Programator AVTProg2

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
agnieszka_
-

Programator AVTProg2

Post autor: agnieszka_ » 03 sie 2012, 20:00

Witam,

w ostatnich dniach nabyłam tytułowy programator AVTProg2. Opis urządzenia znajduje się w linku: http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVTPPROG2.pdf .

Pod systemem winXP wszystko działa idealnie. Jednak przy próbie instalacji pod win7, system ten nie jest w stanie zainstalować sterowników dołączonych do programatora na płycie CD.

Tutaj pojawia się moje pytanie – w jaki sposób mogłabym zainstalować ów programator pod win7? Czy w ogóle jest to wykonalne? Jeżeli tak – proszę o wskazówki.

Pozdrawiam
Aga

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 03 sie 2012, 20:42

Czy sterowniki instalowane z płyty CD w Windows 7 są odpowiednie dla tego systemu? Tutaj można pobrać potrzebne sterowniki.

Awatar użytkownika
agnieszka_
-

Post autor: agnieszka_ » 03 sie 2012, 20:43

Odpowiednie sterowniki do programatora znaleźć można pod adresem: http://www.ftdichip.com/Drivers/VCP.htm .
Przetestowałam na win7 - wszystko działa bez zarzutu.

Nieco się pospieszyłam zadając powyższe pytanie :razz:

Krzyśkku, dzięki za zainteresowanie tematem. Masz oczywiście rację - sterowniki, których użyłam początkowo, nie były przeznaczone dla systemu Windows 7 :smile:

Aga
Ostatnio zmieniony 10 sie 2012, 11:28 przez agnieszka_, łącznie zmieniany 1 raz.

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 06 sie 2012, 13:03

Od siebie mogę tylko dodać, że trzeba bardzo uważać na podłączanie programatora, niestety ten nie posiada żadnych praktycznie zabezpieczeń. Jeżeli zdarzy ci się podpinać albo wypinać go z układu pod napięciem, mogą ci wylecieć ustawienia układu FTDI, a w najgorszym przypadku możesz usmażyć FTDI ;). Dobrze dorobić sobie jakiś prostu bufor na 74HC244, lub 74HC125.

Awatar użytkownika
agnieszka_
-

Post autor: agnieszka_ » 10 sie 2012, 12:50

Za Twoją radą rezasurmar spróbuję wykonać taki prosty bufor na 74HC244 lub 74HC125. Tylko jak wyglądał by do niego schemat?

W temacie elektroniki jestem naprawdę początkująca dlatego proszę o wyrozumiałość :wink:

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 10 sie 2012, 12:52

wejdź sobie na schemat STK200, czyli robisz zwykły przelotowy bufor. Ewentualnie zajrzyj do opisu kitu ATV-988, jest dostępny w archiwum EP na ich stronie. Masz tam ładnie rozrysowane jak podłączyć 74HC125 jako bufor.
Ewentualnie zabezpieczenie avrdragon, też by się nadawało :D.

ODPOWIEDZ