Na studiach mam do przygotowania projekt z AVRki. Oto jego główne założenia:
projekt ma wspomóc logowanie czasu pracy w firmie (coś a'la starodawne karty pracy i zegary). Gdy pracownik wchodzi do budynku podchodzi do mojego urządzenia i w jakiś sposób przesyła swoje informacje. Urządzenie zapisuje kto i kiedy wszedł do budynku. Podczas opuszczania budynku ma miejsce analogiczna interakcja. Oczywiście należy też uwzględniać przerwy w pracy czyli kilkukrotne wejście/wyjście z budynku.
Co do samego urządzenia: musi posiadać wyświetlacz, zegar, jakiś sposób rejestrowania daty, możliwość łatwego pobierania danych oraz komunikację z PC.
Jeśli chodzi o mikrokontroler to planuję użycie ATMega 128 (może nie potrzebny jest aż tak dobry, ale mogę go tanio kupić od kolegi wraz z programatorem).
Wyświetlacz - nic wyszukanego. Wystarczy wyświetlać czas + nazwisko pracownika.
Odczytywanie informacji - tutaj mam problem bo nie wiem co wybrać. Kumpel polecał mi iButton'a, ale podobno czytnik jest strasznie drogi. Ja najbardziej bym chciał to zrobić na zasadzie karty chipowej lub magnetycznej.
Komunikacja z PC - hhhmm tu mam problem. Super byłoby to zrobić na Bluetooth'ie, ale nie mam pojęcia jak bardzo jest to skomplikowane. USB lub rs232 wystarczy w zupełności.
Jakiej pomocy od Was oczekuję?
Nie chcę tutaj gotowego projektu, ani nic z tych rzeczy. W końcu to ma być moja autorska praca. Jednak elektronikiem nie jestem i nigdy nie będę, więc nie chcę zgłębiać tego zagadnienia zbyt głęboko. Poza tym praca nie pozwala mi poświęcić na to zbyt wiele czasu, a wstępny projekt muszę mieć gotowy za tydzień.
Chciałbym Was zatem prosić o dyskusję na temat poszczególnych elementów i ewentualnych trudności, jakie mogę napotkać podczas tworzenia projektu.
W szczególności chciałbym, abyście podali mi nazwy i producentów elementów, których mogę użyć. Dla wtajemniczonych to 2 minuty zastanowienia, a dla mnie - parę godzin szukania na necie.
Tak więc oto moje główne "dylematy":
Czy czytnik kart chipowych jest drogi? Czy jego współpraca z AVR nastręcza trudności? Czy trudno jest programować karty do testów i czy potrzebuję do tego jakiegoś specjalnego czytnika? Może zamiast kart chipowych wybrać coś innego?
Większość tych pytań dotyczy również BlueTooth'a. Czy poradzę sobie z jego programowaniem i co tak na prawdę potrzebuję? Dodam, że wystarczy wysłać i odebrać info w PC, nie muszę ich specjalnie przetwarzać - wyświetlenie wystarczy.
No to na razie tyle