Zasilacz z zasilacza od drukarki

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
Laik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 21 maja 2007, 19:19
Lokalizacja: z nienacka

Zasilacz z zasilacza od drukarki

Post autor: Laik » 20 lut 2010, 13:47

Witam. Mam zasilacz z drukarki na którym pisze : Output 3.3V 0.15A i 24V 0.8A
Czy gdybym zastosował kilka stabilizatorów np na 12V na 9V na 5V to czy był by z tego dobry zasilacz? i czy te 0.8A to nie za mało ?

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Posty: 520
Rejestracja: 01 paź 2006, 12:37
Lokalizacja: z planety Zi Emia
Kontakt:

Post autor: lutownik » 20 lut 2010, 14:32

A ten zasilacz domyślam się że taki warsztatowy ma być??

W sumie to można zrobić z tego taki prosty zasilacz na stabilizatorach choćby z serii LM78XX

A czy te 0,8A to nie zamało...... Ciężko jest to powiedzieć czy jest to mało czy dużo. Wszystko zależy od tego do czego to będzie stosowane. Z tego co wiem wszelkie samochodowe kompresory, odkurzacze, żarówki ciągną na bank conajmniej kilka razy tyle, więc jak chcesz z niego taki zasilacz garażowy zrobić to odpada. Natomiast jeśli miałby to być zasilacz laboratoryjny to najlepiej zastosować LM317 choćby w podstawowej aplikacji.

Reasumując. Taki zasilacz ze stabilizatorem na lm317 do uruchamiania układów elektronicznych będzie w sam raz :wink:

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2073
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 20 lut 2010, 16:59

Jak na 24V jest 0,8A to przy 12V pewnie będzie mógł pociągnąć ok. 1.5A czyli całkiem nieźle. ale będzie to w dużej mierze zależeć od transformatora który tam jest. Te 3,3V też bym sobie zostawił jest sporo elektroniki na to, ale zabezpiecz sobie te wyjście bezpiecznikiem polimerowym na 0,15A. Zresztą to samo możesz sobie zrobić dla 12V tylko daj taki na 1,5A.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 22 lut 2010, 18:10

kayron pisze:Jak na 24V jest 0,8A to przy 12V pewnie będzie mógł pociągnąć ok. 1.5A czyli całkiem nieźle.
To tylko przy zastosowaniu stabilizatora impulsowego, i to bardzo sprawnego. Przy stabilizatorze liniowym napięcie 12V będzie dalej miało max. wydajność 0.8A.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1418
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 22 lut 2010, 22:43

Chyba, że dany zasilacz jest już impulsowy i da się go przerobić.

ODPOWIEDZ