Faktycznie,proste jak drut

Kiedyś poświecilem troche czasu na nauke czytania przebiegow czasowych.Cwiczylem sie wlasnie na 4015 i 4017 a także na przerzutnikach zrealizowanych na różnego rodzaju bramkach. Tak więc będzie PCF8591,bo po co kupować inne A/C?Ten ma aż 4 wejścia,a mi potrzebne jest tylko jedno.
A tak przy okazji: nie znasz jakiegoś PCF, który miałby jedno wejście a 4 wyjścia? Chciałbym nimi sterować TDA1524,czyli zrobić przedwzmacniacz sterowany cyfrowo. I znowu nie za ciekawe TDA1524 (opinie forumowiczów i własne doświadczenia) chce zastosować po to,że po prostu posiadam kilka tych kostek.
Pozdrowienia dla Taszy
[ Dodano: 2006-07-24, 13:15 ]
No to już mniej więcej wiem,jak dokonać pomiaru wartości RMS i częstotliwości.
Nie chcę zaczynać nowego wątku z powodu takiej pierdoły, jaką jest źródło prądowe. Mam matrycę diod LED, sterowaną tranzystorami PNP. Emitery tych tranzystorów połaczone są z plusem zasilania. Jednakże gdyby szynę zasilającą emitery odłaczyć od zasilania i wpiąć regulowane źródło proądowe, możnaby regulować jasność diod. Niestety zwykły potencjometr jako najprostsze źródło pradowe nie jest w stanie zasilić 32x19=608 diod LEd,chociaż nie wszystkie świecą w jednej chwili. Myślę,czy moznaby zastosować układzik składający się z tranzystora mocy (lub kilku) i jakichś rezystorów.
Co Wy na to?
Pozdrowienia 4all