Transformatory elektroniczne

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Transformatory elektroniczne

Post autor: joon » 17 gru 2007, 22:24

Witam mam pytanie odnośnie zastosowania czegoś takiego jako zasilacz: http://www.allegro.pl/item285879849_tra ... mocja.html Czy ktoś z was próbował już zastosować takie transformatory do zasilania urządzeń elektronicznych? Wiem że układy audio odpadają ze względu na zakłócenia ale jak się ma sprawa z innymi urządzeniami?

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gutek » 17 gru 2007, 22:45

używałem podobnego do oświetlenia pokoju na halogenach 12 V.Obciążenia rezystancyjne jeszcze ujdą .Nie polecam jeśli masz mieć długie kable zasilające od odbiornika .Lepszy toroid. Ale cena jest dająca do myślenia.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 17 gru 2007, 23:19

Zgadzam się z Gutkiem!
Takie transformatory elektroniczne używane są głównie do zasilania halogenów. Korzystałem z takich przez okres studiów i spisywały się całkiem dobrze, tylko czasem- nie wiadomo dlaczego- halogenki przygasały. Toroid lepszy!!!!

Awatar użytkownika
PiotrekEl
Użytkownik

Post autor: PiotrekEl » 18 gru 2007, 7:39

Również popieram przedmówców. Miałem problemy z tymi transformatorami.
Zobacz tutaj:
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?t=6082
Po wymianie na toroida działa wszstko dobrze do dziśiaj.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 18 gru 2007, 14:40

Ale joon pytał co z zastosowaniem tego jako zasilacz :D nie jaki transformator lepiej sie nadaje(...) :mrgreen:
Osobiście nigdy nie miałem styczności z takim trafem, ale z tego co pisze na aukcji przy obciażeniu mniejszym niż 15W żarówka może migać lub trafo się wyłączy wnioskuje ze jest tam do niego napchane troche elektroniki. To może dosyć ograniczać jego zakres zastosowań, ale chyba nie jakoś strasznie wiec możesz spróbować :) szczególnie że cena rzeczywiście niezbyt wysoka...

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 18 gru 2007, 21:11

Nie chodzi mi o to żeby te zasilacze używać jako trafo na halogeny... Używam ich w pracy
(jestem elektrykiem) i nie mam żadnych zastrzeżeń. Chodzi mi o zastosowanie tych transformatorów jako zasilacze urządzeń elektronicznych, czy ktoś tego próbował? a jeśli tak to z jakim efektem?

transpacyfic
-
Kontakt:

Post autor: transpacyfic » 06 sty 2008, 10:12

Wprawdzie nigdy takiego nie rozbierałem, ale mocno podejrzewam, że tam nie ma nic innego, tylko przetwornica impulsowa, i to chyba najprostsza jaką można sobie wyobrazić. Generator na tranzystorach, kluczkujący, i cewka ...

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 06 sty 2008, 11:03

Nie chodzi mi o budowa wewnętrzna, znam ja chodzi mi o to czy ktoś z was używa tych transformatorków do zasilania własnych urządzeń....

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 06 sty 2008, 11:19

Czasem używam prostych przetwornic, na napięcie niestabilizowane. Da sie wykorzystac w urządzeniach elektronicznych bez większych problemów. Niestety trzeba pamiętac o dośc dużych zakłóceniach w pobliżu przetwornicy, odpowiednie ekrenowanie daje dobre rezultaty. Na wyjściu wystarczy nawet zwykły elektrolit i ceramiczny, w ostatecznosci jeszcze dławik. Tylko nie zasilaj tym urządzeń precyzyjnych i pracujących w pobliżu częstotliwości przełaczania klucza-kluczów przetwornicy! Na początku miałem problemy, nie miałem ekranowania i impulsy indukowały sie w przewodach interfejsów procesora, co uniemożliwiało poprawna pracę.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 06 sty 2008, 14:44

Wyczytałem gdzieś na forum o tematyce CNC ( to chyba było forum cnc.info ), że procesory AVR- a zwłaszcza ATmega128 zupełnie nie radziły sobie z pracującymi w pobliżu układami przełączającymi zasilającymi cewki silników krokowych. Ponoć problem ten został teraz rozwiązany, ale i tak ponoć PICe są znacznie lepiej przygotowane na takie warunki pracy.

Awatar użytkownika
mdm150
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mdm150 » 09 sty 2008, 0:13

Witam!
Może sie da wykorzystać takie transformatory w roli zasilacza,w tym że prąd musiałby być prostowany dwópołówkowo (mostek prostowniczy z szybkich diod). Z pojedynczą diodą może nie ruszyć a jak ruszy to mogą polecieć klucze w przetwornicy-ja tak miałem u siebie gdy próbowałem zmusić do takiej pracy.Ostatnio buduję przetwornicę na TL494 to na wyjściu musiałem dać mostek z diod , bo przy pojedynczej diodzie,przetwornica pod obciążeniem pracowała nieprawidłowo jakby próbkowała.

Dar.El
-

Post autor: Dar.El » 12 sty 2008, 9:51

Witam
Sam robię takie przetwornicę i wątpię żeby nadawały się do zasilania elektroniki. Do prawidłowej pracy potrzebują obciążenia rezystancyjnego. Po podłączeniu halogena można spróbować przez szybką diodę dodatkowo pobrać trochę energii, ale obawiam się że próba ładowania kondensatora elektrolitycznego załączy zabezpieczenie nad prądowe.
Miganie żarówek halogenowych jest spowodowane przepięciami w sieci, załącza się zabezpieczenie.
Gwozdex wykorzystałem ATMega128 w laserze dużej mocy, gdzie chodzą przetwornice o mocy do 100kW i jakoś nie zauważyłem problemów. Przy uruchamianiu prototypowego lasera, układ wzbudzał się na kilku MHz z taką mocą że stojący 1m dalej cyfrowy oscyloskop Tektronix zawiesił się a ATMega nie.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 12 sty 2008, 10:51

Dzięki koledzy.

ODPOWIEDZ