Mój wzmacniacz z tektury.

Miejsce dobre do dyskusji nad własnymi projektami - pochwal się wszystkim co samodzielnie stworzyłeś.
ODPOWIEDZ
klucz439
-

Mój wzmacniacz z tektury.

Post autor: klucz439 » 01 kwie 2013, 15:02

Witam wszystkich.
Chciałbym przedstawić Wam mój wzmacniacz, który zrobiłem sobie już jakiś czas temu.
Jednak jest on inny niż wszystkie w Internecie, bowiem jego obudowa zrobiona jest z... tektury!
Pewnie w tym momencie przypominacie sobie wasze pierwsze konstrukcje "kolumn" z głośników od telewizora i pudełka po butach... :smile:
Wbrew pozorom, tektura jest całkiem fajnym materiałem- łatwo się obrabia, jeśli jest dostatecznie gruba, to całkiem wytrzymała, no i jest za darmo- wystarczy pójść do dowolnego marketu i wziąć/zabrać/zapytać.
Ja u siebie wykorzystałem pudełko po warzywach z Lidla, z którego wyciąłem ścianki obudowy i skleiłem "termoglutem".
No dobrze, przechodzę do rzeczy.
Wzmacniacz zrobiony jest na starym jak świat układzie TBA810S i wspomagany przez
3 punktowy korektor barwy dźwięku. Całość zasilana jest zasilaczem 12V.
Na koniec kilka zdjęć:
Załączniki
untitled.zip
Schemat w pdf
(12.96 KiB) Pobrany 445 razy
DSC05146.JPG
Po lewej "większy brat", a po prawej wersja mikro w zakrętce z dezodorantu.
DSC05306.JPG
Widok od środka.
DSC05351.JPG
Tak się prezentuje na chwile obecną.
DSC05187.JPG
Według mnie takie pudełka najlepiej nadają się do tego celu.

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 01 kwie 2013, 16:25

Nieśmiało zapytam czy to jest żart w związku z prima aprilis? :grin:

klucz439
-

Post autor: klucz439 » 01 kwie 2013, 16:39

Nie, to nie żart :cool: Choć rzeczywiście niektóre osoby patrzą z niedowierzaniem...

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 01 kwie 2013, 17:04

A jak to gra? Bo mnie zaraz do głowy narzuca się dziwny dźwięk związany z materiałem obudowy.
Jest to wzmacniacz gitarowy?

klucz439
-

Post autor: klucz439 » 01 kwie 2013, 18:04

No cóż, ilością basów i ich zejściem nie grzeszy (głośnik ma 6,5cm), ale dźwięk nie jest taki zły.
Przy ustawieniu pokrętła "bass" na max. muzyka trochę dudni, ale ten problem rozwiązałem wygłuszając tylną ściankę watą.
Chciałbym wspomnieć, że obudowa jest wentylowana- tylną ściankę wyciąłem trochę za krótką i (przypadkowo) powstało coś a'la bass reflex.
Nie jest to wzmacniacz gitarowy, ma za mały głośnik do tego celu. Razem z koszyczkiem 6xAA używam go jako "przenośnego głośnika do telefonu" (robi niezłe wrażenie wśród ludzi :grin: ). Za gitarowy przejściowo służy mi ten większy.
A ten mikro zrobiłem "sztuka dla sztuki"

ODPOWIEDZ