dysza powietrzna HotAir -jak to ugryźć?

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
GrzesiekG
Użytkownik
Kontakt:

dysza powietrzna HotAir -jak to ugryźć?

Post autor: GrzesiekG » 10 kwie 2007, 9:13

Witam!
Mam w swoim posiadaniu Stację HotAir z grotem lutowniczym i dyszą powietrzną. Niestety nie za bardzo potrafię się posługiwać ową dyszą :cry: . Czy znajdzie się ktoś, kto podałby mi kilka rad jak rozlutowywać układy (zwykłe i SMD) tak aby ich nie spalić?
PS próbowałem coś rozlutować, ale jak wylutowałem max232 SMD to było na tyle gorące, że się poparzyłem. Sądzę więc, że owy układ jest przepalony.

TeslaBuilder
-
Kontakt:

Post autor: TeslaBuilder » 10 kwie 2007, 15:17

Witam.
Ten układ wcale nie musi być przepalony. Na przykład 100 stopni może nieźle oparzyć, a układy wytrzymują dużo więcej.
Pozdrawiam.

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 10 kwie 2007, 15:24

Struktura złącza krzemowego wytrzymuję max 150*C.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 10 kwie 2007, 16:49

Mógłbyś sprecyzować jaką dokładnie stację masz?

Dość sporo lutuję stacją PT909 więc nie wiem czy masz podziałki liczbowe czy temperaturowe. U mnie występują liczbowe. Generalnie grzałkę mam ustawioną na "5", a strumień powietrza na "2,5" przy miniaurowych elementach lub przy większych elementach na "4" - ale tak żeby ich nie zdmuchnąć z płytki
W przypadku wylutowywania drobnicy SMD, najpierw wygrzewam dyszę przez 30 sek. Następnie łapię pensetą lutowany element i przykładam wylot dyszy na odległość 0,6-1cm od elementu. Nie używam siły - element sam zacznie się poruszać jak spoiwo się rozgrzeje.
Lutowanie wykonuje podobnie, z tym że najpierw nakładam kolbą trochę spoiwa na punkty lutownicze, by powstały lekkie górki. Następnie nakładam tam topnik - RF400 lub Flux. Rozgrzewam pola lutownicze - widać że przy odpowiednim rozgrzaniu cyna staje się bardziej błyszcząca. Później przykładam lutowany element i lekko dociskam.

Przy układach scalonych robię podobnie, z tym że używam załączonego "widelca" do równomiernego podważania układu. Podczas grzania staram się równomiernie rozprowadzać strumień gorącego powietrza na wszystkie odnogi - zwykle przemieszczając wylot tam i z powrotem po nóżkach. Przy dobrym rozgrzaniu pól lutowniczych - ale bez przepalania laminatu - układzik lutuje się jak "w fabryce".

TeslaBuilder
-
Kontakt:

Post autor: TeslaBuilder » 11 kwie 2007, 12:31

mathieiov pisze:Struktura złącza krzemowego wytrzymuję max 150*C.
Nie prawda!
To, że w karcie katologowej max. temp. pracy to 150 stopni, nie znaczy, że układ psuje się przy wyższej temperaturze. Zmniejsza to tylko jego niezawodność. Dla przykładu wykres.
Pozdrawiam.
Załączniki
bez tytułu.GIF
(11.32 KiB) Pobrany 4465 razy

MiW
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: MiW » 11 kwie 2007, 19:52

Popieram-zazwyczaj w karcie katalogowej można znaleźc informacje typu "Soldering: 260deg.C - 30s." W niczym to układowi nie szkodzi(przynajmniej raz). Elektrolity nie powinny byc wygrzewane zbyt długo.
Mogę pocieszyc, że układy wylutowuję na kuchence gazowej i nic im nie jest :grin:

Awatar użytkownika
GrzesiekG
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: GrzesiekG » 12 kwie 2007, 12:19

to jest HotAir pt803.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 12 kwie 2007, 18:22

Niestety nie mam zaufania do tego modelu stacji. Mieliśmy już 3 usterki tej stacji i dopiero czwarty egzemplarz działa (odpukać!) do dziś. PT803 wymaga podniesienia nieco temperatury pokrętłem HEATER w stosunku do PT909. Z przeprowadzonych testów o 1-1,5 podziałki w górę.

ODPOWIEDZ