Pomiar przebiegów z falownika oscyloskopem. Jak to zrobić ?

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Pomiar przebiegów z falownika oscyloskopem. Jak to zrobić ?

Post autor: kayron » 11 lip 2010, 17:56

Witam. Mój problem jest następujący, otóż w pracy zwariowało nam kilka falowników. Dokładnie po włączeniu zabezpieczenia przed zanikiem fazy, po kilki sekundach pracy silnika pojawia się komunikat "Output Phase Open" Wyłączenie spowodowane brakiem jednej fazy na wyjściu.
Razem z kolegom chcemy za pomocą oscyloskopu sprawdzić przebiegi na wyjściu falownika podłączonego do silnika. natomiast nie jesteśmy pewni jak podłaczyć oscyloskop tak aby go nie uszkodzić.
Posiadam sondę HP9100 która ma ustawiane dzielniki x1, x100, oraz REF.
Dysponujemy starym oscyloskopem Polskiej produkcji St-315A II.
Proszę bardziej obeznanych kolegów o pomoc.
Załączniki
Pomiar falownika..JPG

MacBi
Użytkownik

Post autor: MacBi » 11 lip 2010, 19:32

A jakiego typu jest to zabezpieczenie?

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 11 lip 2010, 19:56

Elektronicznego, jest wbudowane w sam Falownik, można go włączyć lub wyłączyć w parametrach falownika.
Bez niego silniki pracują, ale niestabilnie, tracą chwilowo moc, grzeją się, tak jak by działały tyko z 2 fazami, natomiast te objawy nie są stałe, tak jakby raz falownik działał prawidłowo, a za chwilę nie.
Ogólnie podejrzewamy, że w kilku sztukach uszkodzeniu uległy stopnie wyjściowe falownika, i brakuje np. jednej połówki na któreś z faz.
Jedyny sposób sprawdzenia tego to właśnie podejrzenie przebiegów, na poszczególnych fazach za pomocą oscyloskopu.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 11 lip 2010, 23:33

A czy taki pomiar napięć wyjściowych od przewodu N jest poprawny? Dobrze chyba byłoby użyć sondy różnicowej i mierzyć napięcie międzyfazowe. Wtedy (z sondą różnicową) i oscyloskop jest raczej bezpieczny.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 12 lip 2010, 10:10

No właśnie tego nie jestem pewny dla tego założyłem temat. Hm..
Sondy różnicowej nie mam, chyba że AVT ma jaką przystawkę do oscyloskopu w ofercie :?:

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 18 lip 2010, 13:38

Taki pomiar jest bezsensowny. Napisz jaki to falownik i jaki silnik z nim współpracuje. No i sprawdź temperaturę wewnątrz falownika- myślę że klucze nie wyrabiają przy tych upałach.
No i sprawdź napięcie na szynie DC może być niestabilne

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 18 lip 2010, 14:59

Falowniki to LG iC5.
Silniki to małe pyrpecie z przekładniami o mocy w granicach 0,15 do 0,37 KW natomiast pracują prawie zawsze na 2 szybkościach wolnej 20-40Hz i szybkiej 80-120Hz.

adi-niunio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adi-niunio » 18 lip 2010, 17:49

przydałby sie trafo separujace 230V/230V do zasilania oscyloskopu. Wtedy taką zwykłą sondę wykorzystujesz tak jakby różnicową.

Sonde masz 1;100 wiec 400V*1,41 powinienś zobaczyć.

pozdrawiam,

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 18 lip 2010, 21:52

Tzn. kolega z pracy wzioł skądś 2 kanałowy oscyloskop i robili pomiary, ale nic nie stwierdzili, ale sądzę że tak naprawdę potrzebna była by maszyna która pozwala zapisać do pliku pomiar, aby można było go przeanalizować później. Bo w przypadku problemów falownik od razu wyłącza silnik, wiec wątpię żeby byli w stanie coś zauważyć na zwykły oscyloskopie analogowym.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 20 lip 2010, 7:23

A jak wygląda sytuacja na wyjściu falownika? Nie jest przypadkiem tak że przy samym silniku masz wyłącznik serwisowy plus zabezpieczenie termiczne? Może być tak że gdzieś połączenie elektryczne jest słabe i dlatego pokazuje Ci na falowniku "otwartą" jedną fazę... Ale jak masz możliwość to pod falownik wepnij jako obciążenie 3 żarówki- i wtedy będzie można wstępnie zdiagnozoewać czy problem leży po stronie falownika czy też obciążenia.

Edit:
Wyłącza sie przy minimalnych obrotach typu 20Hz oraz przy maksymalnych powyżej 100Hz? Jeśli tak to spróbuj wyłączyć lub zmienić ustawienia zabezpieczenia zwarciowego, coś mi się wydaję że ostatnio w podobnym modelu miałem taki problem....

ODPOWIEDZ