Pytanie o złącza XLR

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
Zablokowany
Avalanche
-

Pytanie o złącza XLR

Post autor: Avalanche » 10 paź 2007, 18:55

Witam serdecznie.
Potrzebuje pomocy w dosyć drobnej sprawie, a mianowicie chodzi mi o złącza XLR. Podam konkretny przykład. Załóżmy że dysponuje preamp`em tylko z wyjściami XLR, więc chce zmajstrować do niego jakąś końcówkę mocy(bo takie mam hobby). Załóżmy również że jest to preamp z górnej półki przystosowany do wysterowywania końcówek od 100W wzwyż. Moje pytanie polega na tym, że nie jestem pewien jaki sygnał tam ma być(symetryczny czy liniowy), na co zwrócić uwagę i co jest istotne przy takim sposobie transmisji sygnału(np. kwestia rezystancji wejście/wyjście urządzeń). Po za tym na pewno są jakieś standardy połączeń co do pinów już w samym złączu(takie standardy jak np.KRELL ,QUAD czy BRYSTON). Tego typu złącza z tego co wiem są również wykorzystywane w połączeniu końcówki z kolumnami, jak to wtedy wygląda i o co tam chodzi. Moje pytanie może wydaje się błache, ale z mojego wieloletniego doświadczenia wynika że w nawet w takich bzdurach kryją się różne podstępne niuansy które potrafią nieżle nabroić.
Ps.Przyszedł mi jeszcze jeden temat na myśl: zbalansowane we/wy urządzeń audio, lub zbalansowany sygnał(co ma na myśli producent pisząc coś takiego w opisie technicznym sprzętu). Może coś pokręciłem ale mniej więcej o to chodzi. :oops: :oops:

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 10 paź 2007, 22:34

Mam pytanie: a czy XLR to nie jest złącze do mikrofonów czasem? a po za tym sygnał jest symetryczny lub nie symetryczny z tego co wiem... Sorki mogę sie mylić, jeśli tak jest to proszę o poprawkę tego co pisze....

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 11 paź 2007, 6:01

joon pisze:Mam pytanie: a czy XLR to nie jest złącze do mikrofonów czasem?
Tak wykorzystuje się go także w profesjonalnych mikrofonach. Sygnał z mikrofonu jest zawsze symetryczny (nie ma tam odniesienia do masy). Jest to przygotowane po to by bez problemów stosować system PHANTOM (zasilanie mikrofonów aktywnych przez przewód mikrofonowy).
Są dwa sposoby przejścia z sygnału symetrycznego na linowy:
- D-BOX - czyli nic innego jak mały transformator audio,
- przy końcowym wtyku(!!!) zwiera się jednen z sygnałów symetrycznych do masy (np. przy przejściu na duży Jack).

Avalanche
-

Post autor: Avalanche » 11 paź 2007, 14:12

No tak,z tymi mikrofonami to się wszystko zgadza. tylko że mi chodziło dokładnie o sposób w jaki wykorzystują te złącza światowe firmy(przykłady w pierwszym poście). Bo oni łączą tym sposobem żródło sygnału z amp`em(i tym żródłem nie jest mic, tylko np. odtw.CD/SACD), a nawet do kolumn, i teraz pytanie: JAK ONI TO ROBIĄ. Może ktoś ma jakiś schemat czy cokolwiek bo ja nic jakoś trafić nie mogę. Natomiast co do zmiany sygnału z liniowego na symetryczny, i odwrotnie, to trafiłem gdzieś całkiem ładne schematy oparte na wzm. operacyjnych, nawet chyba w EDW właśnie.

Zablokowany