Zasilacz lasera He-Ne

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
MiW
Użytkownik
Kontakt:

Zasilacz lasera He-Ne

Post autor: MiW » 05 lut 2009, 16:57

Witam wszystkich i proszę o pomoc.
W szkole zostałem poproszony o naprawienie starego lasera He-Ne. Oznaczenie radzieckie LG-**. Jest to b. prosta konstrukcja-do lasera idzie tylko kabel z wysokim napięciem. Z moich obserwacji wynika, że uszkodzeniu uległa przetwornica. Po naciśnięciu przycisku rozruchu włącza się na ok. sekundę (laser zaświeca) i przestaje działać. Po kilkunastu sekundach da się to powtórzyć. Porętełko regulacji prądu działa.
Jeżeli ktoś ma jakieś informacjie na temat takiej przetwornicy, a w szczególności schemat (choćby podobnej), jest szansa na zasłużenie się dla dobra nauki.
Zdaję sobie sprawę z wysokości napięć.
W przypadku fiaska zbuduję nowy zasilacz z trafopowielacza od TV.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 05 lut 2009, 19:49

Taki zasilacz daje po prostu stałe wysokie napięcie. Na wyjściu ma szeregowy rezystor. Maksymalne napięcie przetwornicy (bez obciążenia) powinno wynosić kilka kV - to zapewni zapłon lasera. Rezystor powinien być dobrany tak, aby prąd płynący przez laser już po zapłonie nie był za duży. W laserach szkolnego kalibru prąd jest pewnie na poziomie 1mA. Mam zasilacz do takiego lasera ale pewnie Cię nie zainteresuje bo nie oddam go za mniej niż 100zł :roll:

MiW
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: MiW » 05 lut 2009, 21:17

Dzięki za uświadomienie innych, jak działa taki laser. Mam pytanie-czy polaryzacja jest istotna? Jeżeli tak, jak odróżnię anodę od katody? Czy dobrze myślę, że katoda jest"grubsza" a anoda "chudsza"? Zmajstrowałem już stosowny zasilacz, daje max. 30mA przy 2kV. Znasz jakieś przeciwskazania do podrasowania lasera?

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 05 lut 2009, 22:26

Jak dasz za duży prąd to rura będzie się grzać i żywotność lasera gwałtownie spadnie - szybciej się wypali. 30mA to na bank za dużo. Wewnątrz rury lasera powinien być aluminiowy cylinder - to katoda czyli minus. Chociaż moje lasery HeNe świeciły w przy obu polaryzacjach. Nie wiem jakie fizyczne następstwa ma odwrotne podłączenie zasilania. BTW ten zasilacz co pisałem że mam jest dokładnie taki: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... -laser.jpg

ODPOWIEDZ