Parametry głośników niskotonowych
- Aro
- Użytkownik
- Kontakt:
Parametry głośników niskotonowych
Wtam,
Postanowiłem zaopatrzyc sie w jakieś lepsze głośniki niskotonowe. W tej chwili mam tonsile po remoncie, najprawdopodobniej takie jak w linku TONSIL. Przeglądając sklepy trafiłem na bardzo interesujący głośnik STX STX bardzo niska Fs=33Hz, tylko nie pasuje mi charakterystyka częstotliwościowa, tak jakby pasmo przenoszenia -3dB zaczynało się dopiero przy 110Hz!!! , albo przy 80Hz, tylko nie wiem na którą linie patrzec. Troche to nie pasuje do Fs tego głosnika:( Podejrzana jest też niska cena.
Drugi głośniczek nad jakim się zastanawiam to DIBEISI, na allegro dobrze sie prezentuje jednak opinie o tym głośniku zniechęcają do zakupu.
Cel jest oczywisty, niski i solidny bas, dobra efektywność, oraz nie za wysoka cena, tzn najlepiej nie więcej jak 100zł. Czy są w ogóle jakieś dobre głośniki w tej cenie?
Postanowiłem zaopatrzyc sie w jakieś lepsze głośniki niskotonowe. W tej chwili mam tonsile po remoncie, najprawdopodobniej takie jak w linku TONSIL. Przeglądając sklepy trafiłem na bardzo interesujący głośnik STX STX bardzo niska Fs=33Hz, tylko nie pasuje mi charakterystyka częstotliwościowa, tak jakby pasmo przenoszenia -3dB zaczynało się dopiero przy 110Hz!!! , albo przy 80Hz, tylko nie wiem na którą linie patrzec. Troche to nie pasuje do Fs tego głosnika:( Podejrzana jest też niska cena.
Drugi głośniczek nad jakim się zastanawiam to DIBEISI, na allegro dobrze sie prezentuje jednak opinie o tym głośniku zniechęcają do zakupu.
Cel jest oczywisty, niski i solidny bas, dobra efektywność, oraz nie za wysoka cena, tzn najlepiej nie więcej jak 100zł. Czy są w ogóle jakieś dobre głośniki w tej cenie?
-
ZbeeGin
Odpowiedź jest w sumie prosta: Nie.Aro pisze:Czy są w ogóle jakieś dobre głośniki w tej cenie?
Wynalazki w stylu ALPHARD, STX i czumbawamba sobie podaruj. Możesz spojrzeć przychylnym okiem na czeskie ARNy, ale to też w 100% nie gwarantuje dobrego i szybkiego basu. No niestety ScanSpeak, Visaton, Vifa, Peerless jest raczej niezastąpiona...
- Aro
- Użytkownik
- Kontakt:
Audiofilem nie jestem i nie wymagam za dużo (a raczej mnie nie stać). Natomiast chciałbym mieć trochę lepszy bas niż mam teraz. Rezonans w kolumnie wynosi 70Hz, i zamiast mocnego basu jest buczenie. A może sprobować przerobić na bass reflex? Głośniki Car Audio to już ostateczność.
ZbeeGin na allegro przewijają sie czasem głośniczki Visaton, Vifa itp. i to nawet poniżej 50zł, tylko wyglądają jakoś niezbyt zachęcająco. Na dodatek nigdzie nie mogę znaleźć parametrów:(
ZbeeGin na allegro przewijają sie czasem głośniczki Visaton, Vifa itp. i to nawet poniżej 50zł, tylko wyglądają jakoś niezbyt zachęcająco. Na dodatek nigdzie nie mogę znaleźć parametrów:(
- Aro
- Użytkownik
- Kontakt:
Tylko ja będę musiał zrobić na odwrót, czyli głośnik pod obudowę:(
Na tej stronce są porównane porównane głośniki ARN i STX, Elektroda.
Sam już nie wiem, ten STX ma małą skuteczność, zresztą ARN też tylko 88dB, ale dobrze pracuje w obudowie 30l, b-r, więc chyba się zdecyduję na niego.
Na tej stronce są porównane porównane głośniki ARN i STX, Elektroda.
Sam już nie wiem, ten STX ma małą skuteczność, zresztą ARN też tylko 88dB, ale dobrze pracuje w obudowie 30l, b-r, więc chyba się zdecyduję na niego.
Mam kolumny na stx w obudowach 30 litrowych: dokładnie na takich http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMe ... mDB=itemdb ale abym z nich był zadowolony to tego bym nie powiedział, mam inne kolumny właśnie na arn-ach i to jest dla mnie basik.
- Aro
- Użytkownik
- Kontakt:
Już zdecydowałem, będzie to ARN. Dzięki za dobrą radę:)
Teraz mam problem z programem WinISD Pro, może znacie jakiś lepszy programik? Ten wywala mi takie coś przy próbie zapisania parametrów głośnika:
Teraz mam problem z programem WinISD Pro, może znacie jakiś lepszy programik? Ten wywala mi takie coś przy próbie zapisania parametrów głośnika:
WinISD Pro to jeden z lepszych programów do obliczeń. Nie wiem czy posiadasz dokładnie tą bazę głośników tesli a więc załączam ją. Błędy wyrzuca dlatego że nie wszystkie parametry są takie jak powinny być.
- Załączniki
-
- Baza danych gło¶ników Tesla (alpha).zip
- (38.53 KiB) Pobrany 931 razy