Podłączenie odtwarzacza mp3 pod radio

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
Soox
-
Kontakt:

Podłączenie odtwarzacza mp3 pod radio

Post autor: Soox » 05 kwie 2007, 12:21

mam pytanie. A mianowicie zastanawiałem się czy by nie dało rady podłączyc odtwarzacza mp3 do radia samochodowego, ponieważ w radiu jest wzmacniacz i dźwięk z mp3 playera by był wzmacniany przez radio i puszczony przez głośniki. A jeśli nie dało by rady w taki sposób to czy jest jeszcze jakiś inny?? A jeśli dało by rade to w jaki sposób. Pytam się ponieważ odtwarzacze samochodowe są strasznie drogie i nie na moją kieszeń, mam stare radio samochodowe które chętnie bym jakoś przerobił

ArchitekT
-

Post autor: ArchitekT » 05 kwie 2007, 14:13

Jak sądzę, Twoje radio nie ma wejścia liniowego. Musiałbyś je rozebrać, poszukać układ wzmacniacza mocy(będzie przykręcony do metalowej obudowy radia), odczytać typ, znaleźć w Internecie notę katalogową, wyczytać z niej, które końcówki są wejściami, przeciąć ścieżki idące do nich, zrobić jakiś przełącznik MP3-Radio i wyprowadzić przewód ekranowany do MP3-playera.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 05 kwie 2007, 14:19

Lepiej nie rozbierać radia tylko kupić gotową końcówke mocy w sklepie lub na giełdzie. Radio można wtedy też do niej podpiąć. Oby dwie rzeczy wymagają włożenia troche pracy, ale wydaje mi się, że lepiej kupić końcówke mocy.

Pozdrawiam

Soox
-
Kontakt:

Post autor: Soox » 05 kwie 2007, 14:25

Ale taka końcówka mocy troche dużo kosztuje ;) chodzi mi o to żeby słyszec muze nie w słuchawkach ale w głośnikach samochodowych i w miare tanim kosztem, jestem również amatorem w dziedzinie elektroniki ;) tak że to rozwiązanie musi byc również proste, pierwsza podpowiedź brzmi rozsądnie jeszcze jakieś propozycje lub sugestie??

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 05 kwie 2007, 14:29

Napisz, jakie masz radio :?: Może ono jednak ma wejście liniowe, a jak nie to może się coś uda innego wymyśleć.

Jak możesz to podaj firme i typ radia.

Pozdrawiam

Soox
-
Kontakt:

Post autor: Soox » 05 kwie 2007, 14:44

Moge wykożystac jeszcze radio matki czyli : Pioneer KE-1730
i swoje firmy Domotec niestety nie moge znaleśc nazwy modelu ;) wiem też że jest na kasety, jeszcze zobaczyłem w środku na zielonej płytce najwiekszy napis rzucający się w oczy to PB-2000s-04

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 05 kwie 2007, 15:42

Jest jeszcze taki patent - głowica magnetofonowa umieszczona w obudowie od kasety z wyprowadzonym kablem i końcówką jack. Jak włożysz tą kasetę do magnetofonu to głowica w niej styka sie z głowicą w magnetofonie i dźwięk się przenosi. Jakość dźwięku nie jest najlepsza oczywiście, ale jakoś to działa i na pewno zalicza sie do tańszych rozwiązań, do tego nie wymaga żadnej ingerencji w radio samochodowe.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 05 kwie 2007, 16:18

No to jest dobre rozwiązanie ;) Możesz też zamiast kasety podłączyć do głowicy kabel z MP3 przez rezystorki ok. 20kΩ i powinno też działać. Nie będziesz musiał kupować kasety :P Ale i tak będziesz musiał rozebrać radio...

Pozdrawiam

zyraf
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: zyraf » 05 kwie 2007, 18:17

Oj tam problem...
Podlaczanie pod glowice nie ma sensu, nie ma sensu tez zabawa z magiczna kaseta, chyba ze jakosc naprawde nie jest wazna
Jesli to stare/tanie radio a posiada magnetofon to gdzies musi byc przelacznik tuner-przedwzmacniacz, musisz przyjzec sie jak to jest zrobione. Prawdopodobnie bez wiekszego problemu mozesz odlaczyc ktores ze zrodel i wyprowadzic to 'wejscie' na zewnatrz, mozesz tez zamontowac dodatkowy przelacznik. Mozliwe ze potrzebne beda szeregowo z wejsciem kondensatory odcinajace skladowa stala, wystarczy tam prawdopodobnie 1uF, poziom sygnalu powinien byc tam w miare podobny do tego ktory dostarczy odtwarzacz. Jesli to radio posiada potencjometr to najprosciej bedzie przed nim zamontowac przelacznik i wyprowadzic to wyjscie.
Opisz dokladniej ten wynalazek to napewno cos wymyslimy.
Pozdrawiam

shady_tychy
-
Kontakt:

Post autor: shady_tychy » 03 maja 2007, 9:02

Ludzie :!:
Po co aż tak kombinować. Kup na allegro lub w nowym elektroniku "Transmiter FM" Podłączasz go pod gniazdo zapalniczki w aucie i do mp3 playerka. Ustawiasz transmiter na jedna z 4 możliwych czestotliwości, i tej samej szukasz na radio. otrzymujesz dźwięk o dobrej jakości i to w stereo. Ja osobiście kupilem cos takiego-> http://allegro.pl/item189766611_fm_tran ... wosci.html

Pozdrawiam Shady

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 04 maja 2007, 10:36

Ludzie :!:
Po co aż tak kombinować. Kup na allegro lub w nowym elektroniku "Transmiter FM" Podłączasz go pod gniazdo zapalniczki w aucie i do mp3 playerka. Ustawiasz transmiter na jedna z 4 możliwych czestotliwości, i tej samej szukasz na radio. otrzymujesz dźwięk o dobrej jakości i to w stereo. Ja osobiście kupilem cos takiego-> http://allegro.pl/item189...totliwosci.html
Jest jeden problem nie każdy jest/może być zarejestrowany na allegro (za mały wiek).

Zna ktoś może jakiś sklep w którym tak owy sprzęt sprzedają?

Tomik
-

Post autor: Tomik » 22 maja 2007, 10:08

Witam!!!
Co do allegro to można dogadać się ze sprzedawcą na sprzedaż poza allegro. Pozdrawiam

Soox
-
Kontakt:

Post autor: Soox » 22 maja 2007, 15:18

Kupiłem ten sprzęt na allegro i jest zajefajny ;) Wszystko działa luzik cacy i bez większego wysiłku. A drogo też nie wyszło ;) Pozdrawiam i dzięki za sugestie ;)

radekm
-

Post autor: radekm » 23 maja 2007, 13:19

a ma moze ktos telefon sonyericsson? chodzi o to ze on nie ma wejscia sluchawkowego minijack, a wiec nie moglbym skorzystac z ww. urzadzenia... I chcialbym sie zapytac czy daloby rade jakos "przerobic" kabelek od SE do obslugi tego transmitera???

Awatar użytkownika
Anax
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Anax » 23 maja 2007, 16:17

Mam schemat końcówek do zestawu słuchawkowego na mikrojacku, o ten ci chodzi?

Kod: Zaznacz cały

4 pin 3.5mm (2.5mm) plug connector

Pin	PinName	Description
1	Tip	Speaker 1 +
2	Ring 1	Speaker 2 +
3	Ring 2	Microphone + / Answer Button +
4	Sleeve	Ground
The Answer button is connected to pin 3 and to the Ground.

[ Dodano: 2007-05-23, 17:18 ]
Chociaż nie wiem, czy SE nie mają czasem innego wejścia, ale może się komuś przyda :mrgreen:
Załączniki
150.jpg
150.jpg (2.91 KiB) Przejrzano 22813 razy

ODPOWIEDZ