Pomiar miernikiem
Pomiar miernikiem
Witam. Mam takie pytanie. Dlaczego jak mierzę napięcie z zasilacza gdzie pisze na nim OUTPUT 3,7V na mierniku pokazuje mi ok 8 ?? A gdy mierzę np baterie to pokazuje mi dobrze 1,5V. Dlaczego tak się dzieje ?
Re: Pomiar miernikiem
Transformator posiada 2 tryby pracy - bieg jałowy i bieg pracy.Laik pisze:Witam. Mam takie pytanie. Dlaczego jak mierzę napięcie z zasilacza gdzie pisze na nim OUTPUT 3,7V na mierniku pokazuje mi ok 8 ?? A gdy mierzę np baterie to pokazuje mi dobrze 1,5V. Dlaczego tak się dzieje ?
W biegu jałowym do uzwojenia pierwotnego doprowadzone jest źródło prądu zmiennego ale uzwojenie wtórne jest otwarte (nie płynie w nim prąd). Dzięki polu magnetycznemu wytworzone przez uzwojenie pierwotne w uzwojeniu wtórnym wytworzy się siła elektromotoryczna indukcji równa napięciu na zaciskach tego źródła. Jest to stan kiedy miernikiem jest mierzone napięcie wyższe od podanego na zasilaczu.
W biegu pracy do uzwojenia wtórnego podłącza się odbiornik przez co w uzwojeniu wtórnym pojawia się prąd indukowany. Prąd ten powoduje spadek napięcia na rezystancji uzwojenia wtórnego przez co napięcie wyjściowe spada poniżej napięcia w biegu jałowym, dlatego napięcie zmierzone w tym przypadku jest mniejsze.
Różnica tych napięć jest wyraźniejsza w transformatorach o małych mocach i mniejsza w transformatorach o dużych mocach, jednak efekt ten zawsze występuje, bo idealnych transformatorów nie ma.
Jak to nie ?!? Na studiach ucza tylko o idealnych transformatorach !!! To co mowisz nie moze byc prawdaSpark89 pisze:jednak efekt ten zawsze występuje, bo idealnych transformatorów nie ma.
PS. Sorry za off-topa, ale sesja i kosmiczne wzory, ktorych nigdy do niczego nie uzyje tak na mnie wplywaja
przykro mi że musiałem Ci zepsuć najlepsze lata Twojego życia ale fakt jest faktem:alaris pisze:Jak to nie ?!? Na studiach ucza tylko o idealnych transformatorach !!! To co mowisz nie moze byc prawdaSpark89 pisze:jednak efekt ten zawsze występuje, bo idealnych transformatorów nie ma.Przez cale 2,5 roku oklamywali mnie ??? Transformatory idealne musza istniec, sa na pewno drozsze od nieidealnych, ale sa !
PS. Sorry za off-topa, ale sesja i kosmiczne wzory, ktorych nigdy do niczego nie uzyje tak na mnie wplywaja
transformatorów o sprawności 100% nie ma!
model idealnego transformatora na studiach i w szkolnictwie ma tylko przybliżyć ogólny zarys jego funkcjonowania i ... wprowadzić biednych studentów w błąd...
energia tracona jest w transformatorach głownie na ciepło i fale elektromagnetyczne, ponieważ nie ma idealnych uzwojeń o zerowej rezystancji - nie ma też i idealnego transformatora...
z wyrazami żalu,
spark
Moze w moim poscie zbyt slabo wyeksponowalem ironie, ale ogolnie cala wypowiedz byla kpina ze szkolnictwa wyzszego, ktore jedyne czego uczy, to teoria i magiczne wzory...Spark89 pisze:przykro mi że musiałem Ci zepsuć najlepsze lata Twojego życia ale fakt jest faktem:
Ze nie ma transformatorow idealnych doskonale wiem, jestem przede wszystkim praktykiem...
Na pewno?Spark89 pisze:nie ma idealnych uzwojeń o zerowej rezystancji
http://pl.wikipedia.org/wiki/Nadprzewodnik
nawet nie miałem chęci na to odpowiadać ale...olo16 pisze:Na pewno?Spark89 pisze:nie ma idealnych uzwojeń o zerowej rezystancji
http://pl.wikipedia.org/wiki/Nadprzewodnik
mówimy o warunkach normalnych kolego a nie o 0 Kelwinach ...
nawiń mi transformator z nadprzewodnika, wtedy możemy porozmawiać...