Chciałbym pokazać Wam moje wykonanie kolorofonu. Jest wzorowany na kicie Jabla J-50.
Płytka wykonana jest przeze mnie termotransferem. Uprzednio obrobiłem wzór z PDF'a w Paint'cie. Zasilacz wykonany na kawałku płytki uniwersalnej. Transformator wyjęty z wraku jakiegoś radia. Pasuje idealnie, bo jest symetryczny i ma uzwojenia po 10V. Wszystkie elementy były nowe. Moim usprawnieniem jest możliwość wyboru mikrofonu. Można włączyć wewnętrzny w obudowie lub zewnętrzny na 5 metrowym, ekranowanym przewodzie. Służy to do zrobienia dyskoteki przy cichym słuchaniu muzyki
Przewody zabezpieczone koszulkami termoizolacyjnymi, aby się nie stopiły. Wewnątrz jednak nie jest gorąco, żarówki oddają ciepło z przodu.
Obudowa wykonana z górnej części drewnianej obudowy telewizora. Dół został odbity i przykręcony od nowa. Przód wykonany ze sklejki którą znalazłem jak przeprowadziłem się do innego mieszkania. Otwory wywiercone otwornicą do wiertarki. Z boków pozostawiłem oryginalne uchwyty do noszenia.
Wykonałem układ wykonawczy na triakach by odizolować układ od sieci. Na niektórych zdjęciach są jeszcze tyrystory lecz dla bezpieczeństwa dałem optotriaki i triaki.
Na razie mam żarówki bezbarwne gdyż w moim mieście nie ma kolorowych.
Na koniec parę zdjęć: