mam problem z tym stroboskopem po podłączeniu zasilania strona czerwona mruga idealnie z kolei po stronie niebieskiej nie zapalają się wszystkie diody
Stroboskop policyjny [pomoc]
Witam wszystkich
mam problem z tym stroboskopem po podłączeniu zasilania strona czerwona mruga idealnie z kolei po stronie niebieskiej nie zapalają się wszystkie diody
Wszystkie diody są prawidłowo wlutowane. Jak obniżam napięcie do ok 8V to po stronie czerwonej świecą wszystkie, a po niebieskiej tylko kilka się zapala. Co może być nie tak 
- lutownik
- Użytkownik
- Kontakt:
Nie widziałem schematu więc weź mi powiedz czy te diody są ze sobą łączone równolegle.
[ Dodano: 2008-12-08, 20:15 ]
Napisz dokładnie które z diod nie świecą. Może być to zarówno spowodowane tym że ścieżki nie przewodzą prądu(przegrzane lub błąd w produkcji) albo różnymi typami diod w łączeniu szeregowym (np od D1 do D4)
[ Dodano: 2008-12-08, 20:15 ]
Napisz dokładnie które z diod nie świecą. Może być to zarówno spowodowane tym że ścieżki nie przewodzą prądu(przegrzane lub błąd w produkcji) albo różnymi typami diod w łączeniu szeregowym (np od D1 do D4)
Oprócz tego mam też taki "bajer" "luzem" i on działa też przy świeżej baterii 9V. A sprawdź jeszcze tranzystory i połączenie płytek diodowych ze sterownikiem oraz to czy masz wszystkie podzespoły na swoim miejscu - ciężko tak "naprawiać coś on-line
. Na tym kończą mi się pomysły dotyczące tego projektu.Pozdrawiam i życzę zobaczenia tego ciekawego efektu na własnym warsztacie.