łączenie przewodów głośnikowych

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zenerek
Użytkownik
Kontakt:

łączenie przewodów głośnikowych

Post autor: Zenerek » 09 lip 2008, 14:42

Mam kolumny, które mają fabrycznie kabel około 1,5m długości. Potrzebuję zdecydowanie dłuższych przewodów. Trudno jest otworzyć kolumnę, żeby przylutować tam nowe kable. Muszę więc dołączyć jakoś do tych istniejących nowe. Nie chcę stracić na jakości. Mam pytanie jak to zrobić. Czy lepiej jest dolutować, czy lepiej jakąś złączkę zastosować, o ile takie są?

Jeśli ktoś ma na ten temat pojęcie, albo jakieś doświadczenie, to bardzo proszę o radę!

Awatar użytkownika
AWS 303
Użytkownik

Post autor: AWS 303 » 09 lip 2008, 15:49

Możesz dolutować, jednak najlepiej rozkręcić kolumnę i wymienić.

Awatar użytkownika
Zenerek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Zenerek » 09 lip 2008, 16:37

No wiem, właśnie po to napisałem, że się nie da rozkręcić (bo nie ma czego po prostu) żeby mi nikt tego pomysłu nie podsuwał. Ja wiem, ze on jest najlepszy ale niewykonalny.
I właśnie nie wiem, jak się takie rzeczy fachowo wykonuje, czy lutując, czy złączając jakoś?

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 09 lip 2008, 16:51

Spokojnie możesz dolutować przewody!
Przecież w przewodzie takim idą sygnały m.cz o dość dużych amplitudach zatem zakłócenia będą miały znikomy wpływ. Inaczej sprawa wygląda gdy łączymy kable w samym wzmacniaczu gdzie obrabiany jest sygnał o małych warościach.

Awatar użytkownika
Zenerek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Zenerek » 09 lip 2008, 16:56

O właśnie, dzięki! O taką fachową odpowiedź mi chodziło :wink:

elemaniac
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elemaniac » 09 lip 2008, 20:34

Zenerek, możesz też dolutować takie złącze jak w np. starszych tonsilach do istniejącego kabla aby w przyszłości łatwo móc wymienić go na krótszy bądź dłuższy ale to już twój wybór :smile: .

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 10 lip 2008, 11:16

Lutujemy zwyczajnie i nic się nie dzieje z sygnałem. Do tego najlepiej zastosować opaskę termokurczliwą i będzie bardzo dobrze. Kostki i taśma izolacyjna nie wygląda zbyt estetycznie.

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 10 lip 2008, 12:08

Albo jeszcze inaczej....
http://tme.pl/2x-zacisk-do-przewodow-gl ... avi52.html
O, taki terminal przykręć do obudowy wkrętami do drewna, ten kabel 1.5 co już jest
maksymalnie skróć i podlutuj porządnie do wyprowadzeń złącza. A nowy, porządny przewód
głośnikowy o takiej jak trzeba długości - zapnij w to właśnie złącze.
Tam jeden skobelek jest czerwony - to (+) - więc uważaj na polaryzację...powinno być tak
jak masz w oryginalnej wtyczce, a już na pewno identycznie w obu kolumnach.
Gdzie plus a gdzie minus - sprawa umowna, możesz sprawdzić podłączając na chwilkę
baterię R6 1.5V - membrana basowego (czy największego jaki jest) w widoczny sposób
ruszy się w jedną stronę...po tym poznasz

elemaniac
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elemaniac » 10 lip 2008, 12:11

Dzięki tasza, no właśnie o coś takiego mi chodziło jak pisałem wcześniejszy post tylko nie wiedziałem jak to wykrztusić :mrgreen:

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 10 lip 2008, 12:12

O, elemaniac w sumie to samo napisał....
Takie sztukowanie kabli głośnikowych to kiepskie jest...a jak będzie potrzeba jeszcze
dłuższego kabla? A jak taaaaaki długi nie będzie potrzebny? Ciąć i lutować? Zwijać w kłębek
i rzucać za kolumnę? Złącze jest chyba optymalne, a dostaniesz takie w każdym sklepie elektronicznym.

Awatar użytkownika
Zenerek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Zenerek » 10 lip 2008, 15:32

Wielkie dzięki za odpowiedzi!
Co prawda dosztukowałem już kabel i kolumny już stoją na regałach, ale jak będę kiedyś coś kombinował, to wykorzystam Wasze rady.
Dzięki :!:

ODPOWIEDZ