superjerry pisze:
tasza pisze:
wydruk - normalny,
nie mirror, z przyzwyczajenia sobie pierwszy wydruk
w odbiciu lustrzanym zrobiłam i tym sposobem miałam kartkę już tylko do testów
Chciałem się zapytać o ten szczegół - dlaczego właśnie wydruk musi być normalny a nie mirror?
Właściwie to i Tasza i Gavron i Ty macie rację. W jednych przypadkach trzeba zrobić mirror w innych nie. Elementy SMD potrzebują mirror, przewlekane nie. To może być problem jesli robisz płytkę ręcznie (bez programu), dlatego ja robię tylko w SMD.
Nowka pisze:(..)jak usunąć toner z wytrawionej płytki. Ja to robie taką okrągłą szczoteczką drucianą do Dremelki.
Jak ktoś już pisał - rozcieńczalnik nitro.
Nowka pisze:Użyłem papieru kredowego i... Papier odchodzi bez problemu. Zamoczyłem w wodzie płytkę prosto z żelazka na jakieś 10 minut w letniej wodzie z odrobiną mydła w płynie i odszedł bez problemu.
Może spróbuję z papierem? Folia trochę się ślizga.
Pisaliście o o płytkach dwustronnych i przelotkach, otworkach metalizowanych.
Miedziane rurki wyglądają obiecująco, jeśli faktycznie potrzebny jest prześwit.
Ja robiłem przy pomocy drucików (ucięte końcówki rezystorów), wychodziło nieźle.
Jedna uwaga - prościej zrobić płytkę dwustronną biorąc 2x laminat jednostronny i sklejając (po dopasowaniu otworami powinno wyjść nieźle). Niestety na laminacie dwustronnym rysunki przemieszczają się po obu stronach nawet jak są otwory powiercone (folia się ślizga

). Na 3 płytki tylko jedna wyszła mi tak żeby otwory się zeszły po przewierceniu

(jeszcze jedna była OK ale bez rewelacji, a ostatnia zupełnie do d.)
pzdr.