĄ. dlatego tak ważny jest ten krokodylek na jednej z końcówek miernika
ten czarny słup to kondensator elektrolityczny. możesz wrzucic jakieś fotki tego odbiornika? mógłbym lepiej poradzić
[ Dodano: 2009-06-08, 08:38 ]
w tym wypadku schematy nieaktualne!
poszukam zaraz ale wydaje mi się że był przerabiany bo telefunken bardzo rzadko stosował inne końcówki. przeważnie to byłu EL41... ale poszukam
[ Dodano: 2009-06-08, 08:40 ]
czy to taki?
[ Dodano: 2009-06-08, 08:43 ]
o a jednak! zaraz będzie schemat
w tym wypadku schematy nieaktualne!
poszukam zaraz ale wydaje mi się że był przerabiany bo telefunken bardzo rzadko stosował inne końcówki. przeważnie to byłu EL41... ale poszukam
[ Dodano: 2009-06-08, 08:40 ]
czy to taki?
[ Dodano: 2009-06-08, 08:43 ]
o a jednak! zaraz będzie schemat
na pewno to ten układ lampy są takie jak podałeś. rzadkie w tej firmie ale używane.
przede wszystkim rozgladaj się za lampą EABC80 i ECC85 a najlepiej wszystkie. tam już jest prostownik selenowy więc lampy prostowniczej nie ma.
[ Dodano: 2009-06-08, 08:50 ]
na allegro jest kilka sztuk eabc80
jak coś to bierz TESLE bo są lepsze niż RFT
przede wszystkim rozgladaj się za lampą EABC80 i ECC85 a najlepiej wszystkie. tam już jest prostownik selenowy więc lampy prostowniczej nie ma.
na allegro jest kilka sztuk eabc80
jak coś to bierz TESLE bo są lepsze niż RFT