TV Schneider MAX 85
No i TV odpalił...po wymianie wszystkich elektrolitow TV zaskoczył i widac piekny snieg jak na razie.
Ale jest następny problem...
Obraz z jednego i drugiego boku jest jakby wklęsły do srodka ekranu a tam gdzie widać te "wklęśnięcia" jest czarno...
Co to?...
Niestety nie ma tam zadnych pot. do regulacji.
Ale jest następny problem...
Obraz z jednego i drugiego boku jest jakby wklęsły do srodka ekranu a tam gdzie widać te "wklęśnięcia" jest czarno...
Co to?...
Niestety nie ma tam zadnych pot. do regulacji.
Może to jakis elektrolit ...bo tak naprawde niewymienilem wszystkich
Zostały mi dwa i to właśnie na przetwornicy.
Wymienie je.
Pozatym to ponoć te "poduszki" z boku ekranu nieda się tak normalnie wyregulować...jeden z "kolegów" podpowiedział mi że w tym TV wszystko jest sterowane cyfrowo i trzeba coś programować.
Ale ja niewiem jak i gdzie mam to programować
Może ktoś pomoże...
Zostały mi dwa i to właśnie na przetwornicy.
Wymienie je.
Pozatym to ponoć te "poduszki" z boku ekranu nieda się tak normalnie wyregulować...jeden z "kolegów" podpowiedział mi że w tym TV wszystko jest sterowane cyfrowo i trzeba coś programować.
Ale ja niewiem jak i gdzie mam to programować
Może ktoś pomoże...
Jest ten jeden na płycie głównej i jeden na Pk no i porócz tego od traga WN są dwa "focus" i "G2".
W ogule jak pokręcam tym potencjometrem na płycie głównej to nic się niedzieje...
Ponoc jest on do ustawiania napięcia pracy zasilacza.
Dalej czarna magia...
A jeśli się programuje takie coś...to w jaki sposób?
Trzeba podłaczyć komputer czy co....
W ogule jak pokręcam tym potencjometrem na płycie głównej to nic się niedzieje...
Ponoc jest on do ustawiania napięcia pracy zasilacza.
Dalej czarna magia...
A jeśli się programuje takie coś...to w jaki sposób?
Trzeba podłaczyć komputer czy co....
Już wiem jaka to procedura
W srodku TV jest taki microswitch który trzeba wcisnąć i przytrzymać a w tym samym momencie na oryginalnympilocie wcisnąć przycisk "C" czy jakos tak.
Powoduje to wejście w menu serwisowe i tak się to ustwaia.
TV dziwnie się dzisiaj zachował bo po wlączeniu w różnych miejscach pojawiła się "tencza"...
Ale pobawiłem się magnesem z głośnika i spora częśc obrazu wruciła do normy ale reszta jakos niechce.
Dlaczego tak się stało???
Jeszcze zaóważylem takie charakterystyczne "syczenia i trzeszczenie" gdzies w okolicy transformatora ale jak postykam w płytkę to przestaje...
Co to może być?
Co do pomiarów to pomierzyłem napięcia na TEA2164 i prawie wszystkie sa dobre tylko jedno troche jest dziwne.Napisze o tym w następnym poście gdy pomierze napięcia U1 itd.
Chociaż dzisiaj szukałem na płytce tej diody z kondensatorem gdzie ma być 148V i niemogę znaleźć.
Ale bede szukał
Prosze o jakies rady
W srodku TV jest taki microswitch który trzeba wcisnąć i przytrzymać a w tym samym momencie na oryginalnympilocie wcisnąć przycisk "C" czy jakos tak.
Powoduje to wejście w menu serwisowe i tak się to ustwaia.
TV dziwnie się dzisiaj zachował bo po wlączeniu w różnych miejscach pojawiła się "tencza"...
Ale pobawiłem się magnesem z głośnika i spora częśc obrazu wruciła do normy ale reszta jakos niechce.
Dlaczego tak się stało???
Jeszcze zaóważylem takie charakterystyczne "syczenia i trzeszczenie" gdzies w okolicy transformatora ale jak postykam w płytkę to przestaje...
Co to może być?
Co do pomiarów to pomierzyłem napięcia na TEA2164 i prawie wszystkie sa dobre tylko jedno troche jest dziwne.Napisze o tym w następnym poście gdy pomierze napięcia U1 itd.
Chociaż dzisiaj szukałem na płytce tej diody z kondensatorem gdzie ma być 148V i niemogę znaleźć.
Ale bede szukał
Prosze o jakies rady